Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLINGSHELG (foton)

2018-10-21

Nej, den här hemsidan är inte avslutad och nerlagd. Av de senaste dagarnas brist på inlägg och ringa antal besök kanske man kan tro det. Men så är inte fallet. Den senaste tidens uppladdning inför lagtävlingen för sök/räddningshundar kulminerade under fredagen och lördagen, med den årligen återkommande tävlingen. Anordnad av SRhF, Räddningshundförarföreningen-Eftersöksakademin.

Husse och Matte har under många år varit engagerade i denna tävling. Som tävlande, figuranter, arrangörer/stationsansvariga och de senaste åren åter som tävlande. I flera år har två lag med Lapska Vallhundar varit deltagare och de är sprungna ur den träningsgrupp som envist tränar varje vecka sedan väldigt många år. I år var det "Lag Gátchis" med Modji, Aili och Modjis halvbror (samma mamma Násti) Lime som ingick i laget. Samt "Lag Räddningspatrullen" med de två Lapska Vallhundarna Nemo och Kirou som tävlade. Alltså totalt fem Lapska Vallhundar i konkurens med Mallar, Shäfrar, Kelpie och många andra bruksraser. Tävlade gjorde åtta lag med fyra ekipage i varje lag. 

Fredag.

Tävlingen drog igång klockan 17 utanför stugorna där lagen var inkvarterade lagvis. Oavsett hundstorlek och könsfördelning bland folk och fä så bodde ALLA tillsammans i Friggebodstora stugor med två våningssängar, ett litet pentry i ett hörn, bord och fyra stolar. Här gällde det att enkelt bilda "tillfälliga flockar" för förare av olika kön och sorter liksom hundar av olika kön och sorter. Att få in flera hundburar kunde bli problematiskt om de inte gick att stapla på varandra. Golvyta fanns det sannerligen inte gott om. Inga burar behövdes för Lag Gátchis. Lagen ansvarade själva för kvällsmat fredag kväll, frukost och lunch på lördagen. Lunch på lördagen fick det bli under en mycket kort rast mellan två stationer. En sådan här tävling ställer krav på samarbete och räddningshundar jobbar i lag. Ingenting för den som vill köra "ensamrace". Här måste man hela tiden se till vad LAGET tjänar på i slutändan.

Den första stationen för Lag Gátchis blev att söka efter en försvunnen 1½ åring i den snabbt fallande skymningen. Två föremål saknades tillsammans med barnet. Ytan var plan och inte stor och leksaken och ryggsäcken hittades snart. Intill låg nästa station och nu var det nästan mörkt när laget tog sig an uppgiften att på en paintballbana i kuperad och preparerad skogsterräng, leta rätt på en vuxen kvinna och två unga flickor. Området var stort, här fanns byggnadsliknande konstruktioner och Modji och Lime fick söka bortåt mot en åker från varsitt håll. Aili fick söka i början av området och fick tokfnatt och förvandlades till en duracellkanin! Hon hade vittringen av flickorna mycket långt borta men fick inte gå dit. Varför hon skallmarkerade ihärdigt och allt mer uppfordrande mot en vägg där Matte stod kvar enligt order. Vittring fastnade där. Samtliga tre personer hittades och laget begav sig in till centrala Uppsala. Där skulle man söka igenom en bilskrot, tackla en "väktare med arg Schäfer" och lösa ett antal gåtor. Samt lite till. Det gick bra och laget fortsatte till brandstationsområdet. Där väntade några realistiska stationer med sökuppgifter i form av en U-båt med en lång gång med vatten där man måste krypa med hundarna efter att ha tagit sig ner under golvet. Ett ytsök med "arsenikvatten" i en å, där en figurant låg under en bro. Kopplade hundar! Uppletande av ammunition och tennisbollar nergrävda i sand. Kopplade fick de söka i begränsade stråk och även en samarbetsuppgift som bjöd något extra ingick denna kväll.  Förklädnad premierades och kläder och mustascher tillhandahölls! Så många hundar som möjligt skulle smugglas in på ett tåg, en vakt skulle luras bort, en väska med en matteuppgift hittas, en kod knäckas för att kunna öppna en viktig väska. Aili sveptes in i en filt, fick en jätteperuk med flätor över hela huvudet/ansiktet och bars in som baby på tåget. Hon hade inget alls emot detta. Laget fick bonuspoäng för kreativitet på denna station!

Lördagkvällens övningar var avklarade vid elvatiden på kvällen och alla stupade i säng efter lite kvällsmat.

Söndag.

Uppställning klockan åtta för avfärd till Dannemora gruva, där alla de åtta lagen skulle vara fyrtiofem minuter senare! Här fördelades lagen på de åtta olika stationer som skulle avverkas under dagen. Lagen släpptes in på det inhägnade området och fick där förbli hela dagen. Inlåsta. Här väntade åtta nya uppgifter att lösa under dagens lopp och en i laget bar en stegräknare. Oftast delade man laget för arbete två och två. Fantasin flödade när stationerna planerats och temat för alla stationer var filmer! I en stor byggnad skulle man söka försvunna människor jagade av zoombies! Lyckades de få tag i en var man död. Hundar var imuna. Matte dog mer eller mindre direkt när hon inte hann undan, trängd i en dörröppning....  Resten av laget fyndade en person under golvet. I en annan byggnad, "familjen Addams bostad", sökte Aili och Matte efter försvunna människor omgivna av vampyrer! Här hittade Aili en person på vinden och en i en smörjgrop. Modji hittade någon från utsidan av en byggnad där ingen fick gå in. Nere i gruvan till 150 meters djup, fick man söka diamanter och en försvunnen professor.

