Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SAMISK KONSTNÄR HYLLAS

2019-03-20

Tisdag.

Saxat ur D.N. tisdag:

Kulturpris. Stig Dagermanpriset 2019 går till textilkonstnären Britta Marakatt-Labba. "Som i sina mytiska, ömsom realistiska och upproriska bilder i broderier gestaltar det samiska folkets historia och samtid", lyder motiveringen. Priset delas ut den 1 juni vid en sermoni på Laxön i Älvarleby, nära Stig Dagermans barndomshem. Prissumman är på 50.000 kronor. Britta Marakatt-Labba var i år även en av de nominerade till DN:s kulturpris.

Har man en hund av en ras som följt samerna och deras historia med renskötsel, känns det för Matte naturligt att inte bara intressera sig för rasen och dess historia. Hundarnas historia är deras ägares historia. Kunskap därom och kunskap om livsvillkor och kultur är kunskap om våra hundars historia. Samernas hundar bär på sina ägares historia och dersas kultur. De är sammanflätade sedan urminnes tider. Människorna och deras hundar. I arbete. Genom livet.

En länk till en film om en renskötare och hans hund på SVT Play.

Klicka för större bild.

Tisdagen var en dag då en hel del ärenden skulle uträttas under förmiddagen och hundarna fick hänga med till Arninge. Som nu byggs om och butiker stänger för att renoveras/flyttas. Utbudet minskar vartefter, men Apoteket är opåverkat liksom Jula. Än så länge. Nytt snöre till motorsågen hittades i butiken i ladan intill sjön. Där husbyggena aldrig verkar ta slut och nu byggs det ända inpå golfbanan. En smal remsa mellan den "nya" vägen som skulle leda bort trafiken från Täbys och Vallentunas villor och golfbanan, måste nu utnyttjas för flerfamiljshus....  Här där Matte för hundra år sedan (så känns det verkligen!) brukade rida på långritter genom storskogen. Det är lätt att gå vilse i perspektiven. Matte upplever sig ha varit med om hela "plastålderns" uppgång och fall. Ut med koppar som behövde putsas i stugorna i Finnskogarna och in med det nya - PLASTEN! Nu har Matte med sig en egen ihopvikbar tygkasse i handväskan, för att undvika plastpåsar.

När flocken kom hem från sin shoppingrunda hade regnet upphört och solen valde att komma på ett kort besök. Varför ett par timmar kunde tillbringas utomhus. Husse tog med hundarna på en lite längre skogspromenad och Matte greppade snöskyffeln och hjälpte våren på traven! Stora snöhögar ligger ännu kring huset, där de rasat ner från taket och packats ihop med is i botten. Vartefter har ytskiktet mjukats upp och nu kapade Matte topparna så långt det gick och spridde ut snön för snabbare tining. Man får ta det i omgångar. Krokusarna tittar upp mer och mer för varje dag, liksom påskliljornas saftigt gröna bladspetsar. Bäcken forsar och den snö som täckte marken på morgonen försvann fort. När Matte beövde ändra belastningen på den otränade kroppen bytte hon snöskyffeln mot räfsan. Gruset på  gången for illa av snöslungan och hamnade galet på olika sätt. Nu återställde Matte ordningen längs sträckan från grinden till yttertrappen. Även det ett ganska tungt arbete som gav träning av kroppsdelar som legat i träda för länge.

Lagom när Matte avslutat sitt tvåtimmarspass med att sopa rent betongplattorna från halkbekämpningsgrus, återvände Husse och hundarna. Ovanan vid längre dagar, fick flocken att tro att klockan inte var så mycket. Vinden kylde dock när kroppen inte var i arbete och flocken drog sig in i uterummet. Där värmde solen gott och det var framför allt lä! Kaffe och en semla i uterummet - VÅR! Det gäller att njuta när man kan. Så här års kan det skifta snabbt mellan vinter och vår.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)