Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KONTROLLANTEN

2021-11-28

Lördag.

Dagen före första advent tillbringade Matte med stugpyssel. Inomhus och utomhus. Städade lite, plockade lite och snyggade till så att det skulle bli helgfint. Husse hjälpte Matte att få ner ljusstakar från vinden, vilket hon var tacksam för. Husse stod på stegen och Matte stod nedanför, vilket underlättade hanteringen. Bredvid Matte satt Modji och kontrollerade varenda enskild kartong som Matte tog emot från Husse. Precis som när hon var valp/unghund. Då gick hon under namnet "Kontrollanten". Modji skulle vara med överallt där det hände något! Hon följde Matte som en skugga. Vare sig det var inne i stugan, ute på tomten, eller på träningsområden. Grävde Matte en grop skulle Modji kolla och gärna hjälpa till! Matte grävde för att plantera ett träd och behövde bara göra det första för egen del. Modji avslutade grävandet genom att gräva sig ner till osynlighet och sedan var det bara att plantera! Matte grävde ner krokuslökar och Modj grävde upp dem. Brandförsvaret hade övning i ruinstaden vid Räddningsskolan i Rosersberg. En plats där flockens hundar, fram till Aili, fått växa upp och lära sig grunderna i räddningssöket. Aili fick inte uppleva detta då ruinstaden jämnades med marken innan hon föddes. När alla slangar skulle rullas in efter övningen, var Modji med och kontrollerade att det gick rätt till. Mitt i allt oväsen och flödande vatten! Modji har alltid velat vara med när det händer något. 

På bilden ovan var Modji fem månader.

Nu ville Modji vara med när Matte fixade och donade i stugan. Varenda nerlyft kartong följde Modji noga med blicken. Matte ställde dem på golvet och Modji tittade upp mot Husse på stegen och väntade på nästa. Den äldre hunden blir i viss mån som ung på nytt. Vill vara med hela tiden. En trygghet.

Husse for till Friskis och Svettis och Matte och Modji satte igång med sitt. Matte torkade rent på fönsterbrädor och plockade undan så att ljusstakar skulle få plats. Modji följde efter och kontrollerade så att det blev bra. Matte klättrade upp på bordet och hängde upp en julstjärna. Modji satt nedanför och kontrollerade att allt gick rätt till. Stugan är inte stor, men ur rum och i rum följde Modji efter Matte. Matte hämtade skarvsladd i uterummet. Där låg Aili ihoprullad som en liten hårboll i sin korg. Fullständigt ointresserad av vad Matte och Modji höll på med. Modji satt troget på hallgolvet och väntade på fortsättningen.

Husse kom hem fram på dagen när Matte och Modji fortsatte adventpyssla utomhus. Stegräknaren visade på 1.400 steg tagna redan inomhus i stugan på 72 kvm. Modji försökte engagera Husse, som inte var så pysselintresserad, utan ägnade sig åt sitt vedplockande  i stället. Modji väntade en stund vid grinden, men återgick till att kontrollera Matte, som klättrat upp på nästa bord och fick upp en julstjärna även på punschverandan. Därefter gick Matte och Modji runt och anslöt all el till uppsatta slingor, samt ställde in timer för tidigare tändande av belysning. Igen. Längs vägen mellan Lapskreviret och golfbanan ligger en by där en fastighet på en slänt julpyntas riktigt maxat. Mer för varje år och nu börjar grannarna haka på. Lite som sådant man bara ser på Youtube. Hur kan man hålla ordning på allt?! Alla sladdar och alla elanslutningar. Svårbegripligt för Matte, som tycker att det är fullt sjå med det lilla som lyser upp vintermörkret i Lapskreviret. Punktinsatser med hundra små ledlampor på en tråd. En liten gran här och ett buskage där. Samtidigt som fast ytterbelysning släcks ner.

Matte och Modji ansåg sig färdiga och allt fungerade som det verkade. Sanningen skulle uppenbaras klockan 15, när det som skulle lysa borde ha tänts. Nu ville Matte ut och gå och hundarna var inte nödbedda. Aili rätade ut sig och satte fart. Det blev en powerwalk genom området, då skymningen föll snabbt och Matte ville hem innan det var mörkt. På flera håll pågick trädgårdspyntande med ljusslingor som sattes upp på stugor och i träd. Resta stegar och klättrande husägare. På många håll var det väldigt fint! Varenda tänd lampa blir väldigt synlig, när övrig belysning saknas. Området saknar helt gatubelysning, husen ligger glest, tomterna är stora, skogiga och bergiga. Det är väldigt mörkt när det är mörkt.

På långt håll kunde Lapskflockens granntomt skymtas. Ett stort gammalt äppelträd var vackert och smakfullt upplyst för första gången. Aili, som inte brytt sig det minsta om Mattes och Modjis pyntande, stannade mitt för det lysande trädet och bara tittade! Matte trodde först att det var grannhunden som var ute och lockade till stoppet. Så var det inte. Tomten låg öde, hund och husse hade gjort kväll. Det var det tidigare oupplysta stora trädet som fångade Ailis uppmärksamhet. Något nytt hade tillkommit under hennes nästan timslånga frånvaro. 

Modji och Matte kunde nöjda konstatera att det som skulle lysa i Lapskreviret lyste och gjorde sedan kväll även de. Aili stod redan på trappen och ville bli insläppt. Husse väntade med fika. Ute föll mörkret snabbt.

Ännu fanns lite att göra för Matte innan hon somnade framför teven, i vänta på läggdags. En intensiv dag och stegräknaren visade på godkända 7.400 steg. Kontrollanten Modji föreföll nöjd och knöt sig framför braskaminen. Aili gick hem till sig  och somnade i sovrummet.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)