Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSSTE BALANSERAR, foton

2020-02-23

Lördag.

För en tid sedan jagade Husse och Matte en spisvakt för säkerheten i stugan. Inte i en enda butik kunde en sådan köpas, konstaterades då. Personalen visste inte ens vad som efterfrågades! Matte satte sig då och letade på nätet och fann några olika avancerade modeller i olika prislägen. Varvid valet föll på den som försäkringsbolaget If själva säljer. Dyr - men förhoppningsvis tillförlitlig. Den dag en platta glöms bort är det för sent. Man måste inse att med tilltagande ålder riskerar man att glömma saker i högre grad än tidigare och att glömma en platta och lämna hundarna ensamma i stugan är ett skräckcsenario. Innan vattenkokarnas tid satte en trött Matte för många år sedan på en kanna vatten för att pigga upp sig med lite kaffe. Fastnade i ett mail från en myndighet och började formulera ett svar. Glömde totalt vattnet som kokade på spisen och kannan kokade torr. En konstig lukt spred sig i stugan....  Två Lapska Vallhundar påtalade det farliga läget tydligt för Matte. De gillade inte lukten och bad Matte åtgärda vad som höll på att hända. Det är lätt hänt och bättre blir det inte med åren tyvärr.

Matte har en gång för länge sedan råkat gå förbi ett litet torp där de egna hundarna stannade till och lyssnade. Vilket fick Matte att stanna till och lyssna. Då hördes en hund yla inifrån stugan, vilket i förstone inte kändes så oroande. Men så såg Matte röken som började komma ut i springan kring ytterdörren. Dörren var olåst och där inne hade en hund fått panik när köket blev rökfyllt. Det visade sig vara en bortglömd stekpanna med nu sönderbränd bacon i. Hussen hade varit trött efter ett arbetspass och behövde mat. Satte stekpannan på plattan och somnade ifrån alltihop. Tack vare hunden överlevde han. I kombination med att Mattes egna hundar reagerade på att kompishunden slog larm. Han vaknade märkligt nog inte av hundens ylande likt en brandvarnare. Det brann inte än, men det var oerhört nära.

På lördagen fick Lapskflocken hjälp med att installera denna spisvakt, som fungerar med en optisk sensor som stänger av spisen om den blir för varm. En trygghet för hela flocken.

Ute stormade det och en lampa blinkade oroande då och då. Regnet slog mot fönster och plåttak större delen av dagen. När en regnskur just dragit förbi passade Lapskflocken på att ta sig ut för frisk luft. Husse och hundarna tog en skogspromenad och Matte tömde vattentunnan och rensade nerfallna kvistar ur bäckfåran för fritt flöde.

I kvällningen anlände några foton från de aktiviteter som Ailis dotter Násste ägnat sig åt under dagen. En kurs med balansövningar på olika sätt. Násste hade bedömts vara en trygg hund som inte hade några problem med att stå på en stor balansboll och liknande balanskrävande föremål.  Vilket både Matte och Husse uppskattade att få veta! Detta var nog väldigt roligt för en ung hund som tillsammans med sina syskon busat runt i en valphage som var som en äventyrslekplats! Där de dagligen i många timmar i somras fick träna balans och koordination bara genom att leka och jaga varandra! Se filmer på Youtube från valphagen!

Alla Ailis valpar lever mycket aktiva liv med olika kurser medförande träning av lite av varje och de är alla ambitiösa och älskar att göra roliga saker med sina förare. Alla är med på allt deras ägare hittar på och de får vara med om många roliga saker, där deras energi och motor kommer väl till pass.

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)