Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI GOES WEST!

2015-08-05

Tisdag.

Matte och hundarna tog en långpromenad i området, trots den härliga sommarvärmen. Ingen powerwalk, men en rask promenad och temperaturen var inte högre än 20 grader och det blåste en svalkande vind. Med allt fler permanentboende innebär det mer tung trafik när hus skall byggas om för permanentstandard. I för höga farter. På vägar som är mycket smala innebär det att Matte understundom trängs av vägen med hundarna. Ner i djupa diken vägrar Matte gå och skyndar in i på infarnter för att slippa oron för hundarna och de stora hjulen mycket tätt inpå. Suck. I övrigt var promenaden angenäm.

Snoken var mycket aktiv och fick igång instinkterna hos Modji och Aili. Även Násti var med och snokkollade en stund. Modji vallade den i bäckfåran och till slut blandade sig Matte i för snokens skull. Hundarna hör när den närmar sig genom vägtrumman under snickarboden från granntomten uppströms. De står där och väntar på den. Snoken lär ju inte vara helt bakom flötet och vet så klart vad som väntar. Men slingrar vidare mot Lapsktomten. Nu satte sig Matte och väntade hon också. På bryggan med god utsikt. Hundarna signalerade snokankomst, Matte läste hundarna och hade turen att se snoken först! Såg när hundarna rusade den till mötes och kunde i rätt ögonblick få stopp på hundarna, just som snoken bromsade upp. "AKTA SNOKEN!" var budskapet till hundarna. "AJ, AJ! INTE RÖRA!" Så snart de visade snoken intresse. Vilket fungerade och hundarna respekterade förbudet och snoken fick lugn och ro även på Lapsktomten. Alla slingrande djur är BIG NONO! Inte gör hundarna någon skillnad på denna halvtama och fredliga snok och en huggorm när de möter den.

På eftermiddagen begav sig Matte och Aili till Täby Galopp för "The last dance". En eftermiddag och kväll i westernridningens anda. Där mötte Husse upp och stilenligt klädda med hattar kunde Lapskfamiljen gå in gratis. Alla med cowboyhatt hade fritt inträde före klockan 18. Husse hade en gammal stilenlig halmhatt, flanellskjorta och jeans. Matte bar sin välanvända Fjällrävenhatt, flanellskjorta, skinnväst, jeans och boots och familjen smälte väl in bland alla andra i snarlik klädsel. Ett smart drag från arrangören då publiken bidrog till stämningen!

Aili var med och miljötränade, dock utan hatt eller väst.

Hästar är Aili van vid sedan barndomen, då hon och brorsan Runne klickades in på hästar vid en hästgård. Allt föra att förbereda Runne för sitt liv som renhund. Hemma passerar en och annan ryttare och hästar skäller ingen av hundarna på. Med Mattes intresse för westernfilmer (på grund av hästarna) och westernridning , hästar i största allmänhet, var detta ett utmärkt tillfälle att förena hund och hästintresset med Ailis miljöträning i så många olika miljöer som tänkas kan. Precis så som familjens övriga hundar har tränats.

Här fanns nog fler hundar än hästar och det var nyttigt för Aili. Som behöver vänja sig vid att hundar kan se oerhört olika ut och uppföra sig högst varierande. Mängdträning. Utgångspunkten är att hundar som medförs till Täby Galopp är hundar som inte är ilskna mot vare sig folk eller fä. Att en äldre Jack Russeltik ganska balanserat satte Aili på plats, när Aili gick för nära där hon och hennes husse satt i gräset, ser Matte som tillrättavisning av en äldre hund kontra en ung hund. Aili skulle ha visat större respekt och det var inte trångt. Aili tittade förvånat på den äldre tiken och sedan på Matte och höll sig sedan på respektfullt avstånd från den som tillrättavisat henne. Aili fattade vinken och accepterade. Blev inte rädd. Hon reagerade som sin mor. Tog det med ro.

Aili var föremål för en mycket ung hästägares intresse och kärlek en lång stund, där hon satt på gräset med Husse och Matte och tittade på en ponnygalopp med Shettisar och ryttare i indian och cowboykläder. Hästägaren i sjuårsåldern var klädd i rosa, med fin rosa cowboyhatt! Hon satt och kelade länge med Aili, som inte är van vid närgången uppmärksamhet från barn. Nu blev hon både kramad, pussad, klappad och kliad över hela kroppen och besvarade detta med att hålla handen! Vilket uppskattades mycket av den lilla rosa tjejen. Så småningom tyckte Aili tydligen att det kunde räcka trots allt, eftersom hon helt sonika reste sig och gick. Satte sig på den liggande Husses mage, för bättre utsikt över banan.

De grenar som visades var de traditionella som Barrelrace, Polebending, EXCA, Beridet bågskytte och Cutting. I Extreme Cowboy Race tävlar man på tid på en bana som Husse och Matte betraktade som ett MH för häst. En filosofi ligger bakom och en historia och banan kan se olika ut. Här skulle hästarna på tid gå över en pressenning på marken, tillåta att en stor docka fraktades framför ryttaren i sadeln och  att denna docka släpades bunden vid sadeln. Hästen måste kunna gå igenom en port av fladdrande breda band och gå över en välvd bro, samt några moment till. En av de tre deltagarna var en unghäst ute på sin första utflykt från stallet! Imponerande mentalitet på den hästen! Polishästar tränas på liknande sätt.

Cutting är en växande hästsport och här skall ryttaren och hästen skilja ut en kalv från hjorden och hindra den från att återvända. Kalven här var en tvåbening med dräkt. Hästen började jobba i lugnt tempo med ryttarens styrning. Tempot ökade senare till galopp och här släppte ryttaren efter och lät hästen arbeta helt efter eget huvud med hängande tyglar! Den parerade helt suveränt de snabba kasten hos "kalven" trots den höga farten och hade full koll med blicken stadigt fäst vid vallningsobjektet. Hästen var en Quarterhorse och de avlas ofta på vallanlagen! Citat ur programmet: "På tävlingsarenan visar hästen upp sina mycket väl utvecklade egenskaper såsom intelligens, förmåga till utbildning, avelsegenskaper, -cowsence, samt en otrolig skicklighet i att kombinera dessa egenskaper."   Ryttaren satt som gjuten i sadeln vid hästens oerhört snabba kast i sidled.  Imponerande minst sagt, att att se denna intelligenta häst med fina vallanlag! Ekipaget.

När de riktiga löpen började, vände famijen hemåt till de två som inte fick följa med och väntade på middag. Trots att Freestyle Reining är en mycket sevärd gren som skulle visas mellan loppen senare på kvällen. Aili måste få stå på egna ben i sådana här sammanhang. De vuxna har ju haft sin ungdomsträning och är mer världsvana. Dessutom får de då och då ge sig iväg själva på skarpa uppdrag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)