Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKUGGORNA

2014-07-27

Lördag vid torpet.

Som nämndes i går for hela familjen till torpet över dagen, för att ge hundarna möjligheten att vara tillsammans lösa på en större yta och en yta skuggad av stora träd till rätt stor del. En bris från havet svepte in och gjorde dagen behaglig. Hundarna föreföll njuta av vistelsen och när Mánnu utforskat hela tomten och stugan, samt ätit lite hallon och blåbär, slog han sig till ro och vilade en stund på gårdstunet med sin familj. 

Husse målade lite och Matte slappade och läste. Mánnu var där Matte befann sig. Aili brukar hänga efter Matte för att hålla koll på vad hon gör. Nu hade Matte en ny och lite större skugga, som följde henne. Inte hela tiden, men han höll noga koll på var Matte befann sig. Aili har fått en idol! Hon följde sin halvmorbror Mánnu hack i häl hela tiden! På morgonen och framåt kvällen lekte Aili och Mánnu en hel del och hade riktigt roligt tillsammans! Stundtals hade Matte en stor svart skugga  som följde henne, som i sin tur hade en lite mindre brun skugga i hasorna. Följa John i blåbärsriset!

Trötta hundar kom tillbaka till det lilla huset i skogen i kvällningen. Det var fortfarande varmt, men inte lika varmt och Mánnu och Aili samlade krafter för ännu lite jakt och brottning! Násti och Modji bryr sig inte vidare värst. Fyra hundar i flock som tycks ha hittat formerna för smidigt umgänge. Men när Mánnu slocknat och sov djupt på vardagsrumsgolvet blev han överraskad när hans mamma kom tassande tätt förbi. Han flög upp och skrämde morsan som pep till och Mánnu bad om ursäkt flera gånger om när han upptäckte att den passerande hunden bara var gamla mamma. Sover man djupt kan det vara svårt att veta var man är när man vaknar. 

Vid läggdags satte Matte en fläkt i sovrummet och hundarnas bäddar svalkades ner en hel del. Alla fönster stod vidöppna, men det räckte inte denna tropiskt varma och fuktiga kväll.

Söndag morgon.

Hundarna har sovit gott hela natten och Matte har morgonpromenerat till brevlådan med dem och hämtat tidningen. Ytterligare några personer var ute tidigt och njöt av lite svalka och frågan kom om Matte skaffat ytterligare en hund. En Schäfer? Andra har undrat om inte Husse och Matte tänkte behålla Mánnu hemma hos sig. Men nej. Husse och Matte inser sina begränsningar och orkar bara hålla tre hundar i hyfsad kondition och i träning. Fyra hundar skulle blir för mycket. Med fyra hundar i familjen skulle alla få mindre tid och uppmärksamhet. Det vore inte rätt. Mánnu har en ny familj som väntar med ytterligare två hundar i flocken. En flock på tre hundar känns väldigt lagom för denne fine kille, som nu skall få använda insidan av skallen till att lösa lite problem!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)