Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VILODAG / ordet uppfödare

2014-12-16

Måndagen blev en vilodag efter en helg med aktiviteter. Åtminstone för Matte. För hundarna är det inte vila att vara ensamma hemma. De håller koll och Modji vaktar huset. De slappnar inte av helt och är trötta efter vakttjänsten. Hundarna tog sovmorgon på måndagmorgonen och behagade inte stiga upp förrän halv tio! Násti gick upp strax före sju med Matte, men somnade om framför morgonbrasan i kaminen, när Matte drack te och läste tidningen. Modji och Aili sov gärna kvar i sina Biabäddar i det mörklagda sovrummet.

Hela måndagen blåste det kraftigt och regnet öste ner oupphörligt. Hundarna skyndade in efter att ha gått ut på tomten på toabesök. De valde sedan att vistas ett tag på glasverandan för lite frisk luft och intryck från djurlivet i skogen. Husse hade messat hem en varning att vägen utanför huset var såphal när det regnat på tillkörd snö. Matte är nojig när det gäller halka generellt, efter att två gånger ha spräckt svanskotan när hon halkat och landat därpå. Med en nyopererad höft är Matte nu kanske överdrivet försiktig för att inte sabba den goda läkningen. Ett par Icebugs kommer att användas för hundpromenaderna vid halka, men Matte hade inget emot att skylla på både regnet och halkan för att rättfärdiga en hel dag inomhus. Julen närmar sig!

Uppfödare.

Ett mångfacetterat ord. Som inger respekt och får folk att tänka på Kennel med kennelnamn och många tikar i avel samtidigt. Valpar på gång flera gånger om året. Stor kunskap om "sin" ras  och dess användbarhet och historia. Stor erfarenhet av att sälja valpar. Det inger respekt och känns tryggt. Men borgar det även för att kennelägaren själv också har tid att arbeta med sina avelshundar på olika sätt? För att även visa insidan på avelshundarna. Arbetsduglighet och användbarhet.

Uppfödare blir man även när man köpt sin första hund någonsin av en ras man inte vet mycket eller ens något om. Parar den med en närboende hanhund av samma ras efter två år, för att "det är bra för tiken och kul för barnen" eller så behöver man pengar och får en hoper valpar att hitta nya hem till. Då är man de facto en uppfödare inom en ras. Eller blandras, då det även pågår en utbredd avel med hundar bestående av ett flertal raser i samma individ. Uppfödare är man lik förbaskat i valpköparens ögon!

Hela spectrat däremellan, när det gäller att sälja valpar, omfattas av ordet uppfödare.

Det är till uppfödaren man skall kunna vända sig som valpköpare när man har frågor och får problem. Det är alltså inte lite man måste kunna om den ras man valt att föda upp. Samt om etologi, psykologi, hunduppfostran, hudutbildning, hundträning, hundsjukvård, lagar och en hel del till man aldrig hade kunnat förutse att man måste kunna. För att kunna ge valpköparen svar på sina eventuella frågor.

Har Matte upptäckt efter fem valpkullar och sjutton valpar. 

Flera av de människor Matte lyssnade på under söndagens utställning, hade hund av olika raser och hade haft många hundar. Utan att någonsin ha känt något intresse eller stöd alls från uppfödaren, när valpen var såld. Så himla trist tyckte de. Så himla trist tyckte Matte. Det är nog vettigt att tänka till många gånger innan man parar sin tik. Tillför hon rasen något? Gör hanen det? Finns det bra och rätt köpare till avkommorna? Har jag kunskapen att bistå valpköparna med råd i en mängd olika frågor som kan dyka upp framöver? Klarar jag av problembeteenden hos en hund?

Ett stort ansvar är det.

 

Antal kommentarer: 3

2014-12-16 13:20:16 - Jeanette & Adji

Få förunnat att ha en så underbar uppfödare som vi har(star)(star)(star)(star)(star) (av egen tidigare erfarenhet)

2014-12-16 14:49:34 - Anneli & Saivi

Håller med föregående skrivare till fullo(star)(flower)igen. Vill behålla den "erfarenhet" jag fått nu! (Bara hon inte blir högdragen nu, vår kära uppfödare ;)

2014-12-16 16:50:35 - Marianne

Ett stort och varmt TACK! Från en uppfödare som bara gjort vad som föreföll vettigt. Som är tacksam för valpköpare som tar tillvara materialet och är självgående! Som i helgen lyssnade till flera besvikna hundägare som velat ha kontakt och råd från frånvarande, okunniga och ointresserade uppfödare av diverse olika raser. Att vara uppfödare upplever jag som att "leka Gud" = skapa liv. Oerhört ansvarsfullt! Lite läskigt faktiskt. Ni är guld värda! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)