Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE SYND OM AILI!

2017-12-30

Fredag.

Lapskflocken flydde isen på tomten och vägen och drog ut till Torpet vid kusten. Med öppet vatten i Östersjön och bara 700 meter till stranden var situationen helt annorlunda än hemmavid! I Vettershaga var det barmark överallt! Upptorkat i skogsbacken mot sydväst. Med bara en dryg halvtimmes bilresa rakt österut förflyttade sig Lapskflocken från inlandsklimat på höjderna i skogen till kustklimat intill vattnet. Å andra sidan blev det en vit jul hemma men inte vid Torpet. Allt har sina för och nackdelar som vanligt. 

För hundarna blev det en välkommen omväxling efter allt regnande och alltmer is på marken, som hindrade dem från att leka jaktlekar. Inte kunde de ligga ute och gnaga på sina julklappsben i form av frysta renben heller. När de släpptes in på Torptomten stack de genast iväg var för sig för att kolla läget och sitt "revir," bestående av naturmark med mycket bärris. Matte tog en sväng runt fårnätet för att kolla att inga träd lagt sig över eller något djur försökt ta sig under eller över, vilket har hänt. En gång låg en jättestor torrfura över staketet utifrån hygget och hade missat lillstugan med en halvmeter! En annan gång hade något djur felbedömt och landat på nätet som släppt i fästena och det var fritt fram för hundarna att gå vart de ville. Grannen hade rest nätet provisoriskt så länge. Vildsvinen har ännu inte tagit sig in och nöjer sig med grannens icke inhägnade tomt. 

Husse och Matte märkte vartefter att Aili sökte en lya mycket aktivt! Hon ville helst av allt in under stuggolvet! Stugan ligger i en slänt och i framkant vilar den på stora stenblock. Här har Matte satt för en spalje mot rabatten och nu testade Aili diverse skarvar och mellanrum för att försöka komma in. Med lite våld hade hon nog lyckats, men ett mycket tydligt NEJ från Matte fick Aili på andra tankar. Här under får ingen hund vara och gräva ur eller rubba vattenledingen som ligger öppen från brunnen. 

Matte försökte distrahera Aili som satte sig att yla i skogsbacken! Ledsen och frustrerad var Aili! Som även kan yla i sömnen, låtande som  Mattes Husky för länge sedan. Aili sökte vidare. Under granarna och under lillstugan. Men inget dög och det var under stugan hon ville boa in sig! Aili sökte upp Matte och berättade mycket tydligt att hon ville ha hjälp! Aili ville att Matte skulle ta bort allt som blockerade för henne att komma in under den lilla stugan. Det gick liksom inte att missa. "Men kom igen nu Matte! Stå inte här och titta! Följ med mig! Hjälp mig! Matte!!!"

Aili har inte visat upp detta beteende efter något annat löp tidigare! Ailis spenar växte sig stora, vulvan minskade inte, hon började leta lya kring Lucia och hon hade förväntats föda den 11 december. Varken Husse eller Matte tror annat än att Aili var dräktig men förlorade det som skulle ha blivit valpar, eller i alla fall en valp.  Nu har spenarna minskat och vulvan likaså. Men en lya vill hon ha när hon ser möjligheterna.

Násti var skendräktig efter alla löp. Även innan hon var parad första gången. Men först drygt tre månader efter löpstart.  Aili har aldrig visat detta uppförande innan hon parades. Framtiden lär få utvisa vad som är vad. Men nog tyckte både Husse och Matte lite synd om Aili som styrdes av instinkterna och hormonerna. Lite vild lek blev det i alla fall för de båda Lapska innan hemfärden! De jagade varandra över gårdstunet och runt i blåbärsriset! Vad Modji gjorde medan dottern hennes sökte en lya är lite oklart. Men Modji skrotade omkring på tomten och åt lite gräs här och något annat där och föreföll nöjd med tillvaron.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)