På stora ytor utomhus sökte tre Lapska tillsammans efter försvunna ungdomar, trakasserade av en hysterisk kvinna som drev en narkotikafabrik och var rädd för upptäckt! En explosion hade inträffat och många var allvarligt skadade. Aili och Lime fick söka fritt över mycket stora ytor tillsammans och fyndade gemensamt en människa instängd i fundamentet till en pelare. En hare dök upp, men ingen av hundaarna hade tid med den. Aili gick ut mycket långt ensam på några riktigt långa skick och skötte sig fantastiskt bra! Bara hundarna fick lämna vägen runt området som kunde liknas vid en förvildad travbana. Samtidigt jobbade Husse med Modji och en säkrare nere i en gruvgången under "travbaneområdet". 

Ett äldre par var "försvunnet" från en gård och hittades bakom en låst dörr. Dit kom man bara från höskullen. För att komma upp på den krävdes en stege och den hittades så småningom gömd bland nässlorna bakom huset. Problemlösning för hundar och förare.

En mycket omväxlande station var den där hundarna skulle ligga still i en "ruta" för att sedan köras i skrinda till en noseworkbana med kartonger och därifrån skulle de bäras en sträcka. Sedan skulle samtliga fyra förare bindas ihop i benen och i bredd medförande hundar ta sig vidare. För att åter bära hundarna igenom ett smalt avgränsat stråk och allt gick på tid. Samtliga lag missade att en figurant var utlagd längs vägen.....  Endast ett lag klarad noseworkbanan. Hundar och förare hade "tunnelseende". Intressant! Fel sammanhang för nosework! Fel sammanhang för sök! Hela denna övning skedde på tid!

De enda pauser man fick under dagen var i skarven mellan de olika stationerna på i snitt tio minuter. Lunchen fick man peta i sig på femton minuter. Hundarna fick varsin portion blöt kattmat för extra protein samt torkad lever under dagen.

Avslutningsvis fick Lag Gátchis en ren patrullhunduppgift. Modji fick gå patrullstig och skötte sig efter omständigheterna bra. Tog ljudet, tittade på ölburken, samt höll käften helt och hållet. Tog för många spår och bommade vinden. Hela laget följde efter och försökte komma ihåg att huka för att inte bli upptäckta och skjutna. De kvarlämnade hundarna i basen höll också helt tyst, där de satt uppbundna och studerades.

Klockan fem var tävlingen avklarad och alla lagen släpptes ut från det inhägnade område där varje lag gått i snitt en mil den här dagen. Hundarna hade varit igång med nosarbete hela dagen och samtidigt hade de förflyttat sig en mil ovan och under jord. Inne i stora byggnader och utomhus. De hade varit utsatta för en mängd störningar hela tiden! De hade fått gå i vila som tog slut innan den började i princip.

Efter den gemensamma middagen var det upp till bevis! Hur hade det gått! Maximalt kunde man uppnå 3.000 poäng på tävlingens sammanlagt sexton stationer.

De båda Lapsklagen klarade sig fint i konkurens med många bruksraser. Lag Gátchis kom på fjärde plats! Lag Räddningspatrullen kom EN ENDA POÄNG EFTER och på femte plats! Slagna av tre lag med förare av modernare och yngre modell.

Fyra och femma av åtta lag är vi alla i träningsgruppen nöjda med och de fem Lapska Vallhundarna har gjort mycket bra ifrån sig. De har synts och på FB har arrangören presenterat bilder på Aili och Lime från en av stationerna. Bra PR för rasen!

Det har varit slitigt men väldigt roligt!

Trött Matte ber om ursäkt för eventuella stavfel och felskrivningar.

Klicka för större bilder.

 

 

 

Antal kommentarer: 6

2018-10-21 21:25:01 - Lena, Lenakarinlarsson@gmail.com

Grattis! Bra jobbat av två- och fyrbenta.

Får se om vi kan komma igång om ett tag, när Aili gick tom fick jag tips av en kompis om en norsk kennel, och sedan gick det undan, för i skrivande stund ligger en lapsk hane och sover här under sängen ! Får se vad han har fallenhet för i framtiden :)

2018-10-21 22:05:10 - Marianne

Tack!
Å så spännande! Grattis och lycka till!(inlove)

2018-10-22 10:30:29 - Anneli m flock

Snyggt jobbat! Gud vad ni är duktiga alltså!
Vilket engagemang !! STOR Eloge till er alla(inlove)(heart)(star)(star)(star)(flower)(flower)(flower)

2018-10-22 10:31:58 - Marianne och Larry

Vi tackar niger och bockar!(inlove)

2018-10-22 14:00:52 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Grattis! Bra kämpat! Jätteduktiga!

Christina

2018-10-22 16:25:15 - Marianne och Larry

Tack snälla!(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)