Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING TROTS HETTA, foton

2020-06-25

Onsdag.

Redan mycket tidigt var det mycket varmt. Matte öppnade ännu tidigare många fönster och vädrade igenom stugan med den svala morogonluften och stängde sedan till för att bevara lite svalka inomhus ett tag. Efter en kort morgonpromenad till brevlådorna för att hämta morgontidningen med Husse, tog Matte lite senare en andra morgonpromenad en lite längre sväng innan solen låg på för mycket. Husse åkte iväg och "golfade" lite och Matte tog hand om trädgården och vattnade där så krävdes. Med vatten ur den handkraftsdrivna "gårdspumpen" i vattenkanna. Det blir några kilo att lyfta totalt.

När det var dags att åka iväg till kvällens träning låg temperaturen på trettioen grader. Anpassar man bara träningen efter temperatur och individ, så är det inga problem. Skarpa uppdrag har kunnat dyka upp när som helst på året vid vilket väder som helst och de egna hundarna har alltid varit tränade att kunna jobba när som helst, med anpassning efter rådande omständigheter. Är det varmt får man köra korta, anpassade, stunder i taget och erbjuda möjligheter till vila och nerkylning däremellan.

På kvällens träning nyttjades en stor förrådshall för frisök åt hundarna. Med båda portarna öppna och mycket högt i tak, gav det hundarna till viss del riktigt svåra vittringsförhållanden. De behövde nog anstränga sig mer mentalt än rent fysiskt på den typen av inomhussök. Tränade gjorde Aili, Nemo och deras son Sumo, som fyllde ett år denna dag! Samt mormor Modji och hennes halva bror Lime med Jack Russelkompis. Sumo är liksom född in i räddningssöket genom att tillverkas en kväll efter träningen och fylla ett år en träningskväll. Men han har många strängar på sin lyra och ett hundliv kan bestå av många roliga saker! Sumo gillar allt han får prova på. Får han bara "jobba" är han glad!

Ofta är de "slyngelproblem" en del upplever vid den här åldern blott och bart bristande förståelse hos ägarna för en tonårings naturliga behov av lämplig aktivering i lagom doser. Samt förståelse för tonåringar i största allmänhet. En jobbig period för alla! Eller hur? Kul var det inte alltid och hormonorna ställde till det för oss alla på ett eller annat sätt. Så är det även för våra fyrfota vänner. Hör inte, minns inte, och vill inte alltid. Matte var ensam mamma till två grabbar och tonårsperioden var inte enkel varje dag naturligtvis. För någon inblandad. Men av någon anledning kom varken kastrering eller omplacering på tal. Fina medelålders män har de blivit! Liskom flertalet hundslynglar blir fina vuxna hundar, om man bara har förståelse för pubertet och tonår och vad som därtill hör. Det går över och mycket fortare när det gäller pubertala hundar än söner och döttrar. Aili har överlåtit sina barns tonårslater åt andra att ta hand om. När hon träffar Sumo är hon tydlig med det. Hon har gjort sitt.

När det var dags för Aili att köra ett frisök anpassade Matte söket efter Ailis större behov att fysisk aktivitet, än vad hennes mor Modji hade denna varma kväll med sin högre ålder. Solen hade sjunkit och delar av området utomhus låg nu i skugga, temperaturen hade sjunkit med ett par grader. Vid en genomgång av området hade Matte upptäckt en port som stod öppen, som nog inte borde vara öppen. Matte med flera, samt Aili, tittade in för att se om någon befann sig i byggnaden när något maskineri plötsligt startade med stort oväsen. Samtliga kastade sig ut i tron att porten nu var på väg ner från taket. Aili fick av någon en extra skjuts, för att inte bli kvar ensam inne i byggnaden. Inget mer hände. Det var en kraftig fläkt som hade gått igång....  Aili hade gjort som flocken och aktat sig och dessutom fått viss "hjälp" ut, så hon såg minst sagt skeptisk ut till att återvända. Men hon följde åter flocken och föreföll lita på att faran var över. När hon sedan skulle frisöka valde Matte helt elakt att placera en figurant precis innanför denna port. För Aili att söka rätt på och markera. Vilket inte innebar några problem. Aili var dock klok och vände sig om och kollade med Matte att det nu var tillåtet att gå in i byggnaden, som hon nyss abrupt tvingats lämna. Duktig Aili!

Hem kom flocken till en stuga som varit tillstängd med fördragna gardiner under några timmar. Temperaturen inomhus var 28 grader! Utomhus var det 23 grader ännu på kvällen. Då kan man inte gå och lägga sig. Alla fönster och dörrar ställdes upp. Lapskflocken inväntade lämligare sovtemperaatur tillsammans med knotten på altanen. Lagom till midnatt var det 16 grader, svalt och skönt utomhus. Då var det  "bara" 24 grader i stugan....

Från kvällens träning, klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)