Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VINTERVÄDER

2021-01-13

Så blev det vinterväder även i Lapskreviret i den lilla stugan i skogen. Hattigheten i vintervädret för dagen påminner osökt om några ishalkiga vintrar på 1970-talet. Snö - tö - is - ishalka. Om och om igen. Barmark däremellan. Här föll snön fint med ett par minusgrader. Det övergick i blötsnö som övergick i regn och sedan frös det på rejält! Förhållandevis, med sju minusgrader. Överallt där det var skottat tidigare var det blankis på tisdagmorgonen. Livsfarligt att gå på. Vägen utanför stugan var oplogad och i de två djupa fårorna där några tagit sig fram med bil, var det på eftermiddagen bara två hårt isiga occh knaggliga hjulspår. Att mötas med bil var en praktisk omöjlighet då bilarna var fast i de djupa spåren. Vinter. Blixthalka och halkolyckor var återkommande rapportering på radio hela förmiddagen på tisdagen.

Husse har skottat och Matte har skottat. Husse har skottat ännu mer. Matte har upprepade gånger frilagt prydnadsbuskarna i trädgården från stora tjocka och till marken tyngande blötsnötäcken och sedan  stora tunga fastfrusna snöklumpar. Åtskilliga timmar har det blivit utomhus. Matte gick en långpromenad med hundarna i varierande hastigheter på måndagen och en likadan promenad på tisdagen. Möjligt bara tack vare stadiga Icebugs. På tisdagen fick Modji och Aili dessutom leta efter innehållet i en liten provpåse torrfoder. Det blev en bra motionsstund i med nosarbete på den mycket tungsprungna gräsmattan. Nu helt genomblöt och vattensjuk så det klafsade, med ett tjockt isolerande snölager ovanpå! Matte hade gått lite yvigt över ytan och kastat enstaka bitar och nävar med bitar långt bort för ojämn och oförutsägbar spridning. Glest och tätt hur som helst och inte i fotspåren.

En mycket bra sysselsättning om man inte kan komma på något annat. Servera en av dagens måltider så här, så blir det i alla fall en fysisk och mental aktivitet för hunden i microformat, i jämförälse med hur det vilda hunddjuret skaffar sig mat. En stunds berikning - jaga för att bli mätt. Användande både kropp och knopp och hunden får köra lite nosarbete ihop med fysisk aktivitet.Avgjort bättre än ingenting! Hunden får under fysisk aktivitet koppla på nosen för att få i sig mat. För Modji och Aili brukar det bli ungefär tjugo minuters springande i relativt god fart innan de anser området helt genomsökt.

Med två utslitna höfter och två höftoperationer med kryckperioder på sex veckor har Matte befunnit sig i situationer då det inte varit helt enkelt att hålla hundarna igång. Räddningssökträningen har fungerat fint även gående på kryckor. Träning onsdag, operation torsdag, hem fredag och träning onsdagen efter på kryckor. Det var inga som helst problem för två år sedan. Hundarna behövde dock mer än ett frisök varje onsdagkväll! Då blev detta att kasta ut torrfoder på tomten ett bra sätt att hålla hålligånget i gång. Bland annat. Nosework på olika sätt kunde tränas och på golfbanan övningsgick Matte med lösa hundar. Trots mycket snö! Bra för att få lyft på en nyligen utbytt höft. 

Vad Matte vill ha sagt är att det inte krävs så himla mycket för att ge sin behövande hund lite mental stimulans! Man måste inte ha en egen tomt för att låta hunden leta efter torrfoder. Ett möblerat rum erbjuder många gömställen. Varför inte "händelsevis" tappa en vante i snön på promenaden? Det gjorde Matte när det var färdigskottat på tisdagen. Gång efter gång försvann vanten. Uppe på snön och under snön och Modji och Aili tävlade om att hitta den först! Aili var så taggad att avlämnandet var av det burdusa slaget med ruskande och kast och då fick Aili jobba lite med detta. Modji jobbade väldigt ambitiöst och överlämnade vanten mycket fint!

Sökträning kan bli lavinträning när man gömmer en figurant under snö. Passa på nu när många av er har lite snö att sopa över era träningskompisar! Helt nya möjligheter till träning och kul för hundarna med omväxling! Glöm bara inte själva var kompisen ligger under snön, så att ingen bli trampad på!

Hundträning kan vara så mycket och det enkla är ofta väl så bra som det arrangerade och genomtänkta på utsedda träningsplatser. Många hundar får motion och mycket motion - men ingen eller väldigt lite mental stimulans. De behöver inte tänka särskilt mycket när maten serveras regelbundet i en matskål. Många tror att en Lapsk Vallhund behöver gå många timmar varje dag. Oftast då i koppel Många tror att hunden skall blir nöjd och trött och förstår inte att hunden får bättre och bättre kondition och kräver mer. Så länge föraren orkar så orkar hunden.

Skall den tonåriga Lapska Vallhunden bli nöjd och belåten måste den även få använda insidan av skallen! Vilket verkar missas av alltför många tyvärr. Det är en smart och självständigt tänkande hundras som behöver mer att att bara göra som de blir tillsagda. De måste få tänka själva och lösa problem och för att få en ung Lapsk Vallhund trött måste den få mental stimulans med problemlösning. Som vid spårträning, sökträning och alla former av nosarbete. Nosarbete i snö är toppen! Passa på nu! Göm vad som helst i snön och be hunden hitta. Låt hundarna pulsa och bli trötta i både kropp och knopp. Det är läge nu.

Alldeles för många hundar får inte leka aktivt med sina människor. Glöm inte leka med era hundar! Rulla runt i snön och ha kul! För snölek blir man aldrig för gammal! Även om kan behöva hjälp upp när djupet är stort. Gör änglar! Kul tycker hundarna!

 

Antal kommentarer: 2

2021-01-13 19:28:51 - Anneli med LVH

Härligt med en sanna Lapinporokoira ambassadörer! Så synd de har funnits/finns alldeles för få av er!(star)

2021-01-14 06:39:54 - Marianne

(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)