Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖSTERSUNDSPOSTEN

2012-11-30

Husse och Matte har hamnat i en ovan situation, där pressen plötsligt hör av sig allt som oftast. Matte var ute och skottade snö under torsdagen och är inte i närheten av någon telefon under sådana sysslor.

Hundarna njöt av de stora mängderna snö och Modji lyckades leta upp en liten vit boll, som hon ville leka med tillsammans med sin Matte. Inte så smart val, då bollen omedelbart blev osynlig i snön. Modji hittade andra leksaker som hon drällde omkring i snön, i sin fåfänga förhoppning om att få ha dragkamp med Matte. Som befann sig utanför grinden och skottade rent framför garagetälten. Det fortsatte att snöa hela dagen och Matte letade leksaker när det var dags att gå in. Under det tjocka snötäcket är gräsmattan översvämmad. En viss oro finns nu för att alla växter skall drunkna/frysa sönder när kylan kommer. Det ser konstigt ut när man går på en yta som består av närmare två decimeter snö och under ligger en sjö. Hundarna väljer andra delar av tomten för sina lekar.

Matte hade ett missat samtal och ett snudd på ohörbart meddelande, men hörde att det var en fråga från Östersundsposten som Matte kunde och ville svara på, så Matte ringde upp reportern. Han berättade att han var på olycksplatsen och väntade på dykare med en sjöuggla. Den skulle gå ner där båda hundarna markerat. Matte hade ingen aning om detta innan och resten av dagen blev en otålig väntan på ett resultat. Att en sjöuggla var önskad visste Matte, men inte att man nu fått upp den till sjön.

När det mörknat ringde reportern upp och berättade dessvärre att sjöugglan gått sönder! Inga dykare var med. Sjöugglan är fjärrstyrd. Husse som sett botten genom en kamera på söndagen, förvånades inte. Stora sprängstenblock täcker botten på platsen. Men att sjöugglan skulle undersöka botten var något som familjen satte stort hopp till. Snart lägger sig isen. Reportern läste också upp intervjun med Matte och fick ok. Nu står hoppet till frivilliga dykare som kanske kan tänka sig att hjälpa familjen.

En annan effekt av hundarnas insatser är att människor kontaktar Matte direkt för hjälp. Familjen ställer upp för Missing People och då kan större insatser göras. Varför rådet är att först kontakta MPS.

Med träning inför lördagens tävling är det dåligt....   Plana, snöfria ytor är det ont om och vägen till civilisationen snudd på ofarbar. En "snökanon" väntas spruta in snö över Roslagen under dagen. Matte planerar att träna lite i garagetälten under fredagen. Men nog lockar lite ridhusträning! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)