Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVERRASKANDE TRÄNINGSAVBROTT

2018-01-11

Onsdag.

Tio minusgrader, barmark med tjock frost, luddigt vita träd och sol från klarblå himmel! Underbart vackert var det när Matte på förmiddagen stod ute på gärdet intill E18 och väntade på bussen! Halvvägs in till stan körde bussen in i en tjock dimbank och omgivningen förlorade sin färg och förvandlades som till ett modernt inredningsreportage i svart-grått-vitt.  Avskalat och rent kanske, om det är det som är det viktiga.

En stor del av dagen tillbringade Matte sedan hemifrån med en ny ögonkoll inne i stan. Vilken fick Matte att åter drabbas av konsekvenserna av stressad sjukhuspersonal med minimalt med tid för patienterna. Frågor ställdes men intresset för svaren var minimalt.

På kvällen tränade tre Lapska tikar och två Lapska hanar samt en Labbekille i en stor, utrymd gammal fin villa. Två stora våningsplan med en del bra prång här och där som gömställen, samt ett kök. All gammal charm är utriven och här skall renoveras till något användbart förhoppningsvis. Hundarna bands upp i "karantän" i ett av rummen. Huset är försett med värme, el och vatten och miljön känns oerhört lyxig som träningsområde, när kvällarna är mörka, kalla och ofta blöta eller hallkiga.

För två av ekipagen var denna träningsplats en nyhet, varför Husse hade planerat en överraskning för dem som inte kände till byggnaden. De fick söka i par med kopplade hundar. De två yngsta hundarna i gruppen med ett och två års ålder. Komplicerande blev att för "säkerhetens skull" måste förarna ständigt ha kontakt med vänster hand i väggen och de skulle röra sig i högervarv -medsols. Att det inte fanns någon figurant gömd i övervåningen visste de inte. I nedervåningen stod de övriga tre förarna gömda inne på en toalett bakom köket tillsammans. Här ombads de två ekipagen att var för sig söka av köksutrymmena och hundarna fyndade fint samt belönades, som avslutning på anspänningen vid det "tomma" koppelsöket. Ett helt tömt hus går att använda till mycket bra sökkträning, om man tänker till lite. Man måste kunna se möjligheterna i form av små fasta skåp att trycka sig in i, dörrar att häkta loss och ställa som barriärer eller ställa upp för att skapa gömställen i hörn. De två ekipagen löste uppgiften fint och de unga hundarna lät sig inte störas vare sig av varandera eller sina förares något avvikande sökstil! Fokus på uppgiften!

Övriga ekipage regisserade sina egna sök, med olika antal figuranter och använda gömställen och mitt i träningen knackade det på dörren. Utanför stod poliser som fått larm om pågående aktiviteter! Saken är den att träningsgruppen fått tillstånd att parkera på den parkeringsplats som ägs av en ambassad intill och någon där var inte informerad och blev orolig. Varför polis tillkallades. Sådant som händer. Sist var det luciafirande grannar som dök upp och undrade. Grannsamverkan! I slutändan verkar alla inblandade nöjda med att hundar närvarar i en annars öde byggnad. Särskilt skallmarkörer!

Modji fick hitta Matte i ett med väggen integrerat miniskåp i övervåningen, en figurant inne på en toalett och ytterligare en gömd bakom en frys i ett mindre utrymme. För Ailis del var fyra personer gömda och Matte visste inte var. Aili hittade dem i två olika toalettutrymmen intill varandra i nedervåningen och i övervåningen blev det också knepigt när figuranterna fanns i två utrymmen med gemensam vägg med ventilationsrörsgenomföringar. Vittringarna blandade sig och spred sig i halva övervåningen! Lite väl mycket skällande utanför, utan exakt angivande av vittringskällor blev det till en början. Men en taggad Aili kom  ner i bättre arbetstemperatur och separerade vittringarna och spikade de olika utrymmena, där hon skallmarkerade snyggt mot respektive dörr.

Alla hundar skötte sig fint vid både sökträningen och passivitetsträningen. Där de två yngsta fick ha en karantänsvakt närvarande för trygghet och träning.

Tack för en trevlig kväll med eftersnack och något i magarna på MAX.

 

Antal kommentarer: 2

2018-01-11 20:13:21 - Anneli m flock

Åhh vad jag skulle vilja vara med på era träningar!
Läste era avelsmål förresten. Önskar fler
läste dem ordentligt och tog efter.

Kvällshälsningar!

Anneli

2018-01-12 09:53:51 - Marianne

Tack! Man försöker ju göra så gott man kan för att andra skall få glädjen att ha bra hundar att "leka" med och kanske göra nytta.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)