Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA SOV SIG GENOM ÅSKVÄDRET

2024-06-04

Måndag.

Solen sken och temperaturen bara steg och steg. Det var kav lugnt och kvavt och mitt på dagen visade termometern på 29 grader! Det var tungt och andas och Matte försökte hålla sig i skuggan; precis som hundarna, som sträckt ut sig på betongplattorna framför huset. Några nyss överblommade buskar behövde klippas ner och det blev gjort innan solen nådde runt stugan. Husse målade grinden och det var ett korkat beslut att måla den gamla trägrinden från första början. Den är gammal och byggd av den tidigare ägaren av tryckt virke och borde ha fått förbli trären! Men Matte hade en fått en vision av en fin vit grind... Det var dumt. I ett år var grinden superfin! Efter två år började färgen flagna och Husse målade om den. Nu var det dags igen, då den såg allt annat än fin ut. Rödfärgen på de nya grindstolparna har dock suttit som berget. Husse kunde jobba i skugga och det fläktade till och med lite kring skallen på honom. Han jobbade på, då prognosen angav regn vid tretiden. Även åska lite senare, tillkom i rapporteringen.

Regnet kom rätt punktligt - med åska som inledning och då var det nära. Obehagligt nära. Husse och Matte tittade på himlen och slog sig ner för en eftermiddagsfika framför stugan. Inget regn i sikte. Kaffet var precis urdrucket när det blixtrade till förfärligt tätt inpå och omgående smällde det till följt av hårt mullrande. Blixten måste ha slgit ner strax intill och strax intill står en stor ek på den egna tomten och där bakom väldigt många väldigt höga granar på granntomten. Troligtvis slog blixten ner på granntomten. Tyvärr blev det ett mycket hastigt uppbrott när det smällde och hundarna beordrades in i stugan. Det vore illa om den tillfälliga stressen skulle förmedla rädsla för åska. Ingen av dem har visat rädsla vid åskväder tidigare. Himlen öppnade sig när flocken precis kommit in i stugan.

Regnet vräkte ner! Slagregn över trädgården kändes inte så där väldigt kul, när växter börjat sträcka på sig och skulle komma att slås ner. Flocken gick i viloläge och hoppades att sluttiden för åskvädret skulle stämma lika bra som starttiden hade gjort. Två timmar skulle det pågå. Aili tillbringade tiden på sin favoritplats under matbordet och Dima låg avslappnat utsträckt på sin favoritplats ryamattan. Det var ett intensivt åskväder som drog bort och mattades av helt kort för att kommma tillbaka med mycket tätt mellan blixt och dunder. Regnet fortsatte vräka ner. Film på Instagram.

När himlen ljusnade och ovädret dragit bort lämnade flocken stugan. Temperaturen hade sjunkit från 29 grader till behagliga 15 grader på de två timmar som ovädret pågått. Det hade kommit först 10 mm. regn den första omgången och sedan 10 mm. till när det kom tillbaka. Sniglarna var snabba med att sprida ut sig! Matte tog en ganska kort promenad med hundarna i området och det var sniglar på vägen överallt! Vid hemkomsten dödade Matte sniglar och rätade upp nerslagna höstflox och andra växter så gott det gick. Resultatet såg halvdant ut, men kanske finns växtkraft nog för att sträcka på sig igen. Hoppas!

Regnet beövdes definitivt - men inte så hårt och så mycket på så kort tid.

Skönt var att veta att varken Aili eller Dima lät sig påverkas av det intensiva åskandet, som ibland fick stugan på plintar att rista till.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)