Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVNING I ARNINGE C.

2015-11-05

Onsdag.

Efter hundarnas morgonpromenad drog Matte till stallet för en ridlektion. Dagens uppgift var fokus på tölt! Matte har ju helt nyligen börjat rida Islänningar i dressyr och har inga grunder alls därvidlag. Hamnade rakt in i en grupp med erfarna Islänningsryttare och gör nu sitt bästa. Lyckades få till det och körde hem nöjd och belåten med sig själv. Så himla kul det är att på äldre dagar börja med något helt nytt!!!

På kvällen hade Husse ordnat med en L-övning för träningsgruppen. Tolkas som Lapska Vallhundar och Loppan-övning. Som mall för övningen hade Husse ett skarpt sök i Farsta Centrum. Ett sådant sök innebär inte nämvärt med hundjobb. 

En gruppchef var utsedd innan av Husse och han hade kallat till en brytpunkt genom utsändande av koordinater. Nu åkte ju Husse och Matte med samma bil, så lite fusk blev det för Mattes del. Full utrustning minus hjälm var beordrad. Samling skedde vid Max och där delades kartor  och foto samt uppgifter om de försvunna ut, såsom registreringsnummer på bilen. Mor och dotter hade tagit bilen till Arninge Centrum och borde ha varit hemma för länge sedan. Nu skulle gruppen söka rätt på dem. Området delades upp i sektioner och gruppen sattes i arbete i den första delen. Sökgruppen bestod av gruppchefen och fyra hundförare som två och två sattes i arbete med sina hundar kring Jula-huset och Elgiganten. Matte och T. gick med Aili och Modji längs den ena kanten och kollade av containrar och prång längs vägen. Valde att ta hundjobbet utomhus först för att spara Julahuset till sist när hundarna satts undan i bilen. Man kunde lika gärna ha gjort tvärt om. Tiden var begränsad och området ganska stort. När det var avsökt avrapporterades till gruppchefen att Julahuset var oavsökt och återstående tid användes till att effektivt söka av huset med fyra personer. Matte stannade vid bilarna med hundarna och var karantänsvakt. Hundar var inte tillåtna i byggnaden och till ett sök i butiker behövs/passar inte hundarna. Guppchefen hade från sin bil sökt av de närmaste parkeringarna.

Gruppen skickades till nästa sökområde som var omkring och i ICA Kvantum-huset. Här lämnade Matte och T. hundarna i bilen och sökte inomhus medan de två andra hundekipagen sökte utomhus kring byggnaden. Därefter skickade Husse som insatschef hundgruppen till Coop Forum. Fyra personer gick in och sökte av byggnaden och Matte tog Násti och sökte efter bilen på parkeringen. Så här dags på kvällen var det inte så mycket kunder i butiken och inte heller så många bilar på parkeringen. Som insatschef placerade sig Husse centralt på parkeringen. Mycket snabbt hittade Matte bilen inkörd bakom ett skjul med kundvagnar, ett stycke bort från butikens ingång. Motorhuven var kall, men "grillen" ljummen. Matte satte Násti i arbete och hon sökte av bilen noga. Vid passagerardörren in mot skjulväggen tog Násti ett spår och följde det fram mot kundvagnarna i skjulet. Násti vittrade in i skjulet och återgick sedan till spåret på asfalten. Husse fick se att Násti fått upp ett spår och hängde på. Först vågade vare sig Matte eller Husse riktigt tro på att Násti faktiskt följde ett och samma spår rakt mot ingången till butiken! Men hon gjorde verkligen det. Spårade klockrent från de försvunnas bil ända fram till ingången. När Násti spårat dit kom beskedet att den ena försvunna personen var återfunnen! Hon kom ut tillsammans med en hundförare och Násti blev överlycklig! Strax därefter var även den försvunna dottern hittad.

Glada skratt blev det när gruppen fick höra att en person identifierat sig för att bevisa att hon inte var den eftersökta personen! Det är supersvårt att från ett svartvitt foto på två glada personer, identifiera samma personer i stickade luvor nerdragna över pannan och uppfällda kragar/halsdukar med vardagsansikten! Förmodligen den största insikten denna verklighetsbaserade övning gav.

Genomgång skedde över en bit mat och denna kväll visade på en realistisk situation för hundarna när de är på skarpa uppdrag ibland. Mycket vila i bilen! Inne i butiker gör de ingen nytta alls. Men kommer det till containrar och prång där man vill kolla om intresse finns och möjlighet att kolla invändigt inte finns, gör de stor nytta. Ingen funnen figge för hundarna denna kväll alltså. Utom för Násti då! Men hon blev sparsamt belönad efter ett så bra jobb att det var lite svårt att till en början våga tro på det. Hon fick godis av Matte. Borde naturligtvis ha fått mycket klapp och kel av den återfunna - vilket Matte missade mitt uppe i det viktiga rollspelet. I skarpa lägen kommer inte belöningen från de återfunna. Men nu var det trots allt en övning och Násti var jätteduktig. 

 

Antal kommentarer: 1

2015-11-05 12:48:23 - Saivan

Heja mormor Nastí ! Du e bara bäst (flower)(flower)(star)(star)alltså!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)