Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED NYFIKEN BESÖKARE

2022-11-03

Onsdag.

Mitt på dagen tog Matte en härlig promenad med Aili okopplad vid skogssjön hemma. Det är en njutning att ha förmånen att kunna gå så här med sin hund. Att vistas i naturen med en hund eller som ryttare ger tillgång till så många fler intryck. Alla ridturer på egen häst hemma på gården med två lösa Husky/Schäferdamer tidigare i livet är ljuvliga minnen. Så länga man minns något.... En häst eller en hund med bra hörsel och nos visar så mycket mer än vad man som människa själv är förmögen att upptäcka. Älgen som står alldeles stilla där borta! Rådjuren som passerar över stigen och den ensamma kvinnan som sitter på en klippa vid vattnet bakom en sten. Snoken på sandstranden och hundägaren på udden där borta.

Under perioder med utslitna höfter och nyopererade höfter har Matte inte haft tillgång till något av detta. Nu har hon det och känner tacksamhet. Tar inget för givet och njuter varje sekund. För varje år som går är det färre kvar i kontaktlistan. Matte har lärt sig mer om cancerbehandlingar än hon hade velat. Så många får sina liv ställda på ända efter ett provsvar och ett tungt besked. Matte har åter varit kattvakt i några dagar. Kroppens förfall och knoppens förfall när åren staplas. Ett möte. "Men var är det du bor? Just det! Men vad var du hette nu igen? Ja, nu komer jag ihåg men var bor du?" Olika namn på diagnoser men att komma ihåg även det nyss skedda är ingen självklarhet när åren staplas. Alzheimer, frontallobsdemens, nya kunskaper och minnesutredningar kan allt fler berätta om. Matte traskade på med Aili längs stranden och var lycklig för att artros i lederna var det enda problemet. Än så länge. 

Klicka för större bild.

För ett år sedan.

På kvällens träning i en gammal sjukhuskällare var det gott om figuranter! Många närvarande! Fyra Lapska Vallhundar och två Jaktlabbar duktiga på räddningssök allihop. Det förekommer att träningsgruppen får besök av intresserade för att lära sig mer konkret om vad räddningssökträning kräver av hund och förare. Samt hur en träning kan se ut. Besökare kommer även för att lära sig mer om potentialen hos rasen Lapsk Vallhund. Matte välkomnar alla intresserade! Inte alls bara egna valpspekulanter tidigare! Kan Matte förhindra ett enda felköp av en enda Lapsk Vallhund så gör hon gärna det. Kan Matte få några att lära sig mer om vad en Lapsk Vallhund kan vara och hur man kan ha glädje av sin Lapska Vallhund genom att aktivera den på ett lämpligt sätt, så hjälper hon gärna till med att visa det på en träningskväll. Kvällens besökare ville lära sig mer om räddningssök.

Aili fick inleda kvällens träning genom att söka efter två personer gömda intill varandra under ett golv. Vittringen stiger uppåt och följer väggarna i rummet och ger en spridd doftbild i hela rummet. Matte ville att Aili skulle jobba sig neråt med nosen i stället för att följa vittringen uppåt längs med ett skåps väggar där hon fastnade. Hundarna hittar då och då figuranter som gömt sig i skåp och med skåpet stående nära en av figuranterna under golvet gick Aili på gammal vana. När hon väl fick ner nosen, kunde hon mer exakt ange var de båda personerna låg gömda under golvet. Golvplattor lyftes bort och Aili belönades. Att ligga där under golvet är inte bekvämt! Det är mycket trångt bland alla kabeldragningar och det är dammigt! Matte har själv gömt sig där för andras hundar.

Att träna räddningssök betyder att ge och ta som figurant, för att alla hundar skall få utmanande sök. För egen del stod Matte gömd intryckt bakom en stinkande frys, med rester av intorkad mat på fronten. Nedanför låg en sked? Två ostädade frysar undanställda i en källare med gamla trädgårdssoffor, ett gäng gallersektioner, några fönster och diverse gott och blandat i en källare med golv av bergkross. Bra miljö för räddningssökträning. Matte gömde sig även bakom en uppställd skyddsrumsdörr och i det mörklagda skyddsrummet gömde sig husse i ett badkar mitt på golvet. Det finns mycket man kan roa sig med som pensionär! Matte och Husse leker vidare så länge de kan!

En mycket givande träningskväll avslutades med en gemensam måltid på hamburgerstället intill. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)