Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

POST CLIPPING ALOPESIA

2021-07-02

Torsdag.

Morgonen efter en kvällsträning blir nästan alltid sovmorgon för Modji och Aili. Oavsett om Matte stiger upp tidigt som vanligt, markerar hundarna tydligt att de gärna drar ut på sovandet ordentligt och gärna långt in på förmiddagen, efter uppäten frukost och morgonpromenad. Även på torsdagen blåste en rätt kylig och kraftig vind, vilket uppskattades mycket av både fyr- och tvåbenta som kontrast till många heta dagar. Matte bar kanna efter kanna med vatten från gårdspumpen till behövande växter under förmiddagen och hundarna njöt i skugga och blåst på husets framsida.

Solen steg och temperaturen med den och de två Lapska behövde hjälp av ett parasoll, för att finna skugga där vinden kom åt att svalka. Det kändes inte aktuellt med kyltäcken när vinden var så behagligt frisk. Men Modji var sömning och behövde påminnas om att flytta till skuggan några gånger, när hennes favoritplats intill raden av rhododendron inte längre låg i skugga.

På FB diskuteras med jämna mellanrum huruvida man skall klippa ner en Lapsk Vallhund eller inte på sommaren. Kastrerade hundar får inte sällan en förändrad päls som blir kraftigare och inte fäller ur som på en okastrerad hund. Vilket inte bara är något man skall tänka på avseende utställningar. Om man har ett eget val vad gäller kastrering vill säga! Angående Modji och många andra tikar plockas livmodern bort i samband med ett komplicerat kejsarsnitt. Det var inget Matte önskade, men det blev nödvändigt. Matte har dock inga planer på att sätta någon sax i Modjis päls! Kyltäcke är något båda hundarna gillar och Matte har en mycket dålig erfarenhet av att klippa bort päls.

I samband med ett fästingbett fick en tidigare hund (Husky/Schäferkorsning) en sekundärinfektion i huden. Matte tivngades klippa bort pälsen mitt på ryggen  på en fläck på några centimeter, för uttorkning och behandling. Huden läkte fint utan problem på rätt kort tid. Jodopax fungerade bra. Men pälsen växte inte ut igen. I månader gick hon med en kal fläck mitt på ryggen utan att pälsen kom igång och började växa.

Veterinär kontaktades och Matte fick veta att så kunde det gå när man klipper/rakar en hund. Fenja hade drabbats av "post clipping syndrome" vilket nu kallas "post clipping alopecia". Veterinärens förklaring då var att hårsäckarna stördes när man klippte ner pälsen/rakade. Hårsäckarna traumatiserades och håret kom inte igång att växa igen. Den kala fläcken mitt på ryggen var naturligtvis väldigt utsatt för sol och måste smörjas med solskyddsmedel. Det blev vinter och kallt och denna fläck var fortsatt kal, men omgivande päls fick vinterkvalitet och kom att bädda in den nakna huden. Veterinären kunde inte ge  någt råd om hus pälsen skulle fås att börja växa igen. Omöjligt vad det verkade.

Matte läste någonstans att det kanske fanns en möjlighet och testade. Några droppar Tee tree oil i lite olivolja masserades in dagligen under en tid. Vilket visade sig fungera fint. Dock fick Matte många kommentarer om att "man hört att hundar  dött när man använt  Tee tree oil" ?! Hur man använt det då har Matte ingen aning om. Invärtes?  Till nästa sommar var pälsen åter utvuxen. Men Matte kommer aldrig någonsin klippa någon av sina Lapska, annat än i samband med hudinfektioner som måste behandlas. När det är varmt får de vila i skugga, bära kyltäcke, kyla tassarna och underredet i en liten "barnpool". Kyler man tassar, ljumskar och mage med kylslaget vatten kyls hela hunden ner.

Fysisk aktivitet kan anpassas till hunden efter rådande väderlek. Man måste kanske inte tävla och träna på samma nivå när det är närmare trettio grader, som när det är för hunden behagligare temperatur och mer naturligt att vara fysiskt aktiv. Många hundar med mycket motor är ambitiösa och ställer upp på vad vi ber dem om. Det är vi som måste ta ansvar och inte be dem anstränga sig, när det naturligaste är vila under dagens hetaste timmar. Vi får inte be våra lojala hundar utföra sådant de avstått från om de följt sina instinkter. Man jagar inte föda i brännande sol mitt på dagen. 

Man klipper ner sin hund för att den skall kunna anstränga sig fysiskt trots hetta.

Skall man klippa ner den för att den skall kunna gå ut och jobba skarpt? Oavsett hetta eller ej. Skall man klippa ner den för att jag som förare skall få en merit? Oavsett hetta eller ej.

Tänk om pälsen inte växer ut igen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)