Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI PÅ VÅRMARKNAD

2017-05-14

Lördag.

Snacka om tur med vädret! Himlen sprack upp och solen sken över nejden! Så som den skall, när det är vårmarknad i ett stort ridhus och dess omgivningar. Aili med sin Husse och Matte anlände lite efter att marknaden öppnat och redan var den stora parkeringen på grönytorna rätt full med bilar. Aili såg en utställning framför sig med stor säkerhet, då precis allt stämde med scenariot vid en utställning vid denna årstid. Ett stort ridhus, en stor parkering och mängder med människor medförande hundar! Mycket snart blev Aili varse att här bjöds det inte på något hundutställande. Aili gick in i ridhuset och där rådde halvskymning när man kom in från det starka solljuset utanför. Här luktade det gott från diverse godsaker som kunde förtäras och här bjöds mycket snart på en märklig konstellation av indisk dans uppförd av en ensam kvinna till Jon Henrik Fjällgrens musik! Vad Aili tyckte om föreställningen vet inte Matte, som för egen del inte vet vad hon tyckte egentligen. Om alla tappade godsaker tyckte Aili däremot mycket. En våffla med grädde och sylt passerade Aili i noshöjd, där den låg på en barnvagn. Ailis nos blev lååång! Kopplet blev däremot kort, för att Aili inte skulle råka glömma sig och ta en slick. Många slickar fick hon strax efter, när en annan våffla landat uppochner på det hårt packade underlaget i ridhuset. Mycket grädde och sylt kunde Aili städa upp! Helt ok för Mattes del.

När ett varv var avverkat inomhus drog sig Aili utomhus och Husse och Matte följde med, eller om det var tvärtom kanske. Här var en stor inhägnad agilitybana uppbyggd för "provapå" och när den låg helt tom gav Matte Aili chansen att åter testa. Det är tyvärr alldeles för länge sedan sist. Banan bestod av rätt många hopphinder med mycket lågt lagd ribba, en rak, en böjd och en platt tunnel, samt ett långt slalom. Aili släpptes lös och ombads hoppa över det första låga hindret, tilt i skallen blev det och Aili såg ut som ett frågetecken. Så för enkelhetens skull hoppade Matte före och då fann sig Aili och hängde på. Två hinder fick Aili tydlig hänvisning på och sedan flöt det fint! Tunnlarna var långa, men Aili drog på rakt igenom fint och lät sig sedan styras både hit och dit. Matte körde en bana med Aili och nötte sedan lite extra på att skicka över hinder i fyrkant. Aili fattade fint och fixade farten och fläkten! Kul! Tyckte både Aili och Matte, som slutade när det var som roligast och lämnade plats åt andra.

Husse köpte korv till Aili, en okokt sådan och kokta korvar till sig och Matte. Korvarna förtärdes i gräset på en solig slänt utanför ridhuset, precis framför två brandbilar som visaades upp. Men rätt som det var fick brandkillarna ett larm och full aktivitet uppstod framför nosen på Aili! Bråttom var det iväg och blåljusen slogs på. Imponerande fort skingrades alla människor och hundar och snabbt kom brandbilarna iväg.

Det började bli dags även för Aili med sin Husse och Matte att fara iväg från vårmarknaden. Men först inhandlades en påse med hembakta bullar att äta till eftermiddagsfikat. Komna nästan hem uppdagades vad som kallat iväg brandbilarna. Vid motorvägsavfarten i Brottby hade en olycka skett. Ambulansen for just iväg. Mycket ledsamt. Många bilar, branbilar och polisbilar stod längs vägen.

Aili med familj kom hem lite omskakade och gofika i solen på altanen, tillsammans med Násti och Modji som fått vänta hemma kändes bra.

Många var det som uppmärksammat Aili under vistelsen på marknaden! Frågor om rasen och kommentarer om färgen. En brydd kille från Australien fick inte ihop det. En Kelpie? Men ändå inte. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)