Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FRÅN VÅR TILL VINTER

2019-03-06

Tisdag.

Femtio centimeter snö hade nettopp försvunnit och vårlökarna tittade upp! Så kom det drygt tio nya centimeter tung blöt snö som frös till per omgående. Tyngande trädgårdens buskar till marken under hårda och tunga täcken av snö som fick brytas bort. Under tisdagen tittade solen fram korta stunder för att försvinna bakom hastigt flyktande snömoln spillande ytterligare lite snö i den kraftiga och iskalla vinden från norr! Vilken gav en rejäl kyleffekt på de två minusgrader som termometern visade. Från vår till bister vinter på ett dygn.

Husse hade skottat en skyffelbredd från yttertrappen till bilarna i carporten, i förhoppningen att prognosen skulle stämma med plusgrader inom kort. Prognosen stämnde inte helt just här, då temperaturen höll sig kvar under strecket med minusgrader. När Husse for till tippen med en laddning återvinningsbart tog Matte tag i snöskyffeln. Efter att ha fått på sig kängorna utan snörhjälp och med viss möda, då ingen del i kroppen fått böja sig med mer än nittio graders höftvinkel på två månader. Innan satte en stel höft stopp. Nu skall alla muskler och senor töjas ut.

Snön var tung och och hård och fick lyftas bort i block! Bit för bit breddade Matte gången till grinden och det kändes bra att få slita lite. Det kändes såpass bra att Matte försiktigt och ett steg i taget skottade rent en gång ner till bryggan i den forsande bäcken och även bryggan frilades från snö. Här älskar hundarna att sitta! Matte fick flås och det kändes gott att få trötta ut sig fysiskt igen. Modji och Aili kom och inspekterade och föreföll nöjda som tur var. Efter att ha skottat i trekvart bytte Matte skyffeln mot en krycka med brodd för säkert gående i den hårda snön över gräsmattan. Varje steg måste liksom tryckas till för att foten skulle gå igenom ytan och stå stadigt. Matte hade  smått godis med sig på snöpromenaden som gav bra benträning. Det tog en liten stund innan hundarna blev varse att Matte gick där i snön och kastade smågodis omkring sig. Aili hade varit ner en sväng helt kort tidigare och Modji testade att gå där men backade ur då det var väldigt jobbigt att för varje steg först tro att ytan bar, för att sedan sjunka ner och igenom. Tunggått minst sagt! Men nu fanns det motivation nog för att de skulle scanna av ytan i ständig rörelse! Konkurens om minibitar av gott godis.

Matte kände sig nöjd med sitt snögående och intog observatörens roll. Det är intressant att studera hundarna hur de jobbar var för sig men tillsammans i sitt födosök. De har full koll på att den andra fyndar och drar sig dit men konkurensen skapar ingen osämja. De arbetar var för sig men ändå samarbetar de. Ganska länge höll de på innan de ansåg området väl avsökt. Modji drog sig tillbaka aningen före Aili. Som är yngre och har lite längre ben.

Efter två timmar ute i snö, blåst och kyla drog sig Lapskflocken in i brasvärmen i stugan. Matte skärpte till sig och stretchade efter sina fysiska aktiviteter, innan fåtöljens dragningskraft blev för stor. Både Modji och Aili verkade belåtna med att sträcka ut sig framför kaminen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)