Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI VILL VARA AKTIV, foto

2022-05-04

Tisdag.

Matte jobbade med olika saker i trädgården hela dagen. Modji och Aili var ute på tomten och var mest i viloläge, med viss koll på omgivningen från olika liggplatser. Vind och sol avgjorde var de tyckte att det var skönast att ligga för stunden. Vinden var isande kall och vinden vred från väster och rakt mot huset till norr under dagens lopp.

På eftermiddagen behövde Matte räta på ryggen och gick en kort rastningsrunnda med hundarna bortåt vägen. Samtidigt slogs en lov runt ett vintertomt grannhus, för att kolla så att allt var som det skulle där. Många färska dofter från rådjuren fanns det här och hundarnas nosar var igång hela tiden.

Husse, som varit och golfat på en artonhålsbana i en grannkommun kom hem så småningom och då tog han med Aili på en skogspromenad. Matte passade på att ägna sig åt Modjis rehabiliteringsträning. Hon behöver röra på sig, men inte genom att gå långa promenader i koppel på asfalt ännu. Modji behöver lära känna sin kropp och lita på att benen bär nu, samt att röra på sig även om det ännu kan smärta i vissa lägen. Framför allt i nerförslut. Hon glömmer sig när något kul är på gång, som när Aili rusar nerför trappen när någon kommer. Då gör Modji detsamma. Annars tar hon det lugnare. Ropar Matte och har godis kommer Modji i full fart. Annars är det inte lika bråttom alltid.

Modji är en äldre dam som varit fysiskt aktiv i hela sitt liv i bråtiga miljöer som krävt mycket mer än om hon bara hade rört sig i naturen. Hon har klättrat och klängt mycket! Hoppat mycket! Både upp och ner och på tvärs. Det vore konstigt om hon inte blivit lite stel med åren. Ett normalt åldrande. Har man artros smärtar lederna, men de behöver hållas igång för smörjning. Är man stilla stelnar man mer. Matte talar av egen erfarenhet, med artros sedan trettioårsåldern och nu är höfterna bytta och övriga leder gör sig ständigt påminda. Matte har också varit fysiskt aktiv i hela sitt liv med häst, hundar och katter och ett liv på en gård och det känns i kroppen nu på äldre dagar. Matte tänker att hon själv och Modji har det lite lika därvidlag. Man måste röra på sig för att inte bli sittande/liggande.

I kvällningen var Modi pigg i både knoppen och kroppen och lämplig träning kunde kanske vara lite uppletande med apportering, tänkte Matte. Det tyckte Modji var en utmärkt idé och tog sig an uppgiften med liv och lust! Matte gömde en repstump på olika platser och Modji fick apportera in leksaken till Matte. Runt trädgården gick leken med nya gömställen och Modji var glad och på alerten och lekte med Matte! Husse kom hem med Aili och fick se en extrauppvisning av Modji. Hon höll mycket god fart när hon bar den hittade repstumpen till Matte. Som njöt av leken med Modji och gladdes åt förbättringen dag för dag. Modji har fått tillbaka livet och lusten i blicken! En trettonåring som njuter av livet.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)