Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RUGGIGT

2014-04-12

Aprilväder råder. På fredagen var det uppehåll och mulet. Matte tog med sig hundarna på en kortare promenad i området. Matte trodde att det skulle kännas varmt, men det gjorde det inte alls. Vinden var bitande kall och blixtlåset drogs igen så långt det gick på jackan och kragen fälldes upp. Handskarna saknades. Några åtta plusgrader var svårt att gissa sig till. När Matte kom tillbaka hem fick hundarna vara ute på tomten och Matte skrapade bort lavar på äppelträdet och även på en egenhändigt planterad björk. Uppdragen vid träning ur en spricka i asfalten på SKANSKA. Den är nu stor och ståtlig, efter åtta år i bördigare jord. Aili hängde delvis efter Matte och skrotade omkring lite här och där. Grävde en stor grop i en rabatt och fick bastning. Favoritrabatten ser nu ut som en igelkott. Matte har kört ner små pinnar över hela ytan och gjort området svårtillgängligt. Mest gräver Aili nu kring buskarna och i gräsmattan. Som tur är får hon gräva ohämmat i skogsbacken vid torpet.

Násti och Modji fann inget större nöje i att bli genomblåsta och drog sig tillbaka till glasverandan. Vinden blåste hårt rakt mot huset. Varför Matte gjorde en paus och gick in och eldade i kaminen.

Strax innan Husse kom hem hade molnen blåst bort och solen tittade fram. Varför familjen passade på och lät sig solbelysas lite. Solen värmde gott en stund innan den försvann bakom höga granar.

Ett trevligt telefonsamtal löste problemet med att Matte inte kan planera att vara en del i laget som är anmält till lagtävlingen för räddningshundar i höst. Matte behövde en vikarie som förare till Modji. En vikarie är funnen! Nu kan Kennel Gátchis ställa upp med ett rent kennellag med bara Lapska Vallhundar. Násti med dotter och två söner. Så kul!  Lag Gátchis. Ett sedan tidigare väl sammansvetsat team. Modji kan jobba med vem som helst och får en rutinerad hundförare vid sin sida. 

På begärna beslutades  att en ny provapådag arrangeras åt Lapphundklubben i höst. Husse och Matte brinner verkligen för att försöka förhindra att Lapsk Vallhund och övriga Lapphundar gradvis blir hundar som säljs som rena sällskapshundar. Om ingen frågar efter arbetsegenskaperna hos de Lapska längre, så kommer de att försvinna. En bra arbetshund är inte alltid en helt lätt hund. Den kräver sin förare. Varför det är enklare att avla på lite lugna och kravlösa hundar för att slippa få problem med köpare som inte kan hantera en hund som egentligen är en arbeteshund. Men anskaffats som promenadsällskap i skog i mark. Eller bara som sällskap.

Modjidottern Proppen, som höll på att orsaka hela valpkullens död genom att sätta sig på tvärs under födseln, ville trots allt ut! Lyckades överleva tillsammans med syskonen. Mycket vilja fanns det där! Hon låg med huvudet över bäckenbågen och pep och viftade med en tass! Hon tillbringade jul och nyår i barndomshemmet och tog sig ut hur man än försökte stänga in henne! Beslutsamheten och viljan fanns kvar. Nu är hon sex månader och har fått tilläggsnamnet Houdini......    Tar sig alltså fortfarande ut. En målmedveten tjej som med sin överlevnadsinstinkt och vilja inte är så lätt att stänga in, men som i arbete visar goda anlag! En blivande patrullhund förhoppningsvis.

 

Antal kommentarer: 2

2014-04-13 14:34:07 - Cecilia m Lotka, gwendelin_@hotmail.com

Så roligt med ett Gátchi-lag i räddningen! :D Är det tävlingen SRfH skriver om, i oktober i Skövde? Nära & bra, blir lite nyfiken på hur pass publikvänliga tävlingarna är.. :-)

2014-04-13 18:20:02 - Saivi m flock

Ja! Håller med Cecilia o Härliga Lotka till fullo! Jätte skoj! "Skynda långsamt kenneln" har verkligen fått lön för mödan!
Åh vad härligt att ni fann en vikarie till slut! Hoppas vi får möjlighet att komma och "heja" fram er!
Ja verkligen TOPPEN att ni fortfarande inte har gett upp om hoppet för LVH ;)
Så bra att ni tackade jag till den prova -på dagen! Ja, synd att LVH av någon konstig anledning funnit/letat fram "icke arbetande uppfödare" på senare tid...
Proppen!!!! Du är väl en "gör" härlig tjej du! LVH ut i tass klorna verkar du vara! Hoppas vi får se dig snart igen stora syrran (inlove)
Helghälsningar i vårregnet från Dalarna
Lille syrran Saivi m flock(flower)(flower);)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)