Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDBESÖK

2014-12-29

Söndagen fortsatte som övriga dagar denna julhelg. Sol och gnistrande snö! Men  kallt. Som varmast blev det nio minusgrader på dagen. Tretton på morgonen. Men vad är väl det mot vad Modjisonen, Ailis kullbror Runne måste uthärda hemma hos sig i Kautokeino?! Där är det sol och 34 minusgrader! Kallt är det så här års och därför blev han för ett år sedan kvar i barndomshemmet en månad extra, i väntan på mer valpvänligt väder.

Lapskfamiljen höll sig inne på förmiddagen och gav sig ut när solen kommit lite högre på himlen med stigande temperatur. Hundarna hittade rester i snön efter julklappsbenen, Matte hackade upp isen på bitar av bäcken, för att fåglarna skulle få vatten. Det var även spår efter en törstig katt i snön.

Husses syrra med "gubbe" och hund anlände och efter att ha blivit utskällda ordentligt av Lapsktrion, när den upptäckte att hund medföljde, fann Aili och aningen äldre Flattetjejen varandra. Násti och Modji fick vara åskådare på verandan när "tonårstjejerna" jagade varandra hej vilt över tomten. Detta var något nytt för Aili! En mycket större hund som sprang mycket fortare! Aili sträckte ut sig så att hon nästan flög över snön, men hade ändå svårt att hänga med i tempot. De sprang och de sprang och föreföll nästan outtröttliga, men tempot lugnade ner sig och farthållarflatten behövde hämta andan då och då. Solen försvann bakom skogen och mattarnas fötter började bli kalla. Hussarna hade gått in och lagt in ved i kaminen och satt på kaffebryggaren.

För att de två ungtjejerna skulle få umgås på tu man hand, sattes Násti och Modji efter en stund bakom grind i sovrummet. Násti ville ligga och värma sig framför kaminen och uppskattade inte alls att bli snubblad på av härjande unghundar. Som inte jagade varandra i den lilla stugan bussigt nog. Där blev det mer brottningslekar och Flattetjejen hittade direkt korgen med leksaker och bar omkring på dem alla i tur och ordning. Golvet var alltså till slut rätt fullt av olika leksaker och mitt i detta fortsatte de leksugna att leka. Rätt som det var satte sig Aili på den grymtande grisen! Hon flög upp, vände sig om och undrade vad som hände! Varpå hon satte sig på grisen ännu en gång! Allmänt gapskratt bröt ut och stämningen blev rätt uppsluppen. Pruttkudde för hundar!

När leken klingat av togs grinden bort och hundflocken kunde samlas för lite gemensamt umgänge en stund. Mörkret föll över skogen och det blev dags för Flatten med familj att fara hem igen.

Husse och Matte kunde konstatera att Aili som var kaxig mot sin kullsyster Saivi, nu uppförde sig exemplariskt mot en annan jämnårig tik. Det skiljde bara fyra månader dem emellan. Här fanns inte heller någon kille att konkurera om. Det är alltid lika intressant att studera hundar i flock.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)