Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALERT AILI, foton

2020-02-09

Lördag.

Morgonen ägnade Matte åt att nätshoppa. Vilket låter avsevärt mycket mer lyxigt än vad det var. Man kan shoppa allt möjligt när man sitter vid datorn och det Matte inhandlade nu har inte nödvändigtvis med tilltagande ålder och medföljande glömska att göra. Annat än att man blir klokare med åren och ser sina brister tydligare. Matte och Husse ägnade en stor del av fredagen åt att försöka inhandla en modern spisvakt med sensor. Vilket inte alls lyckades. Unga grabbar i olika teknikbutiker visste inte alls vad som efterfrågades, men efter en förklaring medgav de att en sådan hade de själva behövt när de någon gång glömt stänga av en spisplatta.

Matte har både själv glömt att hon satt på vatten för att brygga kaffe eller te när något oväntat inträffat och kommit hem och upptäckt att någon valp slagit till ett vred på spisen. Åt "rätt" håll och åt ettan och inte sexan som tur var. Någon doft lockade till hoppande mot spisen och vreden fick sedan döljas bakom en pappskiva för att få vara ifred. 

Matte ville hellre förekomma än förekommas och ville ha en spisvakt monterad på spisen. Tanken på att hundarna skulle vara ensamma hemma och huset börja brinna på grund av glömska/slarv, började bli för fasansfull för att inte göra något i tid. Den som söker finner och hos försäkringsbolaget If hittade Matte en lämplig spisvakt, som även beställdes. Dyrt förvisso, men hundarna är ovärderliga.

Därefter tog Matte med sig hundarna till den ännu tillfälligt froststängda golfbanan, för en rask stavpromenad. Matte har uppskattat de frostiga nätterna mycket dena vecka! I dag söndag öppnar banan igen, då det mildare vädret återvänder. Men den här lördagmorgonen var sjöarna täckta av nyis, som fick vattnet att se ut som genomskinlig gelé! Det såg ut som vatten även på nära håll konstigt nog. På denna märkliga yta gav sig ett gäng på långfärdsskridskor iväg, ut över den långsmala sjön på väg hemifrån. Först trodde Matte att någon var på väg ut i vattnet för att dyka, kanske studera bävrarna! Men vattnet bar! En surrealistisk syn var det när ca tio personer gled snabbt över vattenytan.

Klicka för större bilder.

Hundsjön på golfbanan såg likadan ut. Det var bara längs stränderna man såg att vattnet var fruset. Hundarna såg lite förvånade ut när de gick utmed strandkanten och nosade på isen.

Det var två plusgrader, vinden var frisk minst sagt! Matte stavade på och höll värmen och hundarna var i ständig rörelse. Antingen flöt de fram i fin trav eller så stannade de upp för lite sorkjakt. Längst bort mot skogen låg Aili ett stycke framför Matte och Modji med vinden i ryggen. Plötsligt stannade Aili upp och satte upp nosen. Matte såg sig omkring, men upptäckte ingenting anmärkningsvärt, förrän Aili pekade in mot en skogsdunge. Där, tio meter in från gräsytan stod en liten tät gran och i den skymtade något mörkt. Aili var nyfiken och måste kontrollera. Matte tyckte att det såg ut som en svart sopsäck intrasslad i trädet. Aili närmade sig granen med respekt men utan rädsla. Hon stannade och sträckte långsamt och prövande fram nosen och luktade av det som visade sig vara en svart jacka. Den anföll inte och Aili studerade den närmare. Matte trasslade ut jackan och kollade fickorna, som var tomma. Studerade sin hund närmare. Skulle hon visa på fler fynd? Vilja spåra? Räddningshundföraren i Matte tittade fram och Matte ville försäkra sig om att inte jackägaren fanns i närheten på något sätt. Modji hade anslutit vid jackan och båda godisbelönades. Vinden var frisk och varken Aili eller Modji visade minsta intresse för att söka vidare i den goda vinden, eller gav någon indikation på ytterligare avvikande vittringar. Matte tittade noga åt alla håll, knöt jackan runt midjan för att lämna in den i receptionen i klubbhuset och stavade vidare. 

När Matte sedan lämnade in jackan ställdes frågan omedelbart, om Matte möjligen anat spår av någon jackägare i närheten. Olyckor händer och människor försvinner avsiktligt och oavsiktligt. Listan på inbokade golfare de senaste dagarna kollades. Husse och Matte gick förbi platsen med hundarna i onsdags och då fanns ingen jacka här. Banan har varit stängd sedan dess. Men vinden var kraftig och jackan kan ha legat på ett annat ställe då. Har man varit ute på många skarpa sök så tänker man kanske lite annorlunda. Ingenting kan uteslutas.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)