Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

CENTRUMHUNDAR

2015-04-17

torsdagen hade Matte åter ett ärende till centrum och hundarna fick följa med. Sista laserbehandlingen på axeln. Men ännu en tid måste den skonas, så stavpromenaderna får vänta ett tag till. Utan stavar promenerade Matte så under en timme med hundarna kring och genom centrum. Där pågår diverse arbeten med avstängningar och plattsättning med våldsamt bullrande maskiner som plattar till grusbäddarna. Bra miljöträning för Aili, men alla hundarna uppskattar miljöbyte på promenaderna. Många nya och intressanta dofter! Den stackars tiggaren sitter verkligen trångt till utanför ICA, där endast en smal inhägnad gång leder förbi. Aili hälsade på honom i förbifarten och då lös han upp! Matte hälsade också. Aili har från första mötet med en tiggare betraktat dem som mycket trevliga och säkerligen sitter de på marken bara för att hälsa på henne. Matte har lärt Aili att hälsa måttligt. En blick och en svansviftning får räcka. Som valp överraskade hon Matte med att kasta sig fram och mer eller mindre överfalla en äldre kvinna, som bara log och charmades av den översvallande valpen. Detta är också miljöträning. Alla människor som sitter på marken vill inte bli översvallande hälsade på. Ett nytt inslag i miljöträningen. Matte gillar att familjens hundar är sociala och gärna hälsar på vem som helst, men inte på alla och inte alltid. Som valpar har de fått lära sig att alla människor är goda genom egna positiva erfarenheter. Senare får de lära sig att bara för att alla människor är goda behöver man inte hälsa på alla alltid. 

Matte kunde konstatera att som vanligt ligger centrum långt före vad gäller vårblommor och utslagna buskar. Här blommade fänrikshjärta i rabatter med vitsippor runt om. Hemma i skogen två mil bort blommar inga vitsippor. Uppvärmning från hus och fordon ger ett varmare klimat än skogen med sina bergknallar och högre läge. Snöar det hemma kan det regna i centrum.

Hundarna fick sedan tillbringa resten av eftermiddagen med Matte i trädgården. På något konstigt sätt dyker det ständigt upp mer eklöv hela tiden. Blåsten virvlar fram dem från under stugorna och sprider dem över redan renkrattade ytor. Det är tur att Matte har hundarna och trädgården som håller henne igång! PRO-möten känns avlägsna just nu. Även om både medlemsskap och erbjudande om seniorboende anlänt till både Husse och Matte. Ett liv i en nybyggd lägenhet med bara 55 plussare och service som erbjuds men inte planerats för 11.000 i månaden lockar inte det minsta! En röd fritidsstuga i skogen med inhägnad tomt åt hundarna känns bättre.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)