Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ADVANCED TRICK DOG, foto

2020-07-16

Onsdag.

På onsdagen fick Matte godkänt på de filmer hon skickat för bedömning av Modji och Aili i den tredje klassen Advanced Trick Dog. På en vecka har Modji och Aili fått träna in och presentera en mängd trick för bedömning i de tre klasserna Novice - 15 trick, Intermediate - 12 trick och Advanded - 5 trick. Man väljer fritt från olika listor med ett mycket stort urval av olika typer av moment, passande olika raser och olika individer! En del övningar har de haft väldigt lätt för, då det ingått i deras ordinarie kunskapsbank från räddningssökträning och allt kring räddningshundträningen med avståndsdirigeringar och avståndslydnad. Andra moment har måst tränas mer noga och från grunden och klickern har varit till mycket stor hjälp! Att Modji och Aili är vana vid träning, samarbete och inlärande av nya moment tillsammans med Matte har varit en god grund för lyckat resultat. Samt att de båda är arbetshundar som gillar att göra saker tillsammans med sina förare och helt allmänt att vara aktiva och använda skallen.

Att Modji är 11½ och Matte 70+ har inte varit något hinder och kan vi så kan ni! Matte har tränat både Modji och dottern Aili samtidigt och presenterat momenten vartefter samtidigt och fått dem godkända samtidigt.

Att Modjis och Ailis resultat visas på både FB och här må verka skrytigt. Men avsikten med att träna de egna två Lapska och att presentera resultaten är i grunden en önskan om att entusiasmera fler att göra saker med sina hundar! Även de äldre hundarna! Att få fler än de som är tävlingsinriktade att vara aktiva oavsett ålder hos sig själva och hundarna. Att inspirera! För rasens skull och för de enskilda hundarnas skull.

Det viktiga är inte VAD man gör, utan ATT MAN GÖR NÅGOT tillsammans med sin hund! 

Matte gick agilitykurs med Gázzi, spårkurs med Násti, rallykurs med Modji när det var nytt, noseworkkurs med Aili. Utöver utbildandet av hundarna till räddningshundar. Matte gillar att testa nya saker med sina hundar för glädjen i att lära dem nya saker och kunna vara aktiv tillsammans med hundarna på flera olika sätt.

Förhoppningsvis blir någon mer inspirerad att testa inlärande av tricks med sin hund!

Träningsgruppen hade sommarlov på kvällen, men Matte, Husse, Modji och Aili begav sig ändå till den närbelägna bergtäkten för att hundarna skulle få springa lösa ett tag. Men händelsevis slarvade Husse bort sig vid upprepade tillfällen under traskandet runt bergkanterna nere i täkten. När Matte vände sig om var han bara borta! Varför hundarna sattes i arbete och vinden spelade spratt med vittringen. De fick springa och söka vittring över stora ytor. Efter en timmes kutande runt för att hålla reda på Husse och däremellan mer långsamt travande och harpluttätande, föreföll de båda rätt nöjda. Vatten kunde de dricka ur många regnvattensamlingar medan de var i gång. Totalt tio stora koner fick de även träna "går runt" på. En tänkt ledig kväll med bara lösspringande blev så klart fylld med sök och lite annan träning, vilket hundarna verkade uppskatta.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)