Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DATORDOKTORN och HEMMADOKTORN

2017-03-18

Fredag.

Matte hade fått en "ny" dator som ansågs ha gjort sitt på en arbetsplats i julas. Men som skulle duga för Mattes ringa behov. Den visade sig snart allt mer svårstartad och efter lite snack med datakunnig visade det sig att den nog var på väg in i den eviga sömnen! Nästan samtidigt som den flyttat in stugan i skogen. Snopet. En datordoktor tillkallades, en lyx tack vare Rotavdrag på 50% för pensionärer. Han slog på datorn och så klart gick det galant på första försöket! The magic touch! Varpå han direkt kunde åldersbestämma datorn till  sex till åtta år och pensionär på väg att ge upp andan. Hållande med den som endast i teorin ställt samma diagnos.

Varpå datordoktorn mycket snabbt hade en lösning att erbjuda! En ny dator där han skulle flytta in allt det som Matte och andra stoppat in i den nu döende datorn. Datorns personlighet skulle få en ny kropp! Även skärmen var på upphällningen tydligen. Matte blev lite smått misstänksam inför diagnosen. Var det verkligen så illa? Den "nästan nya" datorn i januari 2017, var ny för sex till åtta år sedan alltså. Allt är relativt och Matte hade inget annat val än att lita på den som sa att det var meningslöst att lägga pengar på gamlingen. Lite som i människovården efter 85 fyllda. En dator till ett bra pris, liten men med gigantiskt minne beställdes och en ny alldeles för stor men "billig" skärm för utrymmet fanns också att välja på i det stora urval som presenterades i den ännu fungerande datorn. Vilken datordoktorn sedan tog med sig för att tömma på så sitt innehåll, vilket skulle återvända hem i ny kropp om en vecka. Till en kostnad av totalt 11.000, vilket lät fruktansvärt mycket. Vilket det kanske inte är. På detta område är Matte totalt rudis och lättlurad. 11.000 är en himmelens massa pengar oavsett! Men Matte vill ogärna dela Husses lilla laptop i längden och då får det bli så här. Vilket nog Husse är väldigt glad åt.

Det blåste även denna dag alldeles förskräckligt! Iskallt och föga vårlikt. Matte tog på eftermiddagen med sig hundarna på en skogspromenad, i hopp om att det skulle vara mer lä och behagligare under de stora granarna. Vilket det var. Det hade regnat på natten och stigen var bitvis förvandlad till en rännil där vattnet var förvånansvärt djupt. Över stigen låg ett kullfallet träd sedan länge och av hänsyn till Násti gick Mattte så att Násti skulle kunna passera där trädet var smalare och låg dikt an mot marken. Vilket inte Násti såg någon anledning att utnyttja. Mitt i steget blev Matte passerad av Násti som oväntat spänstigt flög förbi Matte på den sida som innebar det högsta hindret! Násti har alltid varit hoppglad och tog nu chansen. Ett lyckat hopp där Násti flöt fint över den fallna stammen. Hon är lite stel bak, men har muskler nog i behåll för att problemfritt hoppa in i bilen ännu.

Násti har en del ålderskrämpor, som alla äldre plägar få, men en del kan man lindra precis som på människor. Hon får mer segt slem som gammal med torrare och skörare slemhinnor. Det rosslar lite ibland. Detta kan åtgärdas med slemlösande hostmedicin Bisolvon för barn. Även Matte får slemlösande av sin doktor för att motverka slem i luftvägarna. Nástis öga har börjat rinna lite, ett tecken på att att ögat är torrt. Varför hon, precis som Matte, får lite tårersättning för att fukta ögat när det behövs. Då slutar det rinna. Det funkar på Matte och då funkar det nog på Násti. Så resonerade Matte och testade och de två tanterna behandlas lika av Matte. Med bra resultat. Man måste inte gå till doktorn/vetten med småsaker alla gånger. Násti fick även göra ett besök hos sin privata tandläkare Matte för att skrapa tandsten, vilket alla hundarna i familjen får vänja sig vid som mycket unga. Nástis tänder är ännu i mycket gott skick. Liksom övriga hundars. Märkligt nog har det varit enklare att få dem att ligga helt stilla vid tandskrapning än vid kloklippning. Men sedan Matte började klippa klor med stående hundar och extern belöning samt åskådare, står de i kö för att få klorna klippta!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)