Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄNSTER VARV PÅ JÄRVA

2015-09-20

Lapphundklubbens Östra distrikt hade sin höstutställning på Järvafältet på lördagen. Närmare bestämt vid Folkets Park-Eggeby Gård med Rinkeby och motorvägen i fonden. Väderrapporten på TV på fredagkvällen lovade en stor sol och 18 grader! Underbart utställningsväder! Väderkartan i D.N. på lördagen förutspådde mulet och 16 grader. Helt OK! Inget regn i varje fall. På lördagmorgonen kom det en skur hemmavid och vid avfärd var det 14 grader och mulet. Vid ankomst Eggeby Gård sprack molnen upp och vädret såg ut att bli kanonfint - i en halvtimme så där. Dagen förflöt sedan med en mulen himmel och kraftig och kall vind över hela det öppna Järvafältet! Lä fanns inte att få någonstans och hundarna fick ha koja i sin tygövertäckta bur för vila. Det blåste något rent förskräckligt.

De Lapska Vallhundarna skulle bedömas sist av de tre Lapphundraserna och familjen behövde inte vara på plats förrän på eftermiddagen. 12 Lapska Vallhundar var anmälda och familjens tre egna samt Nástis två söner - träningskompisarna Epic och Lime (Átjajuoksa Adja och Aiko) skulle visa upp sig.

Killarna gick i öppen klass och det var bara dessa två grabbar i klassen. Domaren blev förtjust i Epic och gav honom Excellent och han vann klassen. Brorsan fick Very Good. Så var det tjejernas tur. Aili fick visa upp sig tillsammans med en betydligt mer rutinerad unghundstik i klassen. Aili gick domaren till mötes och hälsade på honom, men när han ville kolla tänderna blev hon lite tveksam. Med stöd från Matte fungerade det fint. Aili är i kraftig fällning och trots att lösa tussar kammats ur hade det lossnat nya över låren. Ailis betyg blev Very Good och hennes kritik lyder:

Bra huvud. Fina ögon o öron. Bra hals o rygg, ngt avfallande kors. Bra front. Ngt upprätt underlinje. Mkt goda rörelser. Päls i fällning. Lite reserverad mot domaren.

Modji visades av Limes lillmatte, som tidigare visat mycket goda handleranlag! De tränade en liten stund tillsammans och kontakten var mycket bra. I ringen såg det riktigt proffsigt ut! Vilket par! God kontakt och under över alla under - Modji höll upp skallen, nosade inte på marken och visade sig väldigt fint. Domaren gillade vad han såg och gav Modji Excellent! Hon vann den öppna klassen. Kritiken blev fin:

Knappt medelstor tik. Bra huvud. Fina ögon o öron. Bra hals, rygg, kors o svans. Bra bröst, ngt ostabil front. Bra päls o färg.

Modji har fällt och fått ny päls parallellt. Hon ligger helst ute på verandan hela kvällarna.

Så gjorde Násti och Husse entré i ringen i Veteranklassen! Båda sprang mjukt och smidigt för sin ålder och domaren gillade vad han såg! Kritiken lyder:

Vackert huvud. Fint öga. Bra hals, rygg, kors o svans. Bra bröstkorg. Välmusklad. Mkt goda rörelser. Bra päls o färg.

Excellent, CK, Bästa Veteran, Btkl 4. BIS-veteran 2.

I den inofficiella klassen Prestationsklass deltog Násti, Modji och Epic och här vann Epic och blev BIR-prestationsklass. Han blev BIS-3 prestationsklass.

Med så många egenuppfödda hundar blev det en uppfödarklass med Násti, Modji, Aili och Epic och kritiken lyder:

En grupp med 1 hane o 3 tikar där uppfödaren har lyckats få fram funktionella o typmässigt lika hundar med riktiga rasdetaljer. HP och 2 i konkurens.

Här kommenterade Limehusse att Nástihusse började se lite trött ut i benen... Han hade nu visat Násti i veteranklass, prestationsklass, BIS-veteran och uppfödarklass! Snyggt jobbat Husse! För egen del hade Matte sprungit mer än de senaste två åren. Ovant men härligt. Med höftprotes får man inte springa alls egentligen...  men underlaget var mjukt och skorna stötdämpade.Det funkade fint!

Grattis till Berglejonets kennel som vann uppfödargruppen! Samt BIR. Huruvida de vann BIS-finalen eller inte svävar Matte i okunnighet om, då en tältflik skymde från den plats där Matte stod inklämd, med famnen full av alla Nástis jätterosetter och alla fina priser från det dignande prisbordet! Alla deltagare fick en stor kartong med hundkex! Lyx!

Hem for familjen med bilen full med tre bamserosetter till Násti och CK-ren till raiden på hyllan i köket, fin rosett till Matte, hundmat, hundgodis, regncape, taborthundhårrullar och en kasse med godsaker till Husse och Matte! Som genast öppnade en förpackning med lyxkakor och smällde i sig, när bilen passerade ut på E18 för hemfärd.

En välarrangerad utställning på en för familjen tidigare okänd men mycket trevlig plats var nu avslutad, med för familjen gott resultat. 

Ett stort TACK till K. som visade Modji på ett mycket proffsigt sätt! Kan "juniorhandling" vara något att satsa på kanske?

 

Antal kommentarer: 2

2015-09-21 11:26:33 - Barbro

Ett jättestort grattis! (flower ):)

2015-09-21 16:38:13 - Marianne

Tack så mycket! En äldre dam still going strong! Lagtävling väntar!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)