Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄG 976 I VALLENTUNA

2023-12-30

Fredag.

En dag som präglades av hur uruselt vägen ut i skogen sköts av Trafikverket. Den är klassad som en klass 5 väg. Lägsta prioritering vad gäller underhåll - inkluderat snöröjning och halkbekämpning. En väg där skolbussen framförs flera gånger dagligen, året runt utom på skolloven.

Under dagen avlöste rapporterna i den lokala FB-gruppen varandra. Det var av stort allmänt intresse att få veta huruvida vägen var farbar eller inte - med risk för livet eller inte. Mer än vanligt alltså...  Det var plogat med för högt blad tidigare och nu var det tö och vägen var moddig och spårig och allt värre blev det under dagen med underkylt regn över eländet. Husse hade tänkt dra till Åkersberga och Friskis och Svettis och inte minst bastun! Husse ändrade planerna efter alla varningar om det usla väglaget ut ur skogen. I skymningen kom en rapport om att vägen äntligen sandades! Snart upplyste någon annan om att vägen nu plogats och all sand var borta och vägen var snorhal.

En granne tittade in efter att kört från jobbet och gav rådet att Husse och Matte skulle stanna hemma och absolut inte ge sig ut på vägen under kvällen. En väg som är farlig även när det är barmark på grund av mängden feldoserade kurvor. En väg som används av polisen för övningskörning på motorcykel. En väg som används som lekplats för motorburen ungdom nu när det är halt. Man sladdar och knäcker vägkäppar. En av dessa bilar hamnade i diket på fredagen. En av dem som konstant skär alla kurvor klippte en grannes backspegel på fredagen. Utan att stanna efteråt och bedömdes i ett inlägg som varande en av alla som kör påverkade av något här ute i skogen. Husses och Mattes enda väg någonstans hemifrån. Livlinan. Eller tvärtom. Under alla år som flocken bott här har det varit flera dödsolyckor. Lämnas hundarna ensamma hemma gömmer Matte nycklar utomhus. Om i fall att. Om i fall att ingen skulle komma hem till hundarna igen.

När Matte och Husse flyttade ut i skogen bodde hälften så många permanent i sina stugor. Vägen var dåligt skött även då, men trafikintensiteten vintertid var inte på långa vägar så hög och hetsig som nu.

Denna artikel skrevs för lite drygt fyra år sedan angående väg 976 i Vallentuna Kommun. SVT hade granskat.

I början av 1980-talet lastade en nyskild Matte en gammal träkärra med sina söner, en Husky, tält och övrig campingutrustning; hon spände den egna Fjordhästen Pontus framför för att åka på semester. Matte körde denna krokiga och backiga väg från gården i Vallentuna mot nordost och Rådmansö. En övernattning gjordes i tält längs vägen och sedan tillbringades några dagar på Rådmansö; innan hemfärden med tältövernattning halvvägs. Det enda Matte oroade sig för var just sträckan längs väg 976 - som inte tillnärmelsevis var lika trafikerad på den tiden! Resan gick fint och blev en upplevelse för livet! 

Nu är det livsfarligt att ens promenera längs vägen. Det har det ansetts vara länge; vilket framgår i bifogade artikel.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)