Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARNING FÖR ALGBLOMNING!

2021-07-25

Skrämmande läsning i Dagens Nyheter i dag - söndag!

Man varnar för algblomning även i insjöar och det är inte alltid man ser algblomningen. Den kan vara på gång och vara synlig först ett dygn senare, men giftet finns där redan innan något syns. Blomningen kan börja under vattenytan och inget syns på ytan om det är vågigt!

Border Collien Siri, 13 månader, fick svalka av sig i Vänern, som sällan drabbas av algblomning. Vattnet var helt klart! På väg tillbaka till bilen säckade hon ihop. Tillståndet försämrades snabbt och hunden dog på väg till djursjukhuset. Där konstaterade man att Siri förgiftats av alger vid badet en kort stund tidigare.

Det är en väldigt varm sommar och insjöar som inte tidigare drabbats av algblomning kan mycket väl vara livsfarliga för hundar nu. 

Jag vet att många hundar älskar att bada och att simma och jag har själv svalkat av våra hundar i insjön några hundra meter hemifrån. Det blir inget mer sådant nu. De får stå i kallt vatten hemma och de har sina kyltäcken. Man får anpassa sig till läget. Förgiftning av alger vid bad kan ha ett skrämmande snabbt förlopp uppenbarligen och någon hjälp hinner man inte få. Läs artikeln i Dagens Nyheter i dag söndagen den 25.7. Sidan 12 i första delen.

Lördag.

I kvällningen tog Matte en långpromenad med hundarna i området, efter mycket passivitet en väldigt varm dag. Igen.

De flesta är nu ute och rör på sig endera tidigt eller sent. Bortsett från några som löptränar även mitt på dagen med högt stående sol och 28 grader i skuggan. Tycker man själv att det känns bra och dessutom är nybliven och okunnig hundägare tycker man tydligen även att det är bra för hunden. Trots att den är trubbnosad därtill. Alla känner inte till att hundar inte kan svettas och att het asfalt bränner trampdynorna. Blev Matte varse nyligen.

Den slinga Matte gått i området med hundarna under sjutton år sedan flytten hit, har de senaste månaderna ändrat karaktär.  Inte bara såtillvida att ett fritidshusområde numera består av hälften permanentboende. Antalet skyltar som informerar om kameraövervakning har ökat. I Lapskflockens omedelbara närhet ser det nu ut så här.

Lite längre bort så här.

På den stora skylten längst bak står: "Make love not war!"

Helt vanliga fritidsfastigheter i ett fritidshusområde ute i skogen. Fram till nu. Detaljplanerat område.

När Lapskflocken flyttade in för 17 år sedan lämnade folk husen olåsta när de tog en promenad. Inte nu. När Lapskflocken flyttade in hälsade alla på varandra. Inte nu. Ibland känner Matte att det är skönt att vara gammal. Vill inte veta vart denna hatfyllda inställning tar vägen. Vad det blir för konsekvenser när människor vill stänga ute varandra. När man skapar osämja grannar emellan. Matte blir illa berörd av att denna utestängande attityd sprider sig. Sina grannar vill man uppenbarligen inte ha med att göra. 

Varför vill man skrämma bort sina grannar?

Det är mycket man inte förstår. Vad har man att dölja? Vad pågår här ute i skogen?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)