Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNUBBLANDE NÄRA...

2013-05-22

Tisdag.

Tillbaka till stugan i Vettershaga. För att hämta kvarglömt föremål och för att se  att inga nya råttskitar dykt upp inne i huset. Eller hästmyror....   Under vintern har enstaka små musskitar synts. I helgen låg där två högar med råttskit. Större skitar i större mängd. En under varje säng. Nyköpta resårmadrasser. Äckligt! Dörrarna har stått öppna för vädring och kanske har det varit onödigt inbjudande? Matte dammsög huset i helgen och hittade då även två döda hästmyror och fick se två levande stora myror. Koll måste hållas! Matte klev in genom dörren och var beredd på någon form av invasion. Men allt såg ut som när Matte ställde undan dammsugaren i söndags. Förhoppningsvis var det tillfälliga besökare. Men kanske bor en råttfamilj i sängen? Inne bland resårerna.....

När nu Matte var här var det lika bra att göra lite nytta, så att hundarna kunde få vara fria på tomten ett tag. Modji uppskattar att ha ett hygge med frötallar på andra sidan staketet åt ett håll. Med tilltagande slyväxt  drar det till sig djur av olika slag. En torrfura står nära tomtgränsen och där sitter gärna rovfåglar och håller koll. Ett havsörnpar häckar i närheten bland annat. Vildsvin finns det gott om och älg och rådjur vandrar inpå knuten. Dessvärre även mårdhund som är fångad på kamera och noga övervakas av LST  för att förhindra spridning. I vintras hittade Matte en mycket stor fågelvinge med delar av lite mer fågel, liggande halvt under stugan. Vem som petat dit den är svårt att sia om. Men djurlivet på tomten och därikring är intensivt.

Matte hade med sig en för liten såg och fick för sig att ta ner några anskrämliga granar och slaniga hasselstammar som förfulade utsikten och som växte in i större träd. Syrénhäcken är färdig att slå ut och nu vill Matte ha det ljust och luftigt nära huset. Matte sågade och sågade. Accompanjerad av mistluren ute till sjöss. Dess brölande hördes med jämna mellanrum och Matte förstod att här uppe i skogsbacken var det bara mulet. Några hundra meter neråt bryggorna var det dimma. Vettershaga är en skärgårdsby på fastlandet, innanför Ålands hav.

Násti slog sig till ro i det mjuka gräset nära Matte och Modji skrotade som vanligt omkring överallt på tomten. Med korta besök hos Matte för att kolla läget. Efter ett tag gick Modji med munnen lätt öppen och Matte tänkte att hon blivt lite anfådd av att gräva någonstans. Modji kom och gick och betedde sig som vanligt.

Så var Matte klar med sitt sågande och plockade ihop för hemfärd. Hundarna kallades in och anslöt snabbt. En godisbit som belöning. Násti tog sin lilla bit, men Modji sträckte fram huvudet och såg lite hjälplös ut. Munnen fortfarande öppen.....  Något fanns i munnen redan. Matte öppnade och tittade och hittade. En bit av en ryggrad med omgivande ben, lagom stor för att ha fastnat på tvärs bakom framtänderna i underkäken. Första tanken var att Modji burit på den. Matte lirkade loss och Modji åt godisbiten. Varpå Matte undersökte benbiten. Någon däruppe vakade över Modji. Som hade en otrolig tur i det att denna delvis sylvassa benbit kilade fast sig i munnen. Troligtvis fågelben. Stor fågel. Med två smala och sylvassa benspetsar på ett par centimeter. Totalt var benbiten inte större än att Modji hade kunnat svälja den hel om hon velat och den inte fastnat. Matte var oändligt tacksam över att benbiten satt där den satt.

Matte och hundarna for sedan ner till bryggorna och de gamla sjöbodarna och njöt av skärgård i dimma. Hundarna fick vara lösa vid stranden och där fanns mycket att lukta på. Matte hittade ett rostigt gäddrag med tafs, liggande på en brygga och förpassade detta till en soptunna innan någon hund fått det i tassen. En båttaxi kom och släppte av en passagerare och hundarna tyckte det var spännande med vågorna mot strandstenarna.

På hemvägen gjorde Matte en avstickare ner till Östanå färjeläge för lite mer skärgårdidimmastämning. Färjan från Ljusterö kom tyst framtonande ur dimman och Matte köpte en glass och upplevde stämningar från någon film från New England för länge sedan. Mistlurens ljud som hördes från stugan, båttaxin som kom in till land från en dimmig skärgård, bilfärjan, hamnkrogen. Kändes bra!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)