Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÅLET?

2015-03-22

Lördag.

Snö hade fallit under natten och solen sken och hela skogen var täckt med snö och över alltihopa lyste moder sol! Skymd vare sig av moln eller måne.  Fram åkte snöskyffeln igen och Matte skottade rent framför huset och borstade av trädgårdsmöbeln. Borstade rent alla nertyngda buskar. Husse fortsatte med sitt vedklyvande och hundarna gladdes åt mjuk fin snö som yrde runt fötterna när de sprang. Nåväl, alla sprang inte i snöyra. Násti satt på översta trappsteget och tittade på när Matte skottade och sopade och hennes dotter och dotterdotter jagade varandra över tomten.

Fint såg det ut, men en isande kall vind blåste kraftigt från norr och höll man sig i lä bakom vedboden var det njutbart, men även hundarna insåg snart att vissa delar av tomten skulle unddvikas. Snön yrde snart ner i små snöbyar när vinden tog i och inom kort var den vita skogen grön igen. Hundpromenaden sköts upp i hopp om avtagande vind och mindre mängder snö som rasade ner i skogen. En morgonpromenad till brevlådan för att hämta morgontidningen hade de i alla fall fått. Senare promenerade Husse i skogen med hundarna och Matte staplade ved.

Matte höll sig varm genom att ha dragkamp med Aili. Hon är inne i en period då det skall kampas ofta med diverse olika för ändamålet lämpliga föremål. Ett gammalt rep, Mattes gamla strumpa och en gammal filtsocka som hittats på ett brandövningsområde. De köpta kampleksakerna ratar hon till förmån för second hand. Under Mattes femtio år som hundägare har hundfoder och hundtillbehörsmarknaden fullständigt exploderat! Många produkter är självklart väldigt bra för många, men många behov är skapade av smarta affärsmän och kvinnor. Man kunde faktiskt ha hund och endast använda läderhalsband eller länk. Man kunde ha hund med tillgång till endast Doggys grynliknande foder. Ett komplement ofta till matrester och egna kok på inälvor. Leksaker fanns att köpa i form av bit och pipleksaker och mycket var "second hand". En hundkorg i flätad pil med ett gammalt täcke var en vanlig hundliggplats.

Familjens hundar har inte fått åka med i olika trender när det gäller hundmat. Så länge de mår bra och presterar bra får de samma torrfoder - Doggy Robur gul säck. Med en och annan matrest som krydda ibland. De äter allt och verkar må bra av allt. Ibland dyker det upp andra sorters torrfoder, som pris på utställning, eller skänkt av någon vars hund ratar maten, inte mår bra av den eller har flyttat till hundhimlen. Allt blandas i Lapskflockens fodertunna och allt slinker ner i de tre Lapskmagarna utan problem. Alltid. Inga allergier och inga dåliga magar. Vad Matte vet har ingen av hundarna född här visat tecken på allergi eller överkänslighet av något slag. Redan som knytt fick de lite olika matrester med det uppblötta valpfodret. Vaccinering. Via modersmjölken fick de också i sig lite av varje.

En fråga som dyker upp lite då och då är om Husse och Matte kan tänka sig att hjälpa till att hitta nya och "aktiva" hem till de allt fler Lapska som söker nya hem. Omplaceringar som visat sig vara "för mycket hund" för sina ägare. Många valpar är på gång i vår. Måtte de alla komma till "rätt" hem från början!

Vill man intressera bruksfolket för rasen måste man förstå att vissa kriterier måste uppfyllas hos föräldradjuren och den hund som skall omplaceras. Genomförd höftledsröntgen  är ett måste, med A eller B. C-höfter är inte intressanta hos föräldrarna eller hunden som skall omplaceras om man skall utbilda en hund under lång tid och som tjänstehund är inte C-höfter godkänt. Man vill veta om hunden är gentestad för PRCD/PRA eller fri genom fria föräldrar och man vill veta om det finns ett resultat från ett MH eller ett BPH. När konkurensen om valpköparna ökar, förvånas man när dessa kriterier inte alltid uppfylls. Vill man sälja valpar av en arbetande ras till folk som vill jobba med sina hundar, måste de få veta hur det står till med höfter, ögon och mentalitet. Målet är väl att Lapska skall fortsätta vara en arbetande ras?

Eller håller rasen på att förvandlas till en sällskapshund av det lite robusta slaget? Vilken sorts valpköpare är det som är intressanta? Varför får man inte mer information om hundarna i valpannonserna? Övrigt - tomt. Om tiken - tomt. Om hanhunden - tomt. Inte ett ord finns att berätta om de blivande föräldrarna. Skall man ha en hund att jobba med vill man veta mer. Vill man ha valpköpare som skall jobba med sina hundar måste man berätta mer. För något finns väl att berätta om de blivande föräldrarna när man avlat på dem, annat än att de är "trevliga"........   Motor? Arbetslust? Uthållighet? Kamplust? Föremålsintresse?   

En ras som är en arbetande ras skall väl kunna sägas vara mer än "trevliga och lugna". Framför allt gällande avelsdjuren.

 

Antal kommentarer: 1

2015-03-22 16:25:12 - Anneli med LVH

Så sant så sant...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)