Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING - RAMIRENT

2012-09-19

På tisdagen for Matte och hundarna ner till Brottby och mötte Mattes yngste son som kom med bussen. Färden gick vidare till Vettershaga och en sallad på verandan. Hundarna kollade reviret och samlades sedan på gårdstunet. Regn på väg dit och regn på  väg hem. Men uppehåll under vistelsen vid det lilla "torpet". Härligt!

På kvällen tränade familjen på Ramirent i Jakobsberg. Deltog gjorde även de båda Nástisönerna Epic och Lime (Adja och Aiko). Gázzi fick köra ett stort frisök, eftersom ingen jobbade i närheten och staket begränsade sökområdet. Matte förde Gázzi i koppel som på en vindstig, för att inte släppa henne när hon var som mest laddad och bara skulle rusa iväg. Planen fungerade och Gázzi tog vittringen från den första figgen fint. Rätt mot vinden. Hon släpptes lös och stack rakt mot figuranten som låg inkilad i en rörliknande konstruktion. Gázzi tog sig även in i "röret" och skallmarkerade rätt i örat på den stackars figgen. Nu var Gázzi igång och hon stack direkt till nästa figge som även den markerades mycket bra. Gázzi drog iväg långt före Matte i god fart och hoppade över balkar som var i vägen i fina och flytande hopp och hon klättrade över lite annan bråte. Även den sista figgen hittade hon utan problem och skallmarkerade mycket bra. Hon gjorde en extra sväng i ett oavsökt område och avrapporterade att där inte fanns någon. Som vanligt matades hon tillbaka till bilen, genom att Matte kastade pyttesmå godisbitar som rullade iväg långt framför henne. Synen är det sannerligen inget fel på!

Modji fick ett rejält frisök med fyra figuranter. Det har hon förtjänat efter att ha behövt lägga band på lekivern, när Matte rensat i bäcken och inte har kunnat bjuda kampmotstånd. Modji plockade figgarna vartefter och hade inga problem med att lokalisera dem. Hon har ett grovt och ihållande skall och låter som en betydligt större hund. Härligt! Den sista figgen låg en liten bit ovan marken intill ett containersystem i två plan. Vittringen slog rakt emot väggen och Modji var med på noterna! Hon hittade en trapp i lä och  tog sig upp på taket. Där upptäckte Matte en hund som kalkylerade med möjligheterna att hoppa närmare två meter över till den stapel med föremål där figgen låg. Modji har, till skillnad mot sin mor och mormor, en viss självbevarelsedrift och tvekade länge nog för att Matte skulle kunna avstyra det hela. Men gjorde ett klassiskt och idiotiskt misstag och talade om för hunden vad den INTE skulle göra! Helt omedvetet. "Nej, du får inte hoppa". Gázzi eller Násti hade förmodligen hört ordet "hoppa" och sedan gjort det.....   Modji var smartare och förstod INTE. Eller hur det nu var.... Matte kommenderade "tillbaka" och "ner" vilket funkade utmärkt, varpå Modji rasslade ner från taket via gallertrappen och kutade runt containersystemet och tog sig bort till figgen och skällde ut honom. Säkert och bra jobbat av Modji!

Násti fick söka tomt ett tag innan hon fördes till ett stort förrådstält. Där inne låg fyra figuranter väl utspridda och vartefter Násti markerade en figurant skulle figuranten gå ut och ta med sig Násti ut. Násti skulle sedan självmant fortsätta söka till dess hon ansåg tältet vara tomt. Husses plan fungerade utmärkt och Násti skötte sig med mycket bra markeringar. Duktig Násti!

Lime skulle få börja träna in skallmarkeringar. Det klassiska sättet är att stå med hunden i sträckt koppel och hetsa den mot en figge, till dess den skäller och då belönas hunden. Modji utbildades inte så. Hon klickades in redan när hon var fyra veckor gammal och kunde redan då sitt namn och lärde sig med klickerträning att lystra till det och komma när hon kallades. Matte valde att testa inlärningen av skallmarkeringen med klicker. När Modji kom fram till figgen väntades hon ut och vid minsta lilla gny klickades hon och belönades omedelbart med godis. Operant inlärning. Vartefter ökades kravet och klicket kom inte förrän vid ett skall. Precis så tränades nu Lime. Men först måste han klickas in medelst godisbombning mer eller mindre. Han tackade och tog emot! Klick-godis! Om och om igen. Igen och igen. Lime tränades i två omgångar med ett sök däremellan. Utan markering! OBS!

Man tränar in markeringen separat! Först när hunden vet exakt vad markeringen innebär skall den läggas ihop med söket! Där har alldeles för många för bråttom. Inte heller skall man hålla på för länge! Det är så lätt att köra på när hunden svarar på träningen. Lime fick alltså träna markering, göra ett frisök och springa av sig lite, med direktbelöning och därefter tränades skallmarkering ännu ett kort pass. Matte ändrade ställning så att Lime direkt blev familjär med att en figurant kan både stå och sitta på olika sätt. Matte borde även ha legat raklång, men bangade på grund av vattenpölar och tunna byxor. Dåligt. Absolut! Men nästa gång kommer Matte att vara bättre rustad och lägga sig raklång på marken!

Epic fick träna markeringar även han. Han tränar med rulle, då han eventuellt kommer att utbildas till patrullhund (bevakningshund) och måste kunna vara tyst. Epic skötte sig bra och fick som belöning två små sök med markering med lösrulle. I mörker! Inte totalt, men dock. Kvällarna blir allt kortare och det går fort!

Tack alla för mycket bra träning!

Att träna räddningssök är väldigt roligt! Det är en ständig utmaning och man imponeras av hundarnas kapacitet. Det är svårt att hitta ett roligare och mer stimulerande sätt att träna hund.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)