Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KYLVÄSTAR

2019-06-07

Torsdag.

Nationaldagen firades genom att Husse bytte ut vimpeln i flaggstången till en flagga. Liksom Katthusse tvärs över vägen. Trevligt såg det ut i strålande sol och försommarsgrönska, med blommande syréner längs Lapskflockens staket mot vägen. Den egna röda stugan med vita knutar och berget bakom i öster och katternas grå stuga i kanten av skogen. Med en slänt blommande liljekonvaljer under de två stora ekarna i backen upp mot skogen och den bergiga högplatån i väster. Himlen var oskyldigt blå! Försommar.

Förmiddagen var riktigt behaglig. Den övernattande sonen satte genast igång med det under onsdagen påbörjade arbete som skulle göras med motorn, på den övervintrade lilla motorbåten. Uppställd på lastpallar intill vedboden. Modji och Aili uppskattade mycket att ha fått ett lite mer långvarigt besök än annars! De var ute på tomten och följde vad som skedde strax utanför grinden noga. Framsidan låg i skugga och Husse var behjälplig i motorarbetet när så krävdes. Matte skulle inte ta i för mycket och bytte ut den stora vattenkannan mot den lilla. Därmed fick hon gå dubbelt så många gånger mellan pumpen och behövande växter, vilket gav utmärkt morgonmotion!

Dagen led, solen kom allt högre och framsidan låg inte längre skuggad av stora träd på berget bakom huset. Hundarna sökte skugga och Aili valde favoritplatsen under bordet i vardagsrummet. En gemensam fika med cheesecake togs när motorn fungerade tillfredsställande och hundarna vinkade sedan lite sorgset  farväl till motorbåtshussen. Båten är de bekanta med sedan en fin sensommartur på Mälaren med fika!

Ailis plats under bordet i stugan kom att bli allt mer olämplig, då även stugan blev allt varmare. Så länge det var några grader svalare i huset än ute fick alla fönster och dörrar vara stängda och när temperaturen både ute och inne var uppe i dagens maxtemperatur 28 grader, slog det Matte att kylvästar inköptes under värmeböljan i fjol. Slutsålt var det då överallt, men till slut fick Modji och Aili varsin och det var ju inget Matte tänkt på förrän nu. Denna värme har kommit lite plötsligt och vinterkläderna är precis undanhängda.

Minnet fungerade bra nog och Matte kunde snabbt lokalisera dem och blöta ner dem. Aili var nog mer missnöjd med att ha tvingats fram från favoritplatsen, än med kylvästen, men glad såg hon inte ut till en början. Modji lät sig kläs på och gick omedelbart tillbaka till sin favoritplats under raden av rhododendron. Där kan hon ligga i skugga framför stugan och ha full koll över en lång sträcka av vägen. Med två stora parasoll på framsidan och en tilltagande vind därtill, var det betydligt behagligare utomhus än inomhus nu! Aili tvingades inse detta och valde gruset under en stor bastant gammal trädgårdsstol i gedigen furu som liggplats. Här kunde hon krafsa fram en fin sval grop och där ligger de båda gärna när vårsolen börjar bli en sommarsol.

I den aningen svalare kvällningen, när solen försvunnit bakom skogen och berget, tog Husse med hundarna på en sen kvällspromenad. Undvikande skogen och den svårt sjuka skabbräven, som nu visar sig allt mer på vägarna. Dock utan att ännu ha upptäckts av dem som försöker skjuta den, tyvärr. Matte vattnade potatis och annat i odlingslådorna, samt lite av varje i trädgården och gick och gick och gick, med vattenkannan skjutsad i skottkärran. Motion det också.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)