Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS och TACK!   Mánnu godkänd för MPS

2014-12-08

I helgen har vår fina kille Gátchis Juoksanáste Mánnu visat att han går i släktens fotspår och är en alldeles utmärkt hund att jobba med! Ett stort TACK till hans nya matte och husse Marita och Janne, som gett honom den chansen! De har bara haft Mánnu i fyra månader och började omedelbart arbetet med att utbilda honom i spår och sök och han har svarat mycket bra på den träningen. Han har anpassat sig väldigt väl i sin nya familj tack vare en stor hundkunskap och mycket sunt förnuft. De ville ha en hund att jobba med och Mánnu behövde ett jobb. Precis som när hans mormor Gázzi hamnade hos Husse och Matte. Rätt hund på rätt plats. Mánnu har stressat ner betydligt och är nu en cool kille som lagt på hullet ordentligt, älskar barn i alla åldrar och går bra ihop med andra hundar. Även hanhundar.

Mánnu har i helgen prövats i olika typer av sök, bundet sök och frisök, patrullsök, spår och lydnad. Han är nu godkänd för att ingå i den nybildade hundgruppen hos Missing People i Uppsala. Lksom sin "lillasyster" Cippi (en Finsk Lapphundkorsning). Mycket snyggt jobbat av deras husse och matte! Imponerande.

Násti och två av hennes avkommor är alltså godkända för att arbeta i Missing Peoples hundgrupper i Stockholm och Uppsala. Bra jobb för Lapska som saknar renar är att leta rätt på försvunna människor i skarpa lägen. Fler Lapskägare borde känna sig manade att utbilda sina hundar och få dem godkända för detta arbete! De behövs för att hjälpa anhöriga att få visshet om vad som hänt deras saknade nära och kära! Ställ upp och använd era hundar på ett vettigt sätt! Alla Lapska kan inte beredas möjlighet att valla renar, men att jobba som sökhundar åt Missing People kan många göra! Det hänger på att deras förare engagerar sig och tar vara på det material som ofta är helt outnyttjat. Bra hundar får aldrig visa hur bra de är! Vilket slöseri!

Gör en insats för era medmänniskor! Gör något vettigt med era Lapska Vallhundar! Ge dem en utbildning och jobba med dem i skarpa lägen tillsammans med polisen. Visa vilka bra hundar ni har! Tag vara på materialet. Gå i skogen kan alla hundar göra. Jobba i skarpa lägen kan INTE alla hundar göra! Men säkerligen många Lapska med rätt människa i änden av snöret....

Antal kommentarer: 2

2014-12-08 12:57:48 - Saivi m flock

Ja grattis Mánnu! Jättekul! Underbart att läsa att du verkar ha hamnat i helt rätt flock! (flower) Tass hälsningar! Saivan
m flock

2014-12-09 13:18:15 - Anna, www.raika.se

Härligt =) Duktiga Mannu och hans familj (star)(heart)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)