Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI BJÖD PÅ ETT SKRATT! foton

2023-01-02

Söndag - Nyårsdagen. 

Året inleddes med räddningssökträning. Stilenligt som sig bör! Framför allt var det de två unghundarna Dima och Vinja som kunde behöva tröttas ut lite mentalt, efter en rätt passiv Nyårsafton. Deras äldre flockmedlemmar var nog inte nödbedda och brukar uppskatta extra träningstillfällen utöver de vanliga kvällsträningarna en gång i veckan. Tränade gjorde alltså de båda jämnårigaLapska Vallhundarna Aili och Kirou, samt deras yngre flockmedlemmar - den Östeuropeiska Byhunden Dima och Jaktlabben Vinja. 

Vinja fick inleda genom att frisöka utan någon utlagd figurant. I mycket god fart sökte hon igenom hela fordonshallen, som var eftermiddagens träningsområde. Fram och tillbaka böljade sökslagen från långsida till långsida mellan de uppställda arbetsfordonen. Det är viktigt att hundarna får söka tomt och lära sig att fortsätta jobba länge utan att fynda. Det är så de skarpa söken ser ut. En bra lokal där utomhustemperaturen påverkar vittringsvägarna. Lokalen är inte uppvärmd och det är mycket högt i tak. Varför sökförhållandena varierar från gång till gång. Med figuranter gömda längs väggarna blir det lättare för hundarna, än när någon har gömt sig mer mitt i lokalen. Vittringen stiger rakt upp och följer väggarna.

Klicka för större bilder.

Dima behöver träna balans och koordination för sin egen säkerhets skull. Samt för att bygga upp sitt självförtroende. En god balans och god koordinationsförmåga har de egenuppfödda hundarna fått i de valphagar Matte byggt upp som äventyrslekplatser. Dima får träna på viktiga förmågor nu. Bra balans är viktig för alla hundars självkänsla. Dima fick nu gå balansgång med stöd av Matte. Tre låga betongplintar på rad fungerade fint för ändamålet. Kopplad fördes sedan Dima runt i lokalen och Matte bad honom klättra över och på diverse föremål, som innebar att han måste tänka sig för noga hur han placerade sina tassar.

Dima har inte spontant hoppat in i bilarna. Han måste lyftas in. Alltså har han fått träna på att hoppa in i bilarna redan från första dagen i sin nya flock. Nu fick han träna på att hoppa upp på föremål. Han förefaller inte ha förstått hur han skall göra för att få med sig bakbenen. Efter att ha tränat lite hoppade han upp på ett lågt bilsläp med fart och marginal och glädje! Avslutningsvis fick han hitta en gömd figurant på ett frisök och den uppgiften löste han snabbt och mycket säkert.  Två figuranter gömde sig sedan tillsammans i slutet av området på tillbakavägen och Dima tog vittringen från ena långsidan och tvärs över hela lokalen! Han är mycket säker på allt nosarbete! Härligt att se! Hans motivation och figurantintresse är gott!

Aili hade tre figuranter att söka rätt på och Matte visste inte var de var gömda. Två hittades lätt och snabbt och den tredje fick ligga till sig länge innan han hittades. Gömd på ett högt traktorsläp med höga kanter steg all vittring rakt upp. Aili fick jobba länge för att lokalisera vittringskällan. Ett annat gömställe som visat sig vara mycket svårt var hytten till en grävmaskin placerad mitt i lokalen. Dörren till hytten hölls stängd. Alla hundar utom Dima fick testa denna svåra lega. Aili drog iväg från startpunkten vid dörren direkt till denna grävmaskin och Matte tänkte att det var snabbt och säkert avklarat! Husse som satt gömd trodde detsamma. Precis nedanför hytten vände Aili nittio grader vänster och sökte vidare. Hon jobbade länge och Matte tänkte, som övriga närvarande förare, att Aili tappat vittringen när hon kom helt nära och sedan fick jobba länge på att spika vittringskällan. Aili jobbade envist och länge men hittade inte Husse.

Till slut sökte Aili upp Matte och rapporterade området väl avsökt och ingen människa kunde hittas. Varpå Matte frågade Aili var Husse var någonstans. "Du måste hitta Husse!"  Det kunde väl Aili göra, om det nu var så petigt. Hon vände sig om och stack raka vägen bort till grävaren där Husse satt i hytten och skallmarkerade direkt! Aili visste hela tiden att han satt där! Hon bara struntade i att skallmarkera och visa att hon visste. Så han fick sitta där och se Aili jobba och helt ignorera honom! Hon verkade tycka att han satt bra där han satt och han kunde väl klättre ner när han tröttnat på att vara åskådare till hennes sök....

Tre personer vek sig dubbla av skratt när Husse klättrade ner och godisbelönade Aili för väl utfört arbete. Aili var nöjd. 

Det är härligt med hundar! Så att man får skratta ordentligt till och från. Det vore väldigt intressant att få veta exakt hur Aili tänkte på detta sök! Hon visade ju tydligt att hon visste var han var gömd redan från början. Hon kanske bara tog chansen att få kuta omkring fritt på halkfritt underlag. På en direkt begäran kunde hon väl visa var han gömt sig. Roligt var det att beskåda i alla fall!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)