Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÅ LITE DET BEHÖVS!

2023-08-15

Dima var blockhalt på fredagmorgonen. Han röntgades och inget fel kunde hittas. Redan till kvällen stödde han på benet och Mattes teori är att något som hamnat snett i någon led hamnade rakt igen, när Dimas ben drogs ut i samband med undersökning/röntgen.

Dima gick normalt på lördagen men tvingades till vila av sin Matte för säkerhets skull. Liksom under söndagen och måndagen. Var något rubbat på något sätt och hamnat i felläge ville Matte att lederna skulle vara stabila innan Dima fick röra sig som han själv vill lös på tomten. Det blir mycket spring när Dima får bestämma! Mycket lek med Aili i full fart med bakbenen framför frambenen, snabba vändningar och långa hopp över bäcken. Ibland är det halt på vått gräs och Dima går omkull i full fart. Han är en ung grabb som testar sina gränser och ibland går det bra och ibland mindre bra.

Gradvis har Matte låtit Dima röra sig mer och mer men ingen lek med Aili! Till bådas sorg. De älskar att jaga varandra! På lördagen fick bara Aili gå på promenad; Dima rastades i koppel på en minipromenad i koppel längs vägen. Då magen måste komma igång och Dima inte ville skita kopplad fick han vara lös för toabesök på tomten. På söndagen var det samma sak plus en kort promenad i långsamt tempo tillsammans med Aili runt kvarteret. Dima höll på att koka över på morgonen efter frukosten och ville leka med Aili - men fick inte.

På måndagen lämnades hundarna hemma några timmar, när Husse och Matte uträttade en del ärenden i Arninge.  På eftermiddagen fick hundarna roa sig med varsitt märgben ute på gräsmattan. På kvällen tog Matte med sig båda hundarna på en ganska rask promenad runt kvarteret. Vid hemkomsten, när de var uppvärmda, fick de hålla sig i rörelse medelst ett till ytan litet godissök med få pyttesmå godisbitar strödda glest över ytan. Middagsmålet reducerades då hundarna redan ätit extra under dagen.

Gradvis har Dima fått röra sig mer och mer under några dagar och han har inte visat minsta tecken på hälta igen. I och med att Dima och Aili inte alls har fått leka med varandra under fyra dagar, har de mycket tydligt lagt på sig lite  vikt båda två! Det gick förvånansvärt lätt och fort! Matte har som vana att inför varje måltid känna lätt med handen över hundarnas revben, för att avgöra fodermängden vid varje måltid. Ändå krävs en nerdragning av fodermängden per dag nu. Det går lätt uppåt men inte lika lätt neråt. Det gäller att agera omedelbums känner Matte. Så redan till frukost i dag på tisdagen skars fodergivan ner för båda hundarna. Det kommer inte att bli något problem, då viktökningen som känns med fingertopparna är liten. Det är viktigare att regelbundet känna på sin hund och lära sig känna igen sin egen hunds idealvikt än att väga hunden varje vecka. Vilket inte så många gör.

Plötsligt är det ett faktum att man inte över huvud taget kan känna hundens revben ett för ett. Hur hårt man än trycker med fingertopparna över hundens sidor. Då har hunden blivit överviktig. Övervikt försämrar hundens hälsa samt förkortar hundens liv.

Matte känner revbenen på båda sina hundar ganska lätt, men inte lätt nog. För egen del har det inte blivit någon rask långpromenad de senaste dagarna och även Matte lägger lätt på sig extra vikt. Vilket belastar artroslederna i knän och fotleder. Skärpning rakt av alltså. Både hundarna och Matte måste äta lite mindre och röra sig lite mer nu. Husse säger att han måste trycka lite för att kunna känna Mattes revben. Inte bra.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)