Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PLÖTSLIG SOMMAR!

2016-05-03

Måndag.

En förändring skedde under dagen och från att ha varit nollgradigt på morgonen som vanligt sedan länge, steg solen och värmen med den! Matte klädde sig för en rask hundpromenad och kom ut och märkte att ett klädbyte var av nöden. Ett lager måste skalas av för behagligt promenerande. Trots detta blev dagens promenad ingen powerwalk direkt. Matte och hundarna traskade i god fart, men tillåtande diverse nospauser för hundarna och njutande av tilltagande grönska i passerade trädgårdar för Matte. Som gärna hade sett fler vårlökar blomma i trädgårdarna längs vägen! Men vitsippor och allt grönare knoppar på vissa prydnadsbuskar och svällande björkknoppar är inte fyskam! Lärkträden började skifta i grönt även de. Något de boende bara en mil söderut är vana vid sedan minst en vecka. Liggande mer höglänt och i skogen befinner sig den lilla stugan i skogen i en kallare zon.

Under eftermiddagen hade temperaturen stigit till femton grader och Matte tog fram det stora solparasollet, då hundarna signalerade att sol är varmt och gott att befinna sig i, men det finns gränser! De sökte skuggan. Ytterdörren stod öppen! Altandörren till nya rummet stod öppen! Matte pausade i trädgårdsarbetet med en mugg kaffe på sin nya altan, dit Matte också flyttade ett parasoll vartefter solen värmde hörnan.

Matte fick äntligen den sista och djupaste biten av dräneringsdiket igenpusslad med tidigare uppgrävda grästorvor och sparad jord. Tungt arbete var det då och då pausade Matte med en tur runt i trädgården och "pratade" med sina växter. Umgicks lite allmänt och kollade hur långt de hunnit i sina sommarförberedelser och hur de mådde. Hyacinterna på slänten till bäcken har börjat slå ut! Så även påskliljorna. Scillan blommar blått i en stor klunga, i sällskap med vitsippor. Fläderns bladknoppar börjar öppna sig och snart står Häggmispeln i blom! Syrénerna är på gång! Snoken verkar göra enstaka besök i bäcken av hundarnas beteenden att döma. Fram till förra sommaren har snokar och hundar umgåtts utan problem, men då råkade en proppmätt och på mitten uppsvälld snok ligga i solen på bäckstranden när Matte och hundarna kom hem efter flera timmars bortovaro. Matte såg inte detta, men det gjorde Modji. Som ville få fart på snoken och därmed sprättade upp dess mage. En död snokkompis blev resultatet. Modji såg inte så glad ut. Hon ville väl bara leka kan tänkas.

Efter middagen utomhus tog Husse med hundarna på en skogspromenad och Matte jobbade vidare i trädgården. Husse tog sedan fram gräsklipparen som överlevt vintern och fick av gräset på infiltrationskullen där det växer snabbt av värmen underifrån. Denna dag fick alla växter en extra skjuts av den plötsliga sommarvärmen! Den stora ruggen med Doronicum (Vårkrage) stod plötsligt i knopp uppe på kullen! Tillsammans med Pärlhyacinterna. Oj så fort allt hände denna den första sommardagen!

Familjen stannade ute länge och inte blev det någon brasa inne på kvällen. Direktverkande solenergi hade värmt upp stugan. Modji och Aili valde att stanna på glasverandan ända till dess familjen gick till sängs. Hela kvällen sjöng koltrasten från sin grantopp! Härligt!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)