Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA TRÄNING UTOMHUS

2024-04-19

Onsdag.

Träningsgruppen tränade åter i den stora maskinhallen på kvällen. Maskinhallen/hangaren ligger omgiven av diverse andra byggnader och mycket mark belamrad med allt mellan himmel och jord! Byggrelaterade föremål. Föremål bra för räddningssökträning. Området är inhägnat, men till och från klipps ett hål upp i staketet. Det lagas och ett nytt hål klipps upp. Många veckopendlare bor här och det är viss rörelse i närheten av det område där gruppen tränar. Nu hade någon sett både en stor kamphund med ägare som ingav respekt, samt ett hål i staketet tidigare i vinter; därför föredrog man att träna inomhus, trots sol och bra vind.

När alla hade tränat sina hundar denna kväll, utom Matte, förflyttade sig gruppen utomhus. Matte ville, trots allt, nyttja den goda vinden och det fina vädret till att träna "vindstig" med framför allt Dima. Matte placerade ut två figuranter med stort avstånd från varandra. Vinden blåste ut från sökområdet. En frisk vind som förde vittringar långt! Matte valde att börja söka med Aili, som fick söka fritt. Hon startades så att både husvagnar och stakethål befann sig bakom Aili och det fanns ingen anledning för henne att söka i den riktningen. Matte filmade Ailis start och följde henne när hon fyndade sin första figurant och det tog exakt tretton sekunder innan Aili hördes skallmarkera långt borta! Film på Instagram.

Aili hade startats mitt emellan de båda figuranterna och hon gick upp och fångade vinden fint, för att vända upp mot figuranten och fynda på mycket kort tid.  Aili sattes i arbete igen och förvånade med att i medvind, med vinden i ryggen, kunna lokalisera nästa figurant direkt. Snyga och ihållande skallmarkeringar, som vägledde Matte fint, så att hon kunde hitta hund och figurant snabbt. Ailis sökuppgift löstes fort och sedan var hon klar. Egentligen borde hon ha fått ännu en figurant, för att få något att jobba med lite längre, men nu var det bara Dima kvar och tiden led. Alla andra var färdiga för kvällen.

Dima fick samma uppgift som Aili - men han fick inte frisöka. Matte gick med Dima i en långlina och lät honom söka vinden och vittringen. Vilket var träning även för Matte! Som jobbar på att kunna läsa sin hund korrekt, samtidigt som han tränas i att tydligt visa när han är säker på var vittringskällan befinner sig. Sökträning är inte bara en träning i att hunden skall hitta något! Utan en god relation och en god kommunikation spelar det ingen roll hur snabb och säker hunden är. Föraren måste kunna förstå hunden! Hunden måste kunna förmedla vad den vet.

Dima fördes i linan längs kanten av sökområdet till en början. Han visade tydligt intresse och satte upp nosen och vittrade i vinden. När han startades hade han gjort sig en doftbild av sitt arbetsområde. Han gjorde precis som Aili hade gjort och gick upp i en båge och fångade vinden. När han mycket tydligt visade, med spetsade öron och allt mer vajande svans, att han var säker på sin sak släpptes han lös. Han stack direkt till figuranten, som var gömd någon meter ovan mark. När han belönats kopplades han och startades om. Nu blev det svårt. Han sökte med vinden i ryggen och det var många stora föremål i hans väg vidare i området. Stora staketsektioner staplade vertikalt och horisontellt. När han fick vittringen befann han sig bakom en stor stapel av järnplattor och han stod på bakbenen mot plattorna och vittrade högt och framåt! Han ville rakt fram men kom inte upp. Nu måste han välja en ny riktning och går ur vittringsstruten för att nå fram till figuranten. Han valde att gå till höger och där signalerade han att han visste var figuranten gömt sig. Husse hade krupit in mellan stora uppresta staketsektioner och syntes vagt några meter bort. Men Dima jobbade inte med ögonen, bara med nosen och Matte släppte lös honom. Helt rätt! Han hade fyndat och belönades av Husse. Lycklig Dima hade löst en mycket svår uppgift.

Det är helt fantastiskt att den där hittehunden från Rysland var född för detta och blev Ailis sambo! Måtte Matte få leva länge, så att denna unga hund slipper byta hem ännu en gång. Han är 2½ och har redan flyttat runt en hel del. Det enda som var tokigt var att han var så ung i förhållande till Matte och Husse. Det kan kännas ansvarslöst upplever Matte. Som sökte en lite äldre hund.

Men Dima och Aili är perfekta för varandra och han passar perfekt för Matte och Husse.  Här och nu. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)