Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RASK PROMENAD OCH IKEA IGEN

2020-02-01

Torsdag.

Utöver att leta rätt på videosnuttar från valparnas sista vecka tillsammans i valphagen, tog Matte en rask hundpromenad i området. En motionspromenad där hundarna fick "läsa tidningen och gå på  toa" längs den första sträckan hemifrån och Matte fick värma upp. Sedan var det långa benet före en småregning dag vid lunchdags, då det var ovanligt lugnt på vägarna i området. Vid någon enstaka fastighet hörde Matte att någon aktivitet pågick utom synhåll, en bil stod i infarten. Inbrott och inbrottsförsök sker med jämna mellanrum i området. Huruvida aktivet skulle eller absolut inte skulle förekomma vid fastigheten var svårt att avgöra, när man inte har en aning om vem som bör inte bör vistas där. Hundarna fick stanna och nosa lite extra i närheten, men Matte såg eller hörde inte något avslöjande. Ny ägare sedan en tid och ibland bor någon där och ibland inte. I grannområdet Älgeby har man skyltar uppsatta om "Grannsamverkan" och på det tror Matte mycket, efter att ha hört polisens positiva inställning därtill.

En äldre Hoffedam som vaktar sin tomt noga och ljudligt längs staketet och ignoreras av Lapskduon när de passerar, var för ovanlighetens skull ute på promenad samtidigt med de två Lapska. En kryckförsedd äldre förare såg ut att ha lite problem med koppellängden och kontrollen när Matte med hundar närmade sig. Matte kortade in sina koppel rejält och kommenderade "framåt". Det funkade, men Hoffen hade åsikter och ville fram. En gammal rutinerad hundägare med krycka och lite för långt koppel hade också åsikter och Hoffen fogade sig och höll sig intill  krycka och vägkant. Modji vände sig om för att kolla baköver om anfall var att vänta, men var nöjd med vad hon såg. Snyggt jobbat av alla. Från de två Lapska hördes inte ett ljud. 

Uppför den korta men branta backen förbi Hoffereviret, öste Matte sedan på för allt vad hon förmådde för bättre kondis. Pulsen for iväg och sedan stannade Matte och stod still till pulsen gick ner igen. Modji passade på att nosa av vägkanten, medan Aili bara stirrade förvånat på Matte. Sjuk eller inte? Verkade hon undra. Matte intervalltränade och öste på igen och fick fart under fötterna resten av vägen hem. Idealtiden hölls. Matte vägrar släppa taget och inse att det gått sexton år sedan idealtiden för sträckan spikades. Vissa dagar fungerar det bättre än andra och viss hänsyn måste då och då tas till slitna artorsleder. Åldrande hundar måste hålla igång även de för att må bra och Modji pinnade på fint hela vägen i trav. Snett bakom i vallningsposition. Aili visar vägen.

Fredag.

En anledning fanns att återvända till Ikea. Normalt har det varit långt mellan besöken, men nu råkade det bli så att besöket nyligen gav idéer. Nya produkter dyker upp och många garderobsdörrar pryds numera av spegelglas. I Husses sovrum finns en hel garderobsvägg med skjutdörrar och den fanns vid inflyttningen. Rummet är mörkt, dörrarna är av ganska mörkt trä och speglar kan användas för att spegla in ljus i mörka delar av ett rum. Matte ringde den lokala glasmästaren och bad om prisuppgift för ett spegelglas på 150 x 20 cm. Ett glas skulle kosta drygt 700 kronor! "Glöm det" tänkte Matte och kollade på nätet. Hittade en spegel på 120 x 20 cm för 49 kronor! "Taget!" tänkte Matte. Som fick nya idéer för skapande av mer ljus i stugan. 

Hundarna fick stanna hemma. Detta besök var betydligt lugnare än sist och mest var det pensionärer och barnlediga som besökte butiken. Varför det blev utrymme för studerande av utbudet för viss komplettering och utbyte, med tilltagande ålder på både prylar och användare. Matte har suttit i många år nu på en matbordsstol vid datorn. Obekvämt på många sätt. Inte bra för nacke och axlar. Bra alternativ har inte direkt funnits. Nu snubblade Matte över en liten och lätt skrivbordsstol av snurrmodell på hjul med låg rygg, höj och sänkbar och i harmoni med övriga möbler i vardagsrummet. Inte kontorsliknande! Flera färger fanns som val. Inte dyr. Jättebekväm. En sådan fick följa med några spegelglas hem. 

Husse gick ut med hundarna i skogen en sväng och Matte monterade ihop sin nya datorstol. Provsatt och var mycket nöjd! Husse provsatt och var lika nöjd. Han kom på att han själv behövde något annat än matbordsstolen och beställde omgående en likadan! "Örfjell" heter den, för den som behöver en bra stol vid datorn för en femhundring.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)