Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖKANDET EFTER FLOCKENS SAKNADE PUSSELBIT

2022-11-20

Lördag.

Det skulle börja falla snö över Lapskreviret vid tvåtiden på eftermiddagen. Därför passade Matte på att vara ute och att ta en promenad med Aili dessförinnan. En powerwalk som för någon som är yngre och har längre ben inte alls är någon powerwalk. Allt är relativt. Hur som haver anser Matte att när hon går det fortaste hon kan, även i en segdragen uppförsbacke och får fart på cirkulationen, så är det för henne en powerwalk. Härom veckan gick Matte fort med Aili neråt vägen. Kanske inte en powerwalk men en motionspromenad var det icke förty! Blicken framåt och långa benet före. En man dök upp baköver. Han närmade sig raskt. Var snart ikapp. Passerade och Matte kände igen honom. Ingen ungdom han heller och lång är han och långa ben har han. Ofta med mössan i hand när han varit igång ett tag på sin runda förbi Lapskreviret. Matte hamnade snart långt bakefter trots draghjälpen. Suck. Man får göra så gott man kan och Matte tycker att hon går fort. Faktiskt. Men allt är relativt. I jämförelse med farten Matte har hållit med utslitna höfter så är farten riktigt hög när Matte är ute och går med Aili! Som inte bara strosar längs vägen utan får trava en hel del. Beaktat ålder och dubbla höftproteser är Matte mer än nöjd med sina hundpromenader med Aili i god fart.

Det började snöa nästan exakt klockan två, som aviserat. Snön vräkte ner i stora vita sjok och snabbt var marken täckt och det byggde på. Matte och Husse höll sig inne i stugan. På radio rapporterades det om trafikolyckor. All busstrafik i centrala Stockholm ställdes in. I den lilla stugan i skogen tände Matte en brasa och satte sig vid datorn efter eftermiddagsfikat. Aili ville ligga i uterumet och ha koll på omgivningen.

Matte har sedan tid mer aktivt sökt en hundkompis till Aili, dock undvikande att titta på Blocket, för att inte förstöra sin goda nattsömn. Ett löfte hon gav sig själv för många år sedan när några valpannonser med foton blev ett slag i ansiktet. Bilder som dröjer kvar. En kull Rottisvalpar såldes med hjälp av en bild på mamman inträngd bakom en dörr och hotad på något sätt. Hon var trängd och skrämd och i försvarsställning med hela munnen lysande av vita tänder och man  skrev att "man hoppades att hennes valpar skulle bli lika tuffa!" Vidrigt hemskt och bilden dröjer sig kvar.

Vad som är slående är alla dessa annonser där man vill omplacera hundar seende ut som mixar med Amstaff, Pitbull och liknande. Cane Corso dyker också upp oftare. Ibland är hundarna under året. Nyköpta. Kraftiga hundar med breda skallar vandrar runt. En erfarenhet Matte visar sig dela med andra. Inte sällan unga tjejer som "med sorg i hjärtat måste skiljas från sin älskling, som är så fin med barn och katter men tyvärr hinner de inte med hunden/är något barn allergiskt och nu måste hunden få ett nytt hem med mer tid". 

Att hundvalpar köptes som sällskap under pandemin och nu mest är i vägen är en trist realitet.

Ett exempel:

American Bully standard hane, 6 månader!

 R. är en väldigt glad och social kille, han är lyhörd och kan många kommandon redan så som sitt, ligg, stanna, tass, släpp osvJag kan inte ha kvar honom då vi fått en ny familjemedlem och jag har inte den tiden han förtjänar tyvärr.Jag vill att han ska ha ett så bra liv som möjligt och få den kärlek han förtjänar!Han har fått alla vaccin han ska ha och har tillockmed ett pass!Skriv pm om du kan ge R. all din tid och kärlek!Mvh L. & R.

Matte, Husse och Aili letar vidare och hoppas på att hitta den "glada skit" som kan bli en bra kompis til Aili och den pusselbit som fattas i flocken på träningarna.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)