Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING VID VARGMÖTET

2012-09-05

tisdagen tränade familjen bland en massa bråte i Vargmötet. Nástisonen Lime var med samt ytterligare en hund. Naturligtvis diskuterades kompetensen hos några bedömare samt ifrågasattes att man kan bli bedömare utan att ha någon stor erfarenhet av att jobba med räddningshund. Generellt alltså. Har man själv varit aktiv i flera decennier och haft ett mycket stort antal kurser, samt själv bedömt ekipage, är det lite svårt att begripa i villka banor bedömarna tänkte vid upplägg och bedömning av koppelsöket i söndags. En fråga på vilken svaret aldrig kommer att ges, men naturligtvis väcks tankar på om man kan ta på sitt samvete att utsätta sina kursare för en sådan upplevelse i framtiden. Där de blir bedömda helt stick i stäv med vad de lärt sig angående koppelsök och vittringar som sprider sig överallt i ett litet och slutet utrymme. Svårigheterna att där kunna spika en vittringskälla på två cm i diameter! Högst. Tidigare kunde vissa bedömare undvikas av instruktörer och arrangörer av prov. Nu bestäms domare centralt och som instruktör kan man tvingas låta sina kursare bedömas av någon man tidigare själv underkänt. Att utbilda nytt och kompetent folk kostar pengar, så det gäller väl att slita på dem man har. Oavsett kompetens och rutin. Alltså tillåts inte instruktörer att själva välja bedömare, då de som har stor kompetens och rutin, samt ett mot de prövande empatiskt uppträdande inte räcker till alla gånger.

Gázzi fick äntligen ett stort frisök och hon tog sig an uppgiften med liv och lust! Tre figuranter var utlagda och Matte visste inte var. Men efter att ha kutat omkring i områdeet i full fart, hittade Gázzi dem alla. Hon blev lite brydd när hon inte lyckades flyga över en högt placerad betongbalk och försökte några gånger till. Så fick hon se lite ihopknölad korrugerad plåt och klev upp där och gjorde ett nytt försök samtidigt som hon tittade på Matte. Som förstod budskapet och hjälpte till när Gázzi hoppade på nytt. Ett litet lyft under rumpan så var Gázzi över! En del harpluttätande blev det även här och där. Svårt att motstå på ett område som gränsar till öppen gräsmark!

Modji fick ett likadant sök, men med figuranterna placerade i mer stökig miljö och på ett sådant sätt att Modji måste klättra och klänga lite. Modji visade vilken självständig och initiativtagande hund hon kan vara och struntade i att markera två av tre figgar vid första kontakten! Modji sprang vidare och sniffade efter harar och deras lämningar! Matte såg vad som skedde och "satte tummen i ögat" på sin nonschiga hund och krävde uppstagning och samarbete! Modji insåg att hon avvikit lite väl mycket från jobbet och gjorde Matte till viljes.

Násti fick söka kopplat genom området och när hon till slut fick vittring släpptes hon lös. Då hittade en förvånad Násti sina tre figgar i en och samma trånga lega, vilket fick henne att dröja med markeringen där hon for runt över de tre ihoppackade figuranterna. Till slut hittade hon en liten ledig fläck att placera sig på och kom till skall. Klang och jubelföreställlning och godis dök upp överallt. Násti lät sig väl smaka!

Gázzi hade fått mersmak och visade tydligt att hon ville ut och söka en runda till! Härligt! Men ett rejält frisök fick räcka för var och en.

Mycket får man se när man sitter gömd på ett område som förväntas vara tomt på folk. På tomten intill körde en kille in i full fart med en lastbil för att parkera och göra kväll. Han kastade sig ur hytten, slet ner hängslena på arbetsbyxorna och lättade på trycket. Med ryggen mot Matte som satt ett stycke bakom honom. Vad hade hänt om Matte råkat nysa? ;-)

En annan gång satt Matte gömd och fick se tre män bryta sig in på angränsande område. Polis tillkallades.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)