Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNAS MORS DAG, foton

2022-05-30

Söndag och Mors Dag.

Både Modji och Aili är mammor! Så det fick bli deras dag. Efter en regnig lördag som bara var våt och inte bidrog på något sätt till grundvattnet eller nådde djupare rotsystem. Sex millimeter var allt som föll. Hundarna ville vara inomhus hela lördagen.

Söndagen var mer i deras smak, med femton grader, mulet och uppehållsväder. Matte gav Modji och Aili egentid med Matte i form av noga genomgång av hela kroppen, genomkamning av fällande pälsar och kloklippning. Därefter fick de varsina tuggben att sysselsätta sig med, när Matte rensade i trädgården. De fick en kortare rastningspromenad i väntan på att det skulle bli dags för dagens stora event! 

Iväg for flocken till ett hundsim i en grannkommun. Ett hundsim som rekommenderats av träningskompisar. Att simma inomhus i varmt vatten passar mycket bra som rehabilitering för Modji. Som tyvärr blivit helt urmusklad på grund av kortisonbehandlingen. En väntad biverkan. Men Modji har kommit igång!

På väg till hundsimmet gjordes ett litet stopp för den femton minuter långa rastningspromenad direkt före simträningen som rekommenderats. Som uppvärmning och uppmjukning efter bilresan, som för övrigt inte tog mer än en halvtimme.

Väl på plats fick Modji börja med sitt simpass. Modi, som är den som skall rehabiliteras, skulle inte vänta i bilen. För Ailis del, som bokats in för nyttig simträning helt allmänt och är i god kondition, spelade en stunds väntan efter uppvärmningen mindre roll. Modji klev in i lokalen med förväntan i blick! Spännande! Modji kollade ALLT! Såg sig omkring och verkade gilla vad hon såg. Hon fick på sig en flytväst och lyftes upp på bassängkanten, där hon sedan leddes ner i vattnet på en sluttande ramp. Instruktören stod i vattnet och ledsagade henne. Modji simmade utan problem, när hon väl förstått att detta var vad som förväntades av henne. Första gången och en helt ny situation för en hund på tretton och ett halvt år. Modji och Aili är båda vana vid att hamna i nya och okända situationer och har hittills aldrig backat för något. De litar på sina människor och är båda nyfikna. Precis som sina föregångare i flocken Gázzi och Násti.

Nu simmade Modji helt själv fint och lät sig styras fram och tillbaka av instruktören, som studerade Modjis rörelsemönster i vattnet. Det ena bakbenet ville inte riktigt följa med alla gånger och förefaller vara svagare än det andra bakbenet. Vilket har märkts även hemma när Modji gått i yttertrappens fem trappsteg, eller tagit sig upp på den stora stenen framför huset. Ett bakben hamnar på efterkälken ibland. Simträningen kommer förhoppningsvis hjälpa Modji att återfå styrkan i kroppen med mer muskler igen. Matte fick rådet att ytterligare öka på fodergivan till Modji för mer stadga i kroppen och möjlighet att bygga muskler. Äldre hundar behöver mer protein än yngre hunder och både Modji och Aili äter Acana Senior med mer protein. Modji kommer nu att få ytterligare protein för att kunna bygga muskler. 

Klicka för större bilder.

Modjis simpass blev rätt kort så här första gången. Risken finns att man kör på och överbelastar när det går bra och Modji såg ut att njuta där hon simmade i det varma vattnet! Modji fick lämna plats för Aili efter att ha duschats och torkats. 

Aili är en hund som inte gillar simning lika mycket som sin mamma och därför har Aili simmat spänt och legat fel i vattnet, när Matte velat svalka hundarna sommartid i sjön hemma. Nu kände hon vittringen av mor sin överallt i lokalen och tog sig an utmaningen med rätt stor nyfikenhet! Aili tvekade inte, utan klev på och ikläddes en flytväst. Instruktören fick även Aili att kliva ner till henne i vattnet utan tvekan och Aili simmade! En inkännande instruktör med stor hundkunskap och en flytväst fick Aili att gradvsi slappna av. Från att de första längderna ha stöttats och styrts av instruktören simmade Aili snart längd efter längd fram och tillbaka, med många vändningar vid kortsidorna mellan Matte och Husse. Instruktören stod vid sidan av och hjälpte Aili med vändningarna. Belöningen efter fyra längder i rad var för Aili att bli upplyft i instruktörens famn för att pusta ut. Aili är en knähund! Innan det var dags för ytterligare några längder som fysträning och simteknikträning. 

Även Aili fick duscha efter simträningen. Vattnet har en låg klorhalt anpassad för hundarna. Ny tid bokades för fortsatt träning av båda hundarna. Modji simning är rehabilitering och remiss skrivs av ortopedveterinären, som i princip räddade livet på Modji.

Matte ser goda simkunskaper och trygghet i vattnet som en säkerhetsfaktor även för hundar. Inte bara för människor. Faller man i vattnet utan att veta att man kan simma är det lättare att få panik. Det är inte givet att en hund som aldrig badat och simmat vet att den kan simma. Faller den i med huvudet under vattnet och bara plaskar runt kommer paniken och hundar kan få kallsupar även de. Aili har utan flytväst plaskat för mycket med frambenen och simmat med huvudet högt. Varpå rumpan sjunker och simningen tar alldeles för mycket ork och energi. Hon skall nu få lära sig glädjen med att simma som ett bra sätt att svalka av sig när sommarvärmen blir ansträngande, för en hund som inte kan svettas. 

Ailis son Sumo får åka med sin matte på en SUP och han älskar det! Han rusade nyligen ut på bryggan och kastade sig i vattnet! Simning är en favoritsysselsättning! Aili kanske blir lika biten hon med mer simträning och vill att Matte skaffar en SUP...

Jodå, även Matte blev ihågkommen av sina söner på Mors Dag. En av dem tittade förbi medförande ljuvligt god egenbakad rabarberpaj! Matte måste få receptet, nu när rabarbern växer så det knakar!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)