Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅR VALP

2014-01-27

söndagen fortsatte Mannis resa till renarna. Han fick flyga vidare från Oslo, där han tillbringat natten på hotell, tillsammans med sin matte. Buren kom med planet som planerat och denna flygtur blev längre än den dagen innan. Men nu hade han gått upp mycket tidigt på morgonen och han brukar vila på förmiddagarna, så han sov nog bort tiden i sin mycket väl tilltagna bur. Stor nog för honom att gå omkring i! Bäddad med fällar hemifrån och försedd med ofarliga tuggleksaker från barndomshemmet.

Efter ett dygn på resa, anlände Manni till sitt nya hem vid tretiden på söndageftermiddagen. Matte fick veta att han inte var trött och att han var nyfiken på sin nya omgivning. Vilket så klart kändes jättebra! Han och hans "storasyster/fostermamma" kom väl överens. En Lapsk Vallhund även hon.

Husse och Matte for till torpet med bara tre hundar. Vilket kändes väldigt lagom. Aili blev med ens lite vuxnare i familjen. Hon fick flytta ut ur köket och ingår i flocken på ett helt annat sätt, än vad som kunde åstadkommas med två jämnåriga valpar. Andra kanske är kapabla att ha flera jämnåriga valpar samtidigt, med inlärning av rumsrenhet och vardagslydnad. Gott uppförande i hemmet och utomhus, när de blir mer och mer krävande och behöver enskild tid.  Men inte Matte! Absolut inte.

Manni och Aili ihop blev en del av en flock. De hade buskul, men vid  fyra månaders ålder måste livet bestå av mer än att röja och ha buskul. Man måste bland annat lära sig att inte äta upp huset inifrån. Första kullen i familjen som varit så himla destruktiv! Trots högar av leksaker och tuggsaker. Det är dags att lära sig att gå på toaletten utomhus! Mycket lättare att vara konsekvent och snabb med bara en valp! Matte fixade inte att hinna med att vara uppmärksam med två valpar. Det är dags att lära sig att komma på inkallning. Trots lockande skidåkare långt borta. Matte misslyckades kapitalt att få styrning på två vilda busfrön därvidlag. Ett busfrö blir en tillräcklig utmaning för en gammal kärring. Matte inser sin begränsning. Men visst vore det flott att kunna styra två vilda valpar samtidigt, när de drar iväg på egen hand. Det kan inte Matte. Vi får se om hon lyckas få Aili att vara mer hörsam. Matte har en stark känsla av att Ailis två systrar har ett stort försprång där. De som fått mer styrning tidigare. Som fått vara mer i centrum i sina familjer. Nu skall Aili inlemmas i en vardag, där hon kommer att få vissa krav ställda på sig. Det är hög tid nu. Mycket hög tid. Uppfostran. Vardagsregler. Gott uppförande i flocken. Icke att förväxla med lydnadsträning.

På måndagmorgonen fick Matte en filmsnutt med Manni och hans kompis som är ute och leker på tomten. Inte långt från Varangerfjordens strand. Långt, långt norr ut. Dit dagsljuset just återvänt. Nu är Manni äntligen stor nog att må bra där. Hans syster ligger med sin mor och mormor på sälskinnet framför brasan. Efter att ha varit ute och lekt även de.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)