Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FAVORIT I REPRIS (foto)

2018-04-24

Måndag.

Matte kände viss stress över att möjligheten till långa promenader med lösa hundar skulle fråntas henne, när golfbanan öppnar. Varg har siktats i det gamla reviret några gånger då och då och nu nyligen. Det är så härligt att se hundarna så himla glada när halsbanden med koppel åker av! De stora öppna ytorna är en förutsättning för kontrollerat lösspringande, inte bara så här års.

Matte tog en rövare och räknade med att upptorkningen gick långsamt och nu hade temperaturen sjunkit till sju grader och det blåste en kraftig och isande kall vind som gav en kyleffekt motsvarande mycket lägre temperatur. Men det var så sköönt! Ensam på golfbanan med lösa hundar! Som när Matte kunde dra iväg i långa galopper, barbacka på stubbåkrarna med två lösa Husky/Schäferkorsningar! En frihetskänsla. En måbrakänsla! 

Modji och Aili skötte sig precis lika fint som vanligt! Två killar jobbade med att köra undan urgallrade träd och lite annat som skräpade och båda hundarna kopplades vid passagen för att inte störa deras arbete. Inte för att de inte fungerade i fritt följ, utan av hänsyn till dem som jobbade och körde runt lite hit och dit. I sandhögarna fick de båda hundarna springfnatt och sanden låg i ett moln runt dem!  Tussilagon lyste gul i det gråmulna ljuset och neråt sjön kunde Matte se en större samling grågäss på gräsytan/stranden. Ett bra tillfälle att träna "inte röra fåglarna!" Ett par vitkindade gäss fanns här också och andra, mindre sjöfåglar simmade ute i vattnet. Kannadagässen hade ännu inte anlänt. Att Lapska Vallhundar är intresserade av fåglar är vanligt och de används som trädskällare vid jakt. Modji och Aili är inget undantag! Alla familjens Lapska har som unga intresserat sig även för motordrivna "fåglar" i skyn!

Genom ett långsamt närmande, med hundarna tätt intill Matte, gavs gässen en möjlighet att dra sig undan. Vägen tillbaka till parkeringen går intill sjön. Aili gick på tårna och ville väldigt gärna gå närmare! Bra träning var det att tvinga henne till behärskning. INTE RÖRA! Aili lyssnade och gick intill Matte med spetsade öron och blicken långt framöver! Hon belönades för gott uppförande på olika sätt. Med röst och med lite godis. Modji gjorde på sitt sätt. Hon blev stående. Studerande. Höll koll på Matte! Några meter ifrån henne. Matte ville ha Modji närmare! Modji gav Matte talande blickar! "Meeen! Du veeet ju att jag inte jagar dem! Så nu står jag HÄR. Så länge som JAG vill!" Matte och Aili väntade snällt in Modji. Matte tänkte som så att Modjis stabilitet i sitt stillastående och lugna studerande av gässen, kanske kunde förmedla gott och korrekt uppförande till Aili. Om Matte slutade tjata och inte förmedlade att olydnad premierades. Modji hade en poäng där! Hon ville nog bara visa sin dotter hur man uppför sig inför ett gäng gäss. Helt meningslöst att lägga energi på att jaga dem! De lyfter! Det gjorde de förvisso inte. Med två lugna och behärskade hundar i antågande nöjde sig gässen med att larma en hel del och sedan långsamt gå ner i vattnet och lämna stranden.

Modji och Aili var mycket intresserade! Men också behärskade. Matte förmedlade att "nu står vi här och tittar på fåglarna alldeles stilla", vilket hundarna respekterade. Viktigt var att de satt ner och slappnade av. Matte traskade vidare med hundarna mot klubbstugan och strax nedanför stod de två stora vitkindade gässen majestätiskt kvar! Aili upplevde de sträckta halsarna och intensiva stirrandet från de två helt stilla, stora fåglarna som lätt obehagligt och tänkte bort dem. Modji blev helt tagen och stod länge och strirrade! Var de levande eller var det statyer?? Modji stod lika stilla hon och där stod de på ca 25 meters avstånd från varandra, med ett stort vattenfyllt dike emellan och studerade varandra mycket noga. Modji var avslappnad, bara nyfiken. Till slut gick hon med på att lämna de stora vackra fågelarna utan att ha fått se dem röra sig.  Just då anlände personal till klubbstugan och det blev naturligt för Modji att gå bort till resten av sin flock, där hundarna kopplades upp för passage intill gruppen vid byggnaden.

Hela eftermiddagen tillbringades ute med arbete i trädgården trots den isande kalla och kraftiga vinden och bara sex grader mot kvällen. Hundarna fick ligga på ett renskinn på altanen och Husse och Matte jobbade, var och en på sitt håll. I stugan blev det till kvällen brasa och glögg, efter många timmar i kyla och blåst. Två trötta Lapska knöt sig i sina bäddar.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)