Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE SOM PLANERAT

2017-04-30

Lördag.

Planer för dagen fanns, men de sprack rätt omgående. Familjen tog släpet och åke ner till ICA för att köpa kogödsel och plantjord, för att sedan jobba i trädgården under dagen. Men det hade väldigt många redan gjort långt före Husse och Matte, så någon kogödsel fanns inte. Den hade tagit slut inom ett dygn visade det sig. Husse och Matte var lite slöa i starten i jämförelse uppenbarligen. Så hundarna fick fara på turné med Husse och Matte i jakten på riktig kogödsel. Färden gick söderöver och till Arninge där det som familjen sökte borde finnas. Men den enda gödsel som fanns var namngiven som "naturgödsel" och vad denna gödsel i påse var tillverkad av var synnerligen diffust. Råvaran lyste med sin frånvaro, i texten som angav vad den okända råvaran hade för halter av allt möjligt, förmodligen för växterna nyttigt. När kogödsel kostade kring femtiolappen säcken kostade denna naturgödsel bara hälften. Matte blev misstänksam och färden gick vidare, med ett stopp på vägen för annat som saknades i stugan.

Som väntat fanns den attraktiva "skitprodukten" hos Åkersberga Växtförsäljning, dit familjen väntat med att åka, då möjligheten att köra in bilen och släpet saknades och både Husse och Matte tvekade inför transporten av många tunga säckar långa sträckor. Pirror fanns att låna och tre säckar i taget transporterades sedan i tre vändor genom butiken från baksidan. Mängden säckar med kogödsel krympte som smör i solsken och trängsel uppstod. Många var ute i samma ärende som Lapskflocken. Plantjord fanns på ICA hemma och ytterligare tolv säckar hamnade i släpet. Hundarna hade vid det laget tröttnat på att studera folk som körde tunga säckar på pirror och andra kärror. Matte kunde konstatera att de attraktivaste varorna denna lördag en långhelg var: grillkol, tändvätska och KOGÖDSEL!

När familjen så äntligen kom hem hade solen försvunnit bakom regntunga moln och vinden hade tilltagit och blivit svinkall. Hundarna fick varsina rejäla hundtugg att förtära utomhus, som tröst för utebliven behagligt solig vistelse på tomten. Husse och Matte flyttade alla säckarna ännu en gång och fick ordning på dem efter användingsplatser. Sedan skulle Matte bara.....

I slänten mot bäcken hade Matte flyttat en planta och därefter hade en liten vattensamling uppstått som i en liten grop intill. Det såg ut som om en hund grävt lite extra där, men var kom vattnet ifrån. Jomen det har ju snöat och regnat om vartannat i dagar och Matte hade dessförinnan vattnat ett nyplanterat litet träd. Inte konstigt alls med lite vatten som inte rann undan. Men Matte var ändå lite brydd och lite nyfiken och grävde ett spadtag där hon stod. Det skulle hon inte ha gjort. Eller, det var väl himla bra! Men inte just då kanske. Med i stort sett millimeterprecission satte Matte spaden just där ett hittills okänt dräneringsrör mynnade ut. Samtidigt började det rinna vatten nerför slänten mot bäcken. Så som någon för mycket länge sedan avsett. Ännu en dränering från berget bakom huset. Men just denna hade försvunnit sedan åratal. Ingen öppning fanns kvar synligt. Nu syntes den och nu rann det vatten undan från bakom och under stugan och ner i bäcken. Så bra. Men denna upptäckt krävde åtgärder.

I drygt två timmar stod Matte sedan i bäcken och grävde och byggde om i slänten för maximal dränering och hållbarhet framöver, för markarbetet kring dräneringsslangen och öppningen. Stenar plockades från botten i bäcken. Vattnet var iskallt, den kraftiga och tilltagande vinden var iskall, Mattes fötter och händer var iskalla, men det blev bra! Hundarna var initialt nyfikna, men drog sig in i lä i uterummet, till dess Husse förbarmade sig över dem och tog en längre sväng i skogen. Han serverade sedan Matte en mugg värmande kaffe på bryggkanten, kaffe som Matte hällde i sig stående i vattnet. Sedan var det bara att åter plantera den växt som nyligen flyttatas och därmed avslöjade den tilltäppta dräneringen.

En skitig, frusen, stel och blöt men nöjd Matte tog lite senare en värmande whisky framför brasan. Njöt utan att skämmas det minsta. När gamla tanter har jobbat "som en hel karl" kan de väl få bete sig som en sådan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)