Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLINGSMINNEN

2014-10-17

torsdagen rastade Matte hundarna lösa i skogen en stund på förmiddagen. Sedan tog Matte sin egen bil och körde ner till Vallentuna och sjukgymnasten. Han tyckte att det var dags för Matte att bestiga en corsstrainer och då gjorde Matte det. Utan belastning orkade Matte i sju minuter. Bedrövligt.....  Men det funkade! Benpressen fick Matte också prova och ytterligare ett antal redskap. I ett av dem var den största utmaningen att ta sig i och ur, utan att lyfta det opererade benet för högt, vrida det inåt eller snubbla. En jämnårigt gumma stod bredvid och tittade bekymrat på Mattes krångel. Stor snubbelrisk helt klart! Matte skippar nog just denna apparat framöver. Två tider bokades nästa vecka för fortsatt rehabilitering. Mattes motivation är hög för att komma tillbaka till  sin ålder. Som upplevts som närmare hundra denna sommar. Man är ju som bekant inte äldre än man känner sig. Matte är tacksam om hon åter kan få känna sig som det som står i passet.

Hundarna fick en vilodag, efter några dagars uppladdning inför helgens lagtävling med förläggning på Skara Sommarland. Matte har stått för Nástis och Modjis fysträning och kost. Husse tog en rastningsrunda med dem på morgonen och kvällen bara. Matte och Aili stannar hemma och Mattes vikarie tar hand om Modji och tävlar med henne i laget. Matte såg till att allt som hörde till hundarna packades ner och Husse packade sina egna pryttlar. Avfärd fredag morgon.

Husse och Matte blev sittande vid middagsbordet dragande sig olika tidigare lagtävlingar till minnes. SRhF (Svensk Räddningshundförarförening) har i en väldigt lång  räcka av år ordnat en lagtävling för räddningshundar och räddningstränade hundar årligen. På olika platser i landet varje år och med lag från hela landet. Fyra hundekipage i varje lag, därav en lagledare. På senare år har det lag som vunnit också fått ansvara för nästa års lagtävling! Husse och Matte har deltagit under flera år, både som tävlande och  som stationsansvariga på tävlingen. Det lag som är ansvarigt behöver många frivilliga funktionärer! Lagen tävlar under hela lördagen och förflyttar sig mellan olika stationer med olika typer av uppdrag. Allt från mycket realistiska sökuppdrag till någon mer skojbetonade övning med en seriös tousch. Arbetslydnad med olika störningar som sparkad boll framför hunden på inkallning, uppletande av rör med köttbulle i, och annat.

Många glada minnen dök upp! En lagtävling gick på Gröna Lund, bilder finns här på hemsidan under rubriken: Lagtävling Gröna Lund BILDER , Gázzi och Násti fick sitta i tekopparna som dock stod stilla, en station var i Lustiga Huset. Prisutdelningen skedde på stora scenen. En annan  tävling gick på High Chaparal! På en lagtävling skulle Matte vara figurant i ett område där bara hundarna fick gå in och söka. Förarna fick stanna utanför. Matte låg gömd under en pressenning på en släpvagn och hörde plötsligt hur en bil kom in i området och närmade sig släpet. Matte vågade inte titta fram rädd för att någon hund var i arbete i området, men rätt som det var häktades släpet fast på bilen och Matte hann ta sig därifrån i sista sekunden. Nytt gömställe fick sökas.

Till kategorin: "Man kan skratta åt det efteråt" hör frisbeeletandet mitt i natten. Husse och Matte tävlade själva denna gång. Uppgiften var att mitt i natten mellan fredag och lördag, efter långa resor för alla deltagare, skulle lagen samla in frisbee med bokstäver på. I en mindre stad var det utspritt frisbee gömda på olika ställen och lagen fick dela upp staden mellan sig. Matte och en lagkompis fick bland annat centrumkärnan på sin lott. Det gällde att samla någon form av ledtrådar. Iklädda brandpersonalsröda tjänstedräkter för räddningshundförare gick Matte och lagkompisen över stora torget, när två ynglingar kom och frågade vad som var på gång. "Vi letar gömda frisbee". Blev svaret. Från två kvinnor som var trötta och uppgivna och såg ut som komme de från närmaste brandstation. Medförande en Lapsk Vallhund som uppfattades som en hundvalp och en Flatte. "Ursäkta, men vet ni vad klockan är?" Replikerade ynglingarna. Jodå,  hundförarna var väl medvetna om att klockan var närmare ett på natten och inte hade de hittat en enda frisbee heller. Inte många hittade några frisbbee denna natt. Men efteråt kan man skratta åt det absurda i situationen. Polisen larmades även av oroliga medborgare.

Nu hoppas Matte att hela Lag Gátchis med Násti, dottern Modji och sönerna Lime och Epic (Átjájuoksa Aiko och Adja) samt deras förare har en riktigt rolig helg framför sig!

Antal kommentarer: 4

2014-10-17 12:25:03 - Barbro

Lycka till! :):)

2014-10-17 13:13:30 - Saivi m flock

Tummar och tassar hålles här !:):)
Heja!Heja Gátchi!!

2014-10-17 13:54:47 - Adji m. flock

Vi är på plats och hejar på släkten(star);)

2014-10-18 08:10:27 - Marianne

Tack, tack! :) Aili och jag är hemma och hejar på laget.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)