Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELDAGSTRÄNING, foton

2019-05-20

Lördagen tillbringades hemma på tomten i det vackra vädret fram till på eftermiddagen. Då Lapskflocken begav sig söderut för ett födelsedagsfirande. Då vädret skulle slå om med hot om åskskurar, fick Modji och Aili följa med. Matte ville inte riskera någon traumatisk upplevelse för framför allt Aili, som förhoppningsvis är dräktig i början av dräktigheten. Ett nerslag nära stugan med hundarna ensamma hemma,  skulle kunna få tråkiga följder. Så av två onda ting valde Matte det minst onda och hundarna fick ligga i bilen några timmar, intill det hus där det firades. Låsta grindar och halvöppen baklucka. Där kom en regnskur utan åska och hundarna verkade nöjda när de tittades till med jämna mellanrum. I ett grupphusområde var det rätt mycket rörelse kring bilen, så tråkigt hade de nog inte.

Söndag.

Lapskflocken gav sig iväg till bergtäkten i närheten, för ännu en heldagsträning med långväga besökare. Husse och Matte uppskattar mycket att man tar sig tid och kostar på sig en resa, för att få träningstips och råd för fortsatt träning. Det blir som utvidgade kennelträffar, där de Lapska inte alltid har sitt ursprung i den lilla stugan i skogen. Ibland är det nära släktingar som hälsar på, nya generationer, Nástis och Modjis barn/barnbarn. Där ägarna tycker att det här med räddningssök är en stimulerande träningsform för både hundar och förare. En del tycker att erfarenhet av rasen i arbete i drygt tjugo år är givande att få ta del av. Andra ser inte erfarenhet som en tillgång, men man tycker ju så olika. Husse är dock utbildad tjänstehundinstruktör/räddning och tillsammans har Husse och Matte kört upp fem egna certifierade räddningshundar, varav tre Lapska Vallhundar. Så några små tips kan man kanske få vid gemensamma träningar.

Den här söndagen tränade två Lapska tikar och tre Lapska hanar, samt Jaktlabbegrabben. Några inledde med att låta hundarna gå vindstigar, med vittringen från en figurant gömd bland de gigantiska sten- och grushögarna mycket långt borta. Vind fanns det knappt någon i gråvädret, vilket gjorde det extra svårt för hundarna att få någon tydlig vittringsstrut. Vinden kom och försvann för hundarna, som fick jobba ordentligt för att lösa sina uppgifter. Mycket gående blev det för förarna och inte var det bekvämt för figuranterna, som avslöste varandra på de stora vassa stenarna!

Modji fick ett sök med Husse, som visste var de fyra figuranterna var gömda. Väl utspridda i området med gamla brosektioner och mängder med gammalt "byggskrot". Modji jobbade på bra och löste uppgiften fint med ljudliga och ihållande skallmarkeringar vid fynd. För Ailis del valde Matte att ha fyra figuranter gömda nära varandra i par, två och två. Aili fyndade en person instängd i en container och precis utanför dörren var ytterligare en person gömd bakom några skottkärror. Aili separerade de två vittringarna fint och skällde först vid dörren och när belöning var utdelad vände hon sig bara om och skallmarkerade figuranten nerkrupen mellan de högställda skottkärrorna. Aili jobbade vidare och sökte sig uppåt. Hon skallmarkerade mot en av de två övre brosektionerna. De ligger två och två staplade på varandra. Matte ropade till figuranten att belöna och sedan jobbade Aili vidare på den sista vittringen, som hon placerade i nästa övre brosektion, vägg i vägg med den första. Stående på en hög med sprängmattor av gummidäck skällde Aili ihållande och vägledanade och berättade om sitt fynd för Matte. 

Hundarna vet mycket väl att varje människa har en unik lukt och de kan lätt separera vittringarna från varandra och förstå att det är två eller flera människor gömda nära varandra. Det svåra är att få hundarna att separat och tydligt markera varje enskild individ! Så att samtliga människor kan plockas fram ur sina gömställen! Det är väldigt lätt att hundarna fuskar eller slarvar och markerar flera människor gömda nära varandra med en enda kollektiv markering. Varför bara en människa kan räddas och plockas fram. Flera blir kvar.

När alla hundarna kört varsina sök var det fikadags och hundsnack, genomgång. Sedan fortsatte träningen under eftermiddagen. Då fick Modji en "gästförare" på sitt frisök. Husse och Matte uppskattar mycket när valpintresserade eller allmänt rasintresserade hör av sig och vill besöka träningsgruppens träningar, för att få se några Lapska göra något mer än chilla framför brasan i stugan. Modji vet hur en slipsten skall dras och gjorde det hon skulle. Vilket man som "gästförare" lär sig en hel del på. I hästvärlden pratar man om rutinerade och erfarna hästar som "läromästare". Modji är en mycket bra läromästare! Precis som hennes mor och mormor på sin tid. Erfarenhet kan vara värdefullt att få ta del av, även när den förmedlas av en hund. Fyra figuranter fyndade Modji även nu och en spänstig 10½ åring tog sig utan problem upp på en stor grushög, där en figurant hade gömt sig.

Ailis andra sök för dagen skedde även det som ett frisök, i området med brosektionerna. Fyra figuranter hade gömt sig på för Matte okända ställen och Aili tog sig an uppgiften med liv och lust och och i god fart. Hon studsade över föremålen för att nå högt! Indikerande att även nu fanns det någon eller några gömda högt uppe. Aili löste uppgiften mycket bra och Matte var nöjd.

Som alltid när man har roligt tillsammans går tiden väldigt fort och det blev dags att skiljas åt. Efter en dag då det skulle regna mycket enligt prognosen, men bara skvätte lite en mycket kort stund. Tur skall man ha ibland! Några for direkt hem och andra fortsatte att snacka hund, träning och Lapska över en bit mat. 

Tack alla för att ni tog er tid och kom och hängde med oss, för att träna en hel dag!

Klicka för större bilder.

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2019-05-21 21:19:05 - Ylva

Tack för att vi fick komma och vara med! Det var verkligen roligt, trevligt, och lärorikt :)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)