Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDADOPTIONER?

2022-01-14

Torsdag.

På den runda Matte brukar gå med de båda Lapskdamerna och där en idialtid finns, har en besökande bil vid en fastighet några gånger väckt Mattes nyfikenhet. En dekal med texten "rescuedog" pryder en ruta. Vilket Matte tolkat som att ägaren av bilen ägnar sig åt räddningshundar och då många som tränar räddningssök kommer i kontakat med många som gör detsamma, kunde det kanske vara någon bekant som besökte området. Vad nu Matte hade med det att göra. I området finns många hundägare och bland dem som är aktiva med sina hundar hålls viss kontakt. Nu befann sig husägaren vid grinden och Matte kunde fråga. Tänk så olika associationer man får utifrån vad man själv pysslar med! Det handlade inte alls om räddningshundar! Utan om hundar som räddats....  En av alla organisationer som säljer hundar från Irland, Polen, Ryssland och andra länder med "shelters" och hundar som behöver nya hem. En annan historia och det finns många hundar och katter, även hästar i vårt eget land som behöver nya hem! Av många olika anledningar och många gånger finns väl så behjärtansvärda orsaker att ta sig an dessa djur, som att importera en hund från utlandet med okänd historia. Både vad gäller hundens psykiska trauma och medicinska historia. 

Vad Matte, själv adopterad, inte kan begripa är varför man kallar ett hundköp för just "adoption"?! Jämför man med adoptioner av barn från utlandet och från barnhem med "hittebarn"? I Mattes värld adopterar man barn och köper hundar! Alla adopterade barn kommer inte från barnhem för övrigt. Det är nte så konstigt kanske att ordet "adopterad" används, när det visat sig att även adoptoner av barn från utlandet många gånger varit ren och skär business med pengatransaktioner. Barn som påståtts ha varit hittade, övergivna utomhus, har visat sig vara stulna från sina mödrar. För att sedan säljas vidare. Artikelserie i D.N. nyligen. Barn från barnhem kontra hund från "shelter" - ordet betyder "göra till sin egen". Så varför inte. Egentligen. Men det skaver känner Matte. 

Många köper hund nu, sedan pandemin förändrade livet på olika sätt för hela världens befolkning. Arbete hemifrån är ensamt och ett husdjur önskas. Att kränga hundar i alla åldrar har blivit alltmer lukrativt, när efterfrågan är större än tillgången. Under det gångna året fick Matte fler förfrågningar om valpköp än något år tidigare. Även en förfrågan om att ta hand om en vuxen foderhund, om ingen valp fanns tillgänglig. En hund vad som helst - men akut - NU! Att det var just en Lapsk Vallhund var inte huvudsaken vad det verkade. En HUND efterfrågades. Man hittade Lapskflockens hemsida och föreföll inte ha vare sig läst på ordentligt om rasen eller varit speciellt intresserad av rasen alla gånger. Massutskick till olika uppfödare med en önskan om att få köpa en hund. NU omedelbart. Typ beställning i avsaknad av presentation av den som ville köpa. Nej, Matte hade inga hundar på en lagerhylla att skicka med bud per omgående.

En förfrågan om att få adoptera en valp gjorde Matte brydd. Varför just "adoptera" en hundvalp från en uppfödare av renrasiga hundar? Varför inte köpa? Lapskflockens hemsida hade hittats med kontaktuppgifter och så även drömrasen tydligen. Men någonstans blir något tokigt. För den adopterade valpen och många andra föreföll inte annat vänta än att hänga med när ägaren gick, klättrade och cyklade i skogen. Inte ett ord nämndes om vad man ville med sin valpadoption annat än att ha med hunden ut i naturen.

Det kan alltså inte upprepas många gånger nog:

Lapsk Vallhund är en arbetande hundras. En ras avlad för att ha egenskaper användbara för att valla/fösa renar och därmed jämförbara hundaktiviteter som sök och spår. För en Lapsk Vallhund är MENTAL STIMULANS med problemlösande och självständigt arbete LIKA VIKTIGT SOM ATT GÅ I SKOGEN.

Vilket Matte trodde att hon tydliggjort redan på denna hemsida. Men har man hittat drömrasen och köper hund endast med ögonen, tänker man tydligen bort all viktig rasinformation.

Att Lapsk Vallhund har lätt att ta till skall, gärna skaffar egna jobb om de inga erbjuds och att de kan ha ett stort viltintresse, har stor arbetsmotor, mycket energi och är självständiga vill man inte veta. Det enda man vill veta är om det finns en valp för leverans så snart som möjligt.

ALDRIG någonsin tidigare har så många valpar köpts i Sverige som under pandemin hittills. Statistik presenteras nu. Nej, Matte varken säljer eller adopterar bort några fler valpar och det känns väldigt skönt i nuläget. För många är det tvärtom. Man vet att varenda född valp kommer att kunna säljas till nästan vilket pris som helst vad det verkar. 50.000:-  för en blandras med en Pudel inblandad på något sätt. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)