Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNÖHELG

2014-02-03

För den som undrar, tack för omtanken!, kan Matte meddela att Aili är fullständigt återställd efter att, på valpars vis, ha petat i sig olämplig föda.

Mycket snö har det kommit på kort tid och lördagen ägnade Husse åt att med skyffel och slunga flytta på en del av den. Matte bidrog lite här och där, men ägnade sig mest åt hundarna på olika sätt. En stor del av dagen tillbringade familjen utomhus. Lite jobb blev gjort inomhus. 

Husse tog en långpromenad med de vuxna hundarna. Matte tog sig an Modjiklonen. Som fick gå i skogen lös med Matte en stund, för inlärande av acceptabla avstånd och för inlärande av inkallningar. Det gick bra och lilltjejen skötte sig som Matte hade hoppats. Denna träning var väl mest att beteckna som träning i avståndslydnad och kontakt, i en hundvärld där allt numera har namn.

Mycket av det man nu gör på kurser, gjorde man även för femtio år sedan. Men då var det bara något man alltid gjorde. Utan att det till exempel kallades operant inlärning. Annat är nytt och efter skogsvistelsen tränade Matte lite fingertarget med klicker. Vilket Modjiklonen svarade bra på. Ett fint fritt följ blev det på den renskottade gången fram till huset.

Söndagen var en dag som gjord för att äntligen elda upp de två högar med brännbart material, som ingick i köpet av det lilla torpet för tre år sedan. Det har endera varit fööör blött, föööör mycket snö, eller alldeles för torrt med mycket bärris och fjolårsgräs som varit eldfängt. Nu var det dags!

Gråväder. Disigt. Nollgradigt. Blöt snö täckte marken. Men inte alltför mycket snö täckte de två rishögarna. Där den ena även bestod av material från den stora trädkoja som ingick i köpet. Enligt väderkartan skulle det vara uppehåll med eventuella solchanser. Det visste inte vädret om och bjöd på ymnigt och blött snöfall med stora flingor. Övergående i regn.

Hundarna fick vara fria på tomten hela dagen. Modji lärde sin dotter att jaga sork. Vilket Matte blev varse och en mycket uppspelt valp fick morsan att tappa sorken. Som snabbt ilade iväg över snön och ner i ett hål. Násti tog vid och bevakade sorkhålet mycket länge. Hundarna åt upp rester av grannens talgbollar,  vilka fåglarna tappat på Lapsktomten. När Husse och Matte fikade i lillstugan, blev Aili och Modji kvar där inne och tog en middagslur, på en dyna utlagd på golvet.

Lagom till skymningen var elden nerbrunnen och glödhögen täcktes av snö. Familjen plockade ihop och for hem. Tog en pizza på vägen i skärgårdssamhället Bergshamra. 

På kvällen var Aili trött. Så trött att hon helst avstod från kvällskissningsrundan. Men föll för grupptrycket och hängde med.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)