Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ARBETSLYDNAD och SÖKTRÄNING (foto)

2018-04-19

Onsdag.

Lite vårregn föll under förmiddagen och flocken vilade i stugan. Hundarna med full koll i uterummet och Matte ägnande sig åt inomhussysslor. Husse for iväg till Friskis och Svettis och "gubbgänget" i bastun. Ett populärt och välbesökt ställe där många äldre håller igång till ett rimligt pris. Härligt! När regnet avtagit tog Matte med hundarna på en powerwalk runt kvarteret. Fullt ös uppför backen och sedan tvärstopp för pulssänkning. Fullt ös igen och hem. Det kändes gott efter buffé och lugnare tempo dagen innan. Även Husse tog en promenad med hundarna och då i skogen.

Kvällens träning var förlagd till ett stort och tomt tvåvåningshus, vars framtid är oviss och det gäller att nyttja det så länge det går för bra träning. Den här kvällen tränade två Lapska  tjejer och två Lapska killar. Som alla blev lätt förvånade när de inte skickades ut på sök i byggnaden som vanligt! I stället fick de, en och en, träna inkallningar på olika sätt genom rummen i fil. Vanlig inkallning. Inkallning från nedervåning till öervåning, där föraren gått olika långt bort från trappen. Inkallning med störning, en tennisboll kastades framför dem. Inkallning med STOPP/katastrofkmmando. De fick träna följsamhet med ett pappersband som koppel i en bana med koner. Det var lättare helt utan någon form av koppel! Lite rallylydnadsträning blev det ocskå och lydnadspasset avslutades med en gemensam platsliggning på rad, med olika störningar. Olika personer gick runt hundarna och avlägsnade sig även ur rummet och gick runt i övriga rum. Något pågick runt de platsliggande hundarna på olika sätt och ingen av dem reste sig! Alla skötte sig alldeles utmärkt.

Mycket återsstod av träningskvällen och varje hund fick sitt efterlängtade sök i hela byggnaden. Fyra figuranter placerades ut lite olika av de olilka förararna efter den egna hundens behov. Eller placerades ut utan att föraren fick veta var och utan "facitgubbe". Tre svåra gömställen var på utsidan av huset. Precis utanför ytterdörren eller liggande på balkongen utanför balkongdörr och fönster samt sittande på brandtrappen utanför ett fönster i överåningen. 

Modji fick ett sök med två figuranter gömda i varsitt utrymme i samma rum,där de båda vittringarna blandades. En i hörnet bakom en dörr och den andra i en intilligande hörna i en skrubb. En figurant var gömd på balkongen och en var gömd stående utanför ytterdörren. Vittringsförhållandena i det stora rummet innanför balkongen i övervåningen är inte lätta och här fick Modji verkligen jobba riktigt ordentligt för att lokalisera vittringskällan! Det var inte heller helt lätt med de två figuranterna så nära varandra. Modji fick tänka till ordentligt och såg ut att vara nöjd med att få jobba rejält med problemlösningen.

Aili fick ett motsvarande sök och hennes fyra figuranter var gömda på övervåningen. Matte hade själv placerat ut dem. I nedervåningen var ingen gömd, men där låg det gammal vittring överallt. Aili visade att hon ville in på en toalett, där Matte tidigare varit gömd. Väl insläppt sökte hon upp mot taket! Huset är gammalt och mycket lyhört och vittringar kan föras lite hur som helst mellan våningar och rum. Aili hittade ingen på toan och valde att rusa upp för trappen för att hitta vittringskällan. Där fyndade hon genast en person liggande på en hylla i en skrubb utan dörr. Efter godisbelöning markerade hon sedan personenen i den stängda skrubben intill med gemensam och sprucken vägg. Aili jobbade vidare och fyndade en tredje person i en mycket liten inbyggd garderob, strax intill i samma rum. Mycket bra och koncentrerat jobbat av en ambitiös hund. Sedan fick Aili tänka till ordentligt. Hon kom in i rummet med brandtrapp utanför och sprang direkt till fönstret. Men så tappade hon vittringen och fick jobba rätt länge på att lokalisera personen som satt utanför, överst på spiraltrappen. Till slut kom hon med nosen ända upp på fönsterbrädan och först då kunde hon spika vittringskällan där utanför. När Matte öppnade fönstret tog Aili ett jätteskutt upp och ut genom fönstret! Men Matte var med och greppade i sökskynket och figuranten satt ju som en propp på det översta trappsteget. Ingen större fara för Aili således. Som lyftes in genom fönstret igen och sattes ner på golvet efter godisbelöning på fönsterbrädan.

Man hinner med mycket en vardagskväll om man tänker till lite innan och strukturerar upp träningen. Alla de fyra Lapska såg rätt nöjda ut när de lämnades i bilarna och deras förare tog en matbit och eftersnackade. Tack alla för en mycket givande träningskväll!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)