Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS SAIVI! (träningsfoton)

2019-10-03

ETT STORT GRATTIS TILL GÁTCHIS BARGI SAIVI MED MATTE

SOM KOM PÅ TREDJE PLATS I AGILITY PÅ ETT KM!

Onsdag.

Medan Saivi var i Dalarna och tävlade på ett KM i agility, med fantastiskt fint resultat, tränade hennes mamma Modji, kullsyster Aili och 14 veckor unga systerson Sumo räddningssök på en industritomt. I delvis ösregn och mörker och delvis inomhus i en ouppvärmd förvaringsbyggnad. Ett gäng Lapska Vallhundar med både lust och kapacitet att vara aktiva i olika hundsporter, som passar en självständig hundras bra.

Matte och Husse uppskattar väldigt mycket att få se hundar födda här hemma visa vad de går för i olika hundsporter, tillsammans med sina ägare. En utvärdering av tänkandet kring knytteriet. Ett tänkande kring att bevara rasens arbetsegenskaper och duglighet som renvallande hundar. Lämpliga även för andra hundsysselsättningar som ställer snarlika krav på hundarna.

Lillkillen Sumo - Gátchis Åtså Sválla lever hittills upp till förväntningarna! Med en certifierad räddningshund som pappa och en duktig räddningssökhund som mamma och en certad räddningsmormor och fler räddningshundar därtill baköver, lever han upp till sitt förnamn Åtså! "Sök!" på Lulesamiska. 

Sumo har samma förare som far sin i samma familj och han har miljötränat i räddningssökmiljö tillsammans med sina kullsyskon sedan fem veckors ålder. Han har gått vindstigar med en gömd figurant i öppen miljö, med tydlig vindriktning, i flera veckor på träningarna hittils. Han ingår i träningsgruppen och tränas regelbundet varje vecka med Lapskgruppen. Nu skulle han få ett bundet sök mot vinden med två figuranter gömda på ställen långt ifrån varandra, för att vittringarna inte skulle slå i varandra. Sumo visade nu att han förstått vad leken går ut på! Om han sätter upp nosen och vittrar i vind kan han förhoppningsvis hitta en trevlig människa med gott godis någonstans! Sumo har lärt sig att söka vittring medvetet i vind vid fjorton veckors ålder! Kunde inte vara bättre! Han har fått en mycket bra grund att stå på inför framtida sök i räddningsmiljö. Den första figuranten fyndade Sumo bakom en bod längs vägen. Han fick vittringen ett gott stycke innan han nådde fram och vek utan tvekan in bakom boden där han fick utdelning på sitt sökande i vind. Klapp, kel och godis!

Efter ett bra avslut sattes han i arbete igen och jobbade vidare mot vinden. För att få bättre vittringsförhållanden klev han upp med frambenen på en betongkloss och sträckte på sig mot vinden! Han blev övertygad om att han var på rätt väg över den stora asfaltplanen. Bort mot diverse föremål och byggnader. Där smalnade vittringsstruten och Sumo styrde mot ett stort plåtskåp med dörren öppen med en liten springa. Här fyndade Sumo sin andra figurant. Mörker och ösregn bekymrade inte denna målmedvetna och sökintresserade unga kille! Som ser ut att gå i sina föräldrars fotspår. Mattes hjärta klappar varmt när hon ser detta och det är en stor ynnest att kunna ha kvar en valp och ändå lämna den ifrån sig. För undvikande av missförstånd så är Sumo ingen foderhund! Han är sin mattes och husses hund helt och hållet. Men han är med i träningsgruppen och bor inte långt bort. Att Sumo känner igen Matte väl, efter att ha träffats varje vecka sedan flytten från barndomshemmet, är en stor källa till glädje!

Sumos mamma Aili fick söka ute i regnet även hon, men även inne i en stor förrådsbyggnad med svåra vittringsförhållanden. En figurant stående i ett av flera skåp blev en svår uppgift att lösa. Vittringen från den varma människan steg rakt upp och ut genom ett ventilationsgaller i taket, ut i den kallare luften. För att fortsätta stiga mot taket högt upp i den stora byggnaden. Där föll vittringen sedan ner lite här och där, följande väggarna i första hand. Aili och övriga hundar som sökte på denna lega fick vittringen likartat. Diagonalt i rummet samt samt ett stycke från det skåp där figuranten var inklämd! Inte bekvämt! Inte lätthittat! TACK för att du stod där och stod ut så länge flera gånger! Alla hundar måste verkligen tänka till och lösa ett problem här. 

Klicka för större bilder.

Även Modji fick göra detta sök och den stora skilllnaden på hennes och Ailis sök var att Aili glappade non stopp under söket.... Ett j-a oväsen var det rent ut sagt och en mycket svårläst Aili blev följden! Även om Matte nu visste var figuranten var gömd. Aili hade vittring överallt i rummet i olika stora fragment och hon gick igång på alla cylindrar! Här är det någon! Eller här?! Kanske det är här borta?! Matte behövde förvisso inte tvivla på att det fanns en människa gömd här! Att träningsgruppen stod samlad i det stora rummet brydde sig inte Aili om, då deras vittringar syntes. Inte heller att en i gruppen roade sig med att använda en palldragare som sparkcykel. Hon visste så väl att det fanns en osynlig vittring och den VILLE HON HITTA! Hon fick jobba ordentligt och spikade till slut vittringskällan i rätt skåp och belönades när Matte släppte ut den ihopknölade figuranten. Men Aili fyndade inte förrän Matte slagit koppel på sin hund och kylt ner henne lite, för bättre arbetstemperatur och större koncentration och tystnad. 

Modji jobbade mer resursnålt med högre ålder och mer erfarenhet. Under tystnad till hon kom nära vittringskällan. Hon drog sig dock inte för att hoppa upp på några bord för att komma högre och lättare kunna fånga vittringen upp längs den motstående väggen! Vilket Matte tyvärr inte hann fota.

Tack för en effektivt uttnyttjad och givande  träningskväll, då hösten gjorde sig påmind och handskar användes av dem som kommit ihåt att packa ner dem. Vått och kallt och ruggigt - men jätterolig träning!

 

 

Antal kommentarer: 1

2019-10-06 17:30:32 - Saivi m flock

Tack för uppvaktning(inlove)! Hade man haft en annan förare hade jag ju vunnit storslaget över både Klass 2 & 3 hundarna men nu är ju matte som hon är .....så det är bara att gilla läget ;) Längtar till kennellägret!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